Introduktion til Sous Vide udstyr
Vi er blevet gjort opmærksomme på, at man ikke kan have en side om mad for mænd uden at have en velvoksen afdeling for Gear, grej, udstyr – kald det hvad du vil – vi kalder det GM Gear, så velkommen til det første indlæg i “GM Gear”-kategorien:)
Gastromand er selvfølgelig også hoppet på den molekylære bølge. En af de lettere tilgængelige discipliner i det molekylære hjemmekøkken er sous vide.
Sous vide (fransk for ”under vakuum”) er en tilberedningsmetode som vandt sit indpas i det franske køkken i 1970’erne for siden at blive genopdaget i det molekylære køkken.
Ideen med sous vide tilberedning er at man tilbereder sin vakuumpakkede mad i et vandbad, ved meget præcise (og oftest lave) temperaturer over længere tid, resulterende i fantastisk saftige, smagfulde og meget ensartede serveringer.
Læs også: Test af Sous Vide Supreme
Det der især har tiltalt Gastromand ved sous vide metoden (udover det endelige resultat og brugen af fedt gear) er simpliciteten; for de fleste typer kød er det ikke vigtigt om kødet får en time længere i badet, da temperaturen i badet er den samme som den ønskede kerne temperatur. Dermed fjerner man enhver amatør-koks værste hovedpine – timingen.
Sous vide metoden er genial til de billige, men ”svære” udskæringer med mange sener og meget fedt. Udskæringer der, hvis de bliver tilberedt korrekt, smager af så meget mere end de dyrere udskæringer.
For at kunne starte dit eget sous vide eventyr har du selvfølgelig brug for udstyr!
Termostaten
Termostaten er altafgørende i arbejdet for at holde en konstant temperatur i dit vandbad. Et godt valg af termostat kunne være Auber Instruments WS-1500C. WS-1500C er en såkaldt PID controller, som varmer mindre og mindre des tættere den kommer på target temperaturen. Derved vil man med denne controller kunne holde en temperatur indenfor et meget lille interval (±0.5 °C), hvilket selvfølgelig giver dig en større kontrol over det endelige resultat.
Prisen for en sådan fætter er ca. 750kr direkte hos www.auberins.com
Et billigere alternativ til ovenstående kunne være UT200 fra ELV.
Denne termostat vil modsat Auberen varme med fuld styrke til target temp. er ramt. Derfor vil man ”overshoote” i forhold til target og temperatur-udsvingene vil blive større.
På trods af dette vil UT200 fungere ganske udmærket som din første sous vide termostat.
Prisen for UT200 er noget mere tiltalende 350kr hos www.elv.de
Vakuumpakkeren
Her findes der en lang række apparater i forskellige prisklasser og størrelser. Personligt gik jeg efter en så lille (og forholdsvis billig) pakker som muligt. Valget faldt på Andrew James High Quality Vacuum Food Sealer til meget rimelige 40£. Indtil videre har den levet op til mine forventninger og jeg tror at den vil kunne opfylde de fleste amatørkokkes behov. Et lidt dyrere (og formentligt også bedre alternativ) er Andrew James Pro Quality Vacuum Food Sealer Machine
Varmekilden
Det sidste der mangles, før du kan begive dig ud i sous vide universet er en ekstern elektrisk varmekilde.
Her kan de fleste bruges – en crockpot, en riskoger, en frituregryde…. You name it! Det eneste man skal være opmærksom på, er at afbryderen skal være mekanisk så varmekilden altid står i ”on”-position.
Du sørger selvfølgelig for at købe et aggregat der er rummeligt nok!
Undertegnedes opstilling indbefatter pt. en ekstern kogeplade og en stor gryde. Af hensyn til strømforbrug er planen dog at skifte til en rummelig riskoger.
Hermed skulle du være klar til at imponere dine gæster med såvel Gear som helt afsindigt mørt kød – Velbekomme!
Har du spørgsmål er du naturligvis velkommen til at smide dem nedenfor!
Følg med her på Gastromand, når vi, I takt med at vi får eksperimenteret med forskellige opskrifter, vil publicere opskrifter som er specielt velegnede til sous vide!
Mod på mere?
Introduktion til Sous vide temperaturer
Endnu mere om sous vide udstyr
For en god ordens skyld skal det siges, at vi, foruden ønsket om mørt kød, ingen interesser har i de ovenstående produkter.
Stik os en kommentar-
Great share! It’s a very informative blog. I really appreciate your work.
-
Jeg vil også i gang med sous vide.. Jeg har fundet et par ting på ebay, men er knap så stærk i elektronik, så vil lige ha “go” for de her ting inden jeg bestiller noget, hvis det ikke kan bruges ;-)
Jeg har fundet et par guides på nettet om hvordan jeg sætter det sammen. Jeg regner med at bruge en riskoger eller kogeplade.
-
Grej er selvfølgelig en fornøjelse i sig selv, men jeg klarer mig med en stor gryde i min ovn, og bruger et stegeterrmometer til at kontrollere temperaturen med. Det virker udmærket.
-
Project box til 50 kr incl porto:
http://www.ebay.co.uk/itm/Project-Box-ABS-Black-150-x-100-x-55-mm-/300436452100?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item45f3687304#ht_1634wt_892PID, SSD og termometer til 300 kr incl porto:
http://www.ebay.co.uk/itm/UK-Shipping-Digital-PID-temperature-controler-SSR-K-Sensor-thermostats-/320869323753?pt=UK_Home_Garden_Hearing_Cooling_Air&hash=item4ab54d53e9Sidstnævnte kan fås billigere hvis man har tålmodighed til at bestille fra Kina
-
Her er vi nede i 85 kr incl Porto for PID numen husk solid State relæet hvis du vil tilkoble effektkrævende instrumenter
-
-
Nu ved jeg godt det her er en gammel tråd men vil lige skrive lidt om min erfaring:
Jeg har eksperimenteret lidt med sous vide, både på komfuret, og med en riskoger forbundet til en universal termostat efter jeg havde læst denne her tråd. Jeg er ikke helt tilfreds med med den termostat da vandbadet svinger med 1 grad under, og 4-5 grader over ønskede temperatur. Jeg vil dog ikke bruge omkring 1000 kr på sådan en auber PID controller, så fandt en til 130 kr og købte et relæ for 30 kr, på ebay. nu er det bare et lille gør-det-selv projekt at fåt det puttet ned i en pæn kasse, så kæresten ikke brokker sig over alle ledningerne i køkkenet
Jeg ganske tilfreds med mit PID system til under 200 kr. dog svinger temperaturen +- 1 grader, men jeg tror det skyldes at termoføleren ikke er præcist nok og kun måler i hele grader.. har nu bestilt en PT100 føler på ebay som kan måle med 1/10 nøjagtighed.
kan godt være en auber kan nogle flere tricks end min 130 kroners PID controller (kinaprodukt) men indtil videre har jeg været tilfreds, og man kan styre en masse parametre.. så nu til dags kan alle være med på sous vide bølgen :-D
/Kristian
Kristian
-
Jeg har samme setup.
Jeg købte også først en type K føler men har også nu købt pt100 for at få decimaler med. Jeg vil dog påstå at det er uden den store betydning, men det er da mere cool med decimal.Jeg købte også en projektkasse til formålet for at beskytte elektronikken og øge æstetikken. Kan lige smide links op
-
hvad mener du med det ikke har den store betydning mht K- og PT100 føler? i mit hoved vil temperatursvingingerne være mindre ved PT100 fordi PID’en kan måle med 1/10 nøjagtighed. men om det vil påvirke selve sous vide tilberedningen ved jeg ikke noget om, selv jeg har set det en del steder at det helst skal holdes under 0,5 graders svingning
har du link til hvor du købte den projektkasse?
-
Hej Kristian,
Jeg havde faktisk postet det én gang, men kan se at indlægget venter på moderators godkendelse…Mærkeligt
Men her er detProject box til 60 kr incl porto:
http://www.ebay.co.uk/itm/Project-Box-ABS-Black-150-x-100-x-55-mm-/300436452100?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item45f3687304#ht_1634wt_892Mht min bemærkning om PT100 føler:
Jeg kørte med en K føler i det første stykke tid og den leverede et rigtig stabilt resultat. Jeg målte med eksterne termomeetre for at sikre mig at det var præcis og jeg var imponderet over hvor stabilt den egentlig holdte temperaturen (+/- 0,5 grad)
Men som nørd man er købte jeg også et PT100 termometer for at kunne følge med i decimalerne. Jeg havde nogle startproblemer med kalibreringen af det da viste 2 grader for højt, men nu er jeg kørende med det. Mit indtryk er dog at der stadig er en margin på +/- 0,5 grader selvom det er PT100 – nu er det bare synligt på PID’en.
Min personlige erfaringer er at det ikke betyder noget som helst i forhold til det færdige resultat af kød.Hvis man er hysterisk ned til 0,1 grader celcius bør man ikke købe sine dele i Kina, og måske købe en SWID istedet for.
Jeg har også tænkt på at købe en akvariepumpe for at cirkulere vandet. Det er også med til at give en mere stabil og jævn temperatur i riskogeren.
-
-
-
Her: http://kjmaskinservice.dk/indexf747.html
Eller hos Andrew James – der er de også billigere
Kommentarer