Gastromand.dk | 20. November 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Nebbiolo

VIN UDEN PIS: Nebbiolo
Vinhjernen

Nebbiolo, din gamle skøge. Hvorfor holder jeg så meget af dig? Du kan være utilnærmelig og knibsk, du kan være rå og ubarmhjertig. Du er egentligt ikke noget nemt bekendtskab overhovedet. Men jeg er vild med dig. Så hvorfor?

Nebbiolo, din gamle skøge. Hvorfor holder jeg så meget af dig? Du kan være utilnærmelig og knibsk, du kan være rå og ubarmhjertig. Du er egentligt ikke noget nemt bekendtskab overhovedet. Men jeg er vild med dig. Så hvorfor?

Du har jo dit ry og omdømme intakt. Du lægger krop og sjæl til velkendte vine som Barbaresco og Barolo, navne, som selv ikke-vininteresserede kender. Men hellige makrel, hvor kan du være rå. Bevares, du er vel også verdens mest tanninholdige drue. Og det kan mærkes, især når dine vine er unge. En større smagning af unge baroloer kan hurtigt rydde munden for både gummer og tænder. Sådan føles det i hvert fald, når man har lagt gane til mange vine fra dig. Så hvor er magien?  Hvorfor kaldes dine vine for Italiens bourgogner?  Hvorfor siges det, at det kan være svært at skelne mellem pinot noir og dig?

Det må være på grund af elegancen, letheden, din æteriske og parfumerede kompleksitet. Hvis man skal sætte dig på formel, så er dit komplekse duft-univers ofte domineret af rose, læder, tobak, viol, skovbund og endog tjære. En forførende buket af dufte, der gør at man kan sidde længe med næsen i glasset og nyde din parfume.  Du giver tørre og intense vine, men i munden altid lette og elegante. Altså lige indtil de vilde tanniner (med meget lange ører) høvler rundt i munden og skræller alt organisk væk. Med dine modne vine dæmpes det tanniske angreb betragteligt, men man er som regel aldrig i tvivl om, at det er dig. Og man bliver glad.

Du trives tilsyneladende bedst i Piemonte i Norditalien. Hvor førnævnte barolo og – king kommer fra. Det har du det måske allerbedst. På de bløde bakker i Baroloregionen. Men jeg kan nu også lide dig, når du kommer fra Langhe, Alba eller Roero.

Udenfor Italien har vinmagere fra både Australien og Californien prøvet kræfter med dig. Som et arrangeret ægteskab, kan det gå begge veje og jeg har oplevet dig både glad og trist. Jeg kan bedst lide dig, når du er hjemme. I Piemonte. Der trives du i selskab med hvide trøfler, svampe og vildt som du i den grad klæder. Du er en efterårs- og vinterpige.

Jeg er vild med din lyse farve med det teglfarvede, orange skær. Det fortæller mig, at der er noget godt i vente. Jeg besøger dig ikke alt for ofte, for du er faktisk en smule vanedannende. Og der er jo andre dråber i havet. Men jeg elsker at være sammen med dig, særligt på denne tid året, hvor vi kan ruske kulden af os og hygge os i mørket.

Nebbiolo

Massimo Rivetti Avene Langhe Nebbiolo 2016

Pris:125,- v.6 (normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin

Jæssir. Smæk på næsen med alle druedyderne; tobak, læder og lidt blomst. Tanninerne er ru, rå og rigelige. Herlig vin med bondsk, tandryddende charme.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

La Biòca Nebbiolo d’Alba 2016

Pris: 129,- v. 3 (normalpris 179,-)

Forhandler: Propperiet

Blid, behagelig og feminin næse, hvis man da stadig må skrive sådan? Det er i hvert fald positivt ment. Munden starter saftigt og venligt inden en jetski af tanniner lige rydder kindtøjet. Præcis som det skal være. Giv den lidt luft, mens du samler svampe til en risotto.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Paolo Conterno A Mont’ Langhe Nebbiolo 2015

Pris: 179,- v. 6 (normalpris 229,-)

Forhandler: Vinomani

Kompleks næse af damesved og lakridspibe. Munden er juicy og mighty nice. Let og elegant, men stadig med et godt arsenal af grovkornet tannin. Fin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Sottimano Barbaresco Basarin 2015 [BEDST I TEST]

Pris: 509,- v. 6 (normalpris 575)

Forhandler: Jysk Vin

Det dufter godt, det her. Modne kirsebær møder skipperpibe, Haribo Eldorado og blomsterbed. Hamrende flot mund med tyngde og elegance i nærmest yinyang-balance.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Paolo Conterno Barolo 2013

Pris: 349,-

Forhandler: Vinomani

Lukket næse med et pikant pift af krogmodnet vildtkød og høvlspåner, du ved. Munden er knusende hårde tanniner iblandet saftig frugt. Giv den tæv i en blender eller dekantér som du plejer. Den skal have luft og dyreryg.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Massimo Rivetti Barbaresco Froi 2013

Pris: 179,- v. 6 (normalpris 289,-)

Forhandler: Jysk Vin

Tung, muldet næse med et forførende moskuspift.  Munden er lige dele florlet lingeri og hård bondage når den blide parfumerede frugt sættes til væg af tanniske håndjern. Men vi tager velvilligt mod piskene.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

La Biòca Barbaresco Ronchi 2015

Pris: 259,-

Forhandler: Propperiet

Næsen er først ret reduktiv(“pruttet”), så giv den masser af luft. Så belønnes du med sart roseduft og nåleskov og alle er glade. Munden har både de nebbiolo-allestedsnærværende tanniner men også en sart og forfriskende syre og et nærmest mint-agtigt pift. Jummy jummy, som en nyligt afdød troubadour ville synge.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Smid en kommentar