Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

Vin
4 Comments

Årets Julevin 2015: Denne vin er bedst til julemaden

Årets Julevin 2015: Denne vin er bedst til julemaden
Gastromand

Så er der jubilæum: For 5. år i træk skal vi kåre årets bedste julevin. En smuk tradition der 4 år i træk har tømt lagrene hos de vindende forhandlere. Og lad os bare afsløre at feltet med julevine anno 2015 var det suverænt stærkeste nogensinde! 

Læs også : Årets julevin 2014

Feltet bliver bedre år efter år og det kommer jer gode læsere til gode, for det betyder sådan set, at vi finder bedre og bedre vine til vores elskede julehøjtid – skål!

Lad os starte med det vigtigste…

Jeg tror vi efterhånden har fundet et headquarter til vores smagning i de hyggelige lokaler i kælderen under Restaurant San Giovanni i Aalborg, hvor Køkkenchef Anders Jørgensen er som en fisk i vandet. Der blev disket op med and, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål og ikke mindst en lækker rødkålsalat fra MadFar!

Madfars rødkålssalat - og hans nye kogebog i baggrunden!

Madfars rødkålssalat og hans nye kogebog i baggrunden – en perfekt julegave til en gastromand i øvrigt;)

Sådan svinger man brunede kartofler rundt - Like a Boss!

Sådan svinger man brunede kartofler rundt – Like a Boss!

Sådan skal en flæskesteg laves - short and sweet med sprød svær...

Sådan skal en flæskesteg laves – short and sweet med sprød svær…

Aftenens stjerne - anden og sovsen!

Aftenens stjerne – anden og sovsen!

 

 

Det stærkeste felt nogensinde…

23 vine skulle vi igennem og det viste sig hurtigt at feltet var stærkere end nogensinde. der blev smagt, diskuteret og givet point til den helt store guldmedalje.

Årets Julevin 2015 (17)

Der var adskillige vin, som point-mæssigt kun lå nogle enkelte point fra at komme i Top 5, og selv om det var pinefuldt at måtte sortere dem fra, så er det spillets regler. Hvis vi havde haft en titel til “Årets Fornuftskøb”, så havde det været “La Ferme Du Mont” fra Côtes Du Rhône til sølles 99,95 og tilsyneladende tilbud til 69,95, godt gået! Men lad os se på finalisterne:

Madfar og Webmasteren ser lige kandidaterne an...

Madfar og Webmasteren ser lige kandidaterne an…

 

En suveræn top 5

Toro De Piedra Gran Reserva 2013

Vores første finalist har masser af varme og alkohol. Vi var temmelig imponerede og gættene fløj fra øst til vest i bestræbelser på at gætte landet. Duft af nelliker, mørke bær, flæsk, yoghurt masser af varme i smagen! Nu bliver Webmasteren pissed – men jeg bruger udtrykket alligevel “Crowd Pleaser” og ja, måske betyder det vi rammer for bredt – men jeg kan sgu godt lide at være en del af crowden! Vi finder som regel denne vin – som virkelig bare rammer bredt, men hey – det er vel også det som det drejer sig om ikke?

100 kr. ved 6. stk hos Vin&Vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine De La Janasse Côtes Du Rhône Village 2012

“Uha – det er er Sydfransk – de placerer sig sgu altid højt” siger en deltager indledningsvis. Det er godt gættet, masser af brombær, sort peber, “stald-duft” – syre, friskhed og balance. Smagen forsvinder dog lidt hurtigt igen, men ret skal være ret – til maden spiller den virkelig godt. Webmasteren mener godt nok, at den er for let i forhold til maden, men det fungerer!

159 kr./119 kr. ved 6. stk. hos Jysk Vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Lyngrove Platinum Latitude 2012

“Så kommer nr. 10 – det er Laudrup” råber MadFar – vi griner højlydt! Stemningen er god. Lidt mørk og lukket duft til at starte med, men lidt efter kommer der masser af syltede bær, hindbær eller mere specifikt – “De der tyske hindbær bolsjer man køber ved grænsen kommer det fra en af sønderjyderne!” Nej siger en anden “Det er Jenka-tyggegummi”. Men kunne fristes til at tro, at vi ikke tager det seriøst, men dette er kun få procent af alles smagsnoter. Ikke desto mindre er vi enige om, at den overrasker meget positivt og er et godt bud på året vindervin – en powervin uden at det bliver for meget.

189,95 kr./129,95 kr. ved 12 stk. hos Skovgaard Vine

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Prima Toro 2013

“Wow” – en rimelig standardkommentar fra mig, når vi smager – men den er stor den her. Duften af læder, modne solbær med masser af sødme vælter frem, men også “animalsk” udtryk som nogle vine har. Der er ingen tvivl om, at den kan klare maden og mere til, faktisk stjæler den næsten fokus fra maden – så skal du have en vin, som skal spille hovedrollen til din julemiddag så kunne dette være et godt bud!

139,95 kr. hos Theis Vine

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Clos Les Fites Crianca Priorat 2007

“Det er sgu noget alder på her!” og ja det er ret nemt at både se, dufte og smage! Virkelig lækker duft af trøffel, chokolade, stald, svampe, skovbund, syltede ribs. Man mærker varmen, når man får den i munden! Der gættes faktisk på Bordeaux, hvilket vi måske skulle holde for os selv, men hey i en blindsmagning kommer man vidt omkring. Vinen som fik flest point i indledende runde.

149 kr. ved 6. stk. hos D’Wine

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Og årets julevin 2015 er…

Årets Julevin 2015 Lyngrove fra South Africa...

Årets Julevin 2015 Lyngrove fra South Africa…

Sydafrikanske Lyngrove Platinum Latitude 2012 på Cabernet Sauvignon, Pinotage og Shiraz, som havde en rigtig fin balance mellem det søde og syren, som netop er nødvendig for at holde styr på en god julemiddag. Det var marginaler som gjorde forskellen i vores TOP 5, men at denne var årets julevin 2015 var der dog enighed om. Stort tillykke til Skovgaard vine, som er afsender af det suveræne bud.

På en 2. plads havde vi Domaine De La Janasse Côtes Du Rhône Village 2012 på Grenache og Syrah, som også klarede sig flot og havde en god duft og smagspalette. Grunden til, at denne ikke blev valgt som nr. 1, var at den kom lidt til kort overfor den salte side af julemaden, men vi snakker også virkelig detaljer her.

På 3. pladsen finder vi Toro De Piedra Gran Reserva 2013 på Petit Verdot og Cabernet Sauvignon – en flot kandidat og laveste pris i TOP 5, hvilket gør dem til et rent value for money køb!

På en del 4 plads fik vi Clos Les Fites og Prima Toro hvor førstnævnte faktisk var den, som fik flest point i den indledende smagning. Dog fik den modstand, da maden blev sammensat med vinen – men ikke desto mindre en flot vin med alder og begge gode køb.

Særkategori: Den perfekte vin til Ris a la mande

Ja, det lader til, at vi har skabt endnu en tradition – i hvert fald er der lukket op for en ellers overset vin – nemlig den danske dessertvin. På Gastromand har vi dog været omkring både Frederiksdal, Cold Hand Winery og faktisk også Søren Sørøver Kvist som producerer nogle flotte dråber. Ikke desto mindre var det spændende at smage dem op imod hinanden sammen med kirsebærvin fra Skærsøgaard Vin, som faktisk var nyt for mig.

Det gjorde bestemt ikke smagningen ringere...

Det gjorde bestemt ikke smagningen ringere…

Reelt kunne man godt forsvare at drikke nogle af disse til julemaden, men vi valgte alligevel at smække en hurtig risalamande sammen, hvortil vi mente vinene virkelig ville shine! Samtlige producenter leverer vin af høj klasse. Skærsøgaards Kirsebærvin adskilte sig ved at være den, som havde det “sødeste” præg og smag og duft af mandler, som for nogle var det rigtige, imens andre som fx “Ribes Ruby” – Cold Hand Winerys Solbær vin og Frederiksdals Sur Lie havde langt mere syre, som for andre var det rigtige. Det er derfor svært at kåre en egentlig vinder, da du skal gøre op med dig selv hvad du er til. Får vi armen vredet om på ryggen, så var der flertal for “Prunus Nigra” fra Cold Hand Winery. Lad os få smidt lidt karakterer efter vores vine:

Skærsøgaard Kirsebærvin

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

150 kr. hos Dansk Vin

Frederiksdal Sur Lie

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

189,- ved Frederiksdal Kirsebærvin

Frederiksdal Late Bottled Kirsebærvin

159,- ved Frederiksdal

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cold Hand Winery Ribes Ruby

240,- ved Cold Hand Winery

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cold Hand Winery Prunus Nigra

200,- ved Cold Hand Winery

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Årets Julevin 2015 (14)

Perfekt vin til dessert…

 

Hvad?

Anders Jørgensen, dufter for og vurderer...

Anders Jørgensen, dufter for og vurderer…

Hvem?

Typisk billede af madbloggere i aktion!

Typisk billede af madbloggere i aktion!

Hvordan?

Præcis som de andre år, så starter smagningen med en runde, hvor vinene smages 1 efter 1, blindt og uden mad. Der noteres så point og bedømmelsen kommer til at afgøre en TOP 5, som bliver gensmagt til maden. Herefter kåres årets vinder samt 2. og 3. pladsen.

Stik os en kommentar

Comments

Submit a Comment