Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

21 Comments

Duellen: Ismaskiner fra Wilfa og Nemox

Duellen: Ismaskiner fra Wilfa og Nemox

Sommeren står for døren, og de fleste har sikkert allerede taget de første ture på grillen…

Men i dette indlæg skal det dog ikke helt handle om grill, men det du skal spise umiddelbart efter du har nydt din grillmad – nemlig en god omgang hjemmelavet is. Hertil bliver arbejdet væsentlig nemmere, hvis du har en is-maskine. Vi kigger her nærmere på to forskellige is-maskiner, som begge har fået nogle gode ord med på vejen i andre anmeldelser:

– Wilfa ICM-C15
– Nemox Gelatissimo Exclusive

Begge maskiner er med kompressor, som helt enkelt vil sige at maskinen har indbygget fryser – du behøver derfor ikke stille skålen i fryseren dagen forinden. Vi vil helt sikket anbefale, at du køber en maskine med kompressor, selvom prisen ryger lidt op – men det sparer dig for noget besvær, og du kan hurtigere lave flere portioner is.

Udseende og førstehåndsindtryk

Design

Når maskinerne først kommer ud af kasserne, er designet det første man møder – og her skal vi lige nævne, at vi ikke vurderer design, som en vigtig parameter på en ismaskine, da den typisk ikke vi stå fremme hele tiden – medmindre du laver is hver dag natuligvis. Men et par ord skal de da have med på vejen.

Oppe fra...

Wilfa vs Nemox – oppe fra…

 

Wilfa: Wilfaens ydre er formet i børste stål, som vi normalt godt kan lide – her er det dog ikke fordi at maskinen kommer til at se specielt eksklusiv og lækker ud. Udover en aftagelig isskål, har maskinen fire knapper og et display. Jeg ved ikke, om man vil tænke over det normalt, men stiller man de to maskiner over for hinanden, og vender isskålen ud af – hvilket jeg anser det mest naturlige i forhold til at arbejde med maskinen – så opdager man pludseligt at Wilfaens kontroller og display skal læses på hovedet. Det virker umiddelbart lidt fjollet og mindre gennemtænkt.
Nemox: Modsat Wilfaen er Nemox’en udformet i plast, og kan i øvrigt fåes i forskellige farver. Igen ikke noget designmæssigt vidunder, men den er dog ganske enkel i designet, og har blot 2 knapper – og i øvrigt ikke noget display. Isskålen er her også aftagelig.

Stikker jeg en finger i jorden, er jeg nok mest til Nemox’en her.

Ekstra udstyr (i pakken)

Nu er det ikke fordi disse maskiner er action packed med ekstra udstyr – faktisk tvært imod.

Ismaskinernes tilbehør

Ismaskinernes tilbehør

 

 

Wilfa: Wilfaen kommer med en isspatel og et målebæger, begge udformet i halvblød plast.
Nemox: Denne har lidt mere i kassen, igen en isspatel og et meget lille målebæger, hvor man når at tænke, hva faaaan skal jeg lige bruge det til?! Det viser sig, den er til at opmåle væske til at hælde mellem de to skåle, idet Nemox’en både kan lave is i den aftalelige skål og den faste skål. Væsken skal sikre bedre køleevne ved brug af den aftagelige skål. Desuden har maskinen to forskellige størrelser “rørevinger”, eller piskeris om man vil, som benyttes alt afhængig af hvilken skål der bruges.
Manual

Nu er jeg ikke typen, der normalt læser manualer – de fleste elektroniske apparater med begrænset funktionalitet skal være selvforklarende (læs: en ismaskine er ikke en rumraket). Så det vi kigger efter her, er om den er let forståelig og om der bliver fortalt ting, man ikke lige ville gætte.

Wilfa: Manualen her er meget kortfattet, lidt klassiske forholdregler og dernæst gemmengang af maskinen. Timerfunktionen beskrives mest, dog uden at komme nærmere ind på hvordan den reelt skal benyttes – altså hvornår ville det give mening, at nedsætte tiden fra de standard 60 min. – de fleste vil formentlig ikke benytte denne funktion, før de har lavet is rigtig mange gange, og blot tjekke op på isen løbende. Man finder dog ud af at maskinen har en udvidet frys funktion, som fryser is i intervaller af 10 min. i op til en time efter timeren er udløbet. I pricippet kan man sætte maskinen i gang, og forlade den i op til 2 timer (en time plus udvidet frys) uden isen er smeltet igen.
Nemox: Igen meget standard, i denne manual gøres der dog lidt mere ud at fortælle lidt mere om det at lave is, bl.a. gode råd og “hvad kan gå galt”. Desuden finder man her ud af hvad det meget lille målebæger skal bruges til, nemlig at det anbefales at hælde sprit eller en kraftig saltvandsblanding mellem de to skåle på Nemox’en, hvis den aftagelige skål benyttes – dette ville jeg ikke umiddelbart have begivet mig ud i. Man skal bruge en mængde svarede til to bægre – man kunne også have valgt at lave et målbæger på den eksakte størrelse :)
Opskrifter

Hvis man begiver sig ud i at producere is-maskiner, bør man også have en forkærlighed for is – og dermed og kendskab til en række gode opskrifter, som er velegnede og opmålt til at lave i maskinens skål.

Wilfa: To opskrifter kan det her blive til, en grund opskrift og en jordbærsorbet, plus et par tips til, hvad man kan fylde som smagstilsætning, bl.a. Oreo-kiks :) Køber du denne maskine og er ny ud i is, så skal du ud og finde dine egneopskrifter.
Nemox: Her får man et separat opskrifthæfte med, som indeholder 31 opskrifter både klassisk is og sorbeter. Her er altså lidt mere at gå i gang med. Første opskrift som må anses for at være grundopskriften, kaldes dog en vanilje is – dog med et overraskende fravær af vanilje (wtf?) – men ellers er der mange gode idéer til forskellige slags is.

Selve testen

Lad os komme i gang med bruge maskinerne, og lad os se hvad de kan.

Betjening / brugervenlighed

Det skal virke og det skal være simpelt!

Wilfa:

Wilfa betjening

Wilfa betjening

Det er lige til at samle maskinens dele, og de klikker fint sammen. Som nævnt tidligere har Wilfa’en 4 knapper til betjening. En power knap, som ikke tilbyder mere værdi end kontakten, du allerede har i væggen. To knapper til at indstille tiden op og ned, og sidst en start/stop. Man fylder ismassen i og starter, ved udløbet timer bliver du alarmeret, og maskinen skifter mode til en 1 times forlænget frys, hvor maskinen fryser i intervaller af 10 min. Det er faktisk meget smart. Låget er med en klik lås, som også holder rørevingen nede. Låget har lille separat åbning, hvori flere ingredienser kan tilsættes undervejs, fx chokoladestykker, hakkede nødder og frugtstykker som tilsættes, når isen har taget lidt form, så falder de ikke til bunds.

Nemox:

ismaskiner - 1

Nemox betjening

Igen nem at samle, modsat Wilfa er der ikke lås på låget, men i stedet en låseskrue, som monteres over rørevingen, som holder den på plads – denne bliver ofte smurt ind i is, så forvent at få lidt fedtede fingre, når den skal skrues af. Desunden skal du tage stilling til, om du vil arbejde i den faste skål eller den aftagelige – jeg synes den aftagelige er det oplagte valg, og jeg tvivler faktisk på, at jeg vil komme til at bruge den faste skål. To knapper, én starter frys og og én starter rørevingen, simpelt og enkelt. Modsat Wilfa’en kan man starte frysningen før påfyldning, dvs. du kan nedfryse maskinen, mens du mikser din ismasse. Her er det dog vigtigt, at du starter rørevingen før eller meget kort efter du hælder ismassen på, ellers risikerer du at rørevingen fryser fast og ikke kan rotere – blot en reminder :) Skal du fylde ekstra sager i isen undervejs, løftes låget bare og du fylder på.

Støj

For private maskiner til hjemmebrug synes dette er vigtigt parameter, du og andre skal selv kunne være i rummet, mens maskinen er i gang. For testens skyld har jeg målt lidt med dB Volume på min iPhone – lad os bare blive enige om, at det måske ikke er den mest præcise fremgangsmåde.

Wilfa: Når Wilfa’en kører med kompressor og roter, har jeg målt maskinen til 59 dB.
Nemox: Nemox kan man som nævnt starte med kompressoren separat, hvor den er målt til 45 dB, startes roteren også måler jeg 61 dB, altså lidt mere end Wilfa’en.

Lyden for de to maskiner varierer under brug, som isens konsistens bliver mere fast, da maskinen skal arbejde mere. Men generelt synes de til brumme lige meget. Synes dog Wilfa’en har en lidt mere skramlende lyd, men her er vi ude i småtingsafdelingen.

Hastighed

Hvis du skal lave meget is eller flere forskellige slags, så er produktionstid altså vigtig – skal du lave en enkelt portion er det naturligvis mindre vigtigt, så handler det blot om, hvor tidligt du skal starte maskinen før servering.

 

[vimeo https://vimeo.com/127366510]

 

 

Wilfa: I udgangspunktet tager det 60 min. for denne maskine at røre og fryse isen ned – og det tager det ca. – kun enkelte gange har jeg stoppet maskinen få minutter tidligere.
Nemox: Skulle på papiret kunne gøre det på 20-40 min., og det holder den. Jeg stopper typisk maskinen efter en halv time, +/- 3 min.

Ikke meget adskiller de to maskiner, men her når vi altså i mål på den halve tid med Nemox’en – det skal dog siges at Nemox’en her var sat til at køle inden ismassen blev tilføjet. Dette er ikke en mulighed i Wilfa, hvor frys og roter startes sammen. Men er det så ikke snyd i testen?! Nej, det synes jeg ikke, det er blot en fordel, at det er mulig at køle maskinen, mens ismassen blandes.

Resultat

Begge maskiner kan lave is, ingen tvivl om det.

Wilfa:

Wilfa...

Wilfa…

Umiddelbart er isen her flot, ensartet og jævn.

Nemox:

Nemox…

Nemox’en fryser hårdere, og kommer derfor også hurtigere i mål, isen er måske en anelse mindre jævn, men stadig flot.

Forskellen er bestemt ikke stor, men måske er resultatet en anelse bedre i Wilfa’en, men vi skal ikke glemme at den også har fået dobbelt så lang tid til at nå i mål. Hvis man vil spise isen med det samme, så er det fælles for begge maskiner, at isen ikke er frosset hårdere end rørevingen stadig kan rotere. Derfor smelter den hurtigt på tallerkenen, særligt hvis de ikke er kølet. Jeg vil klart anbefale, at man smider isen i en bøtte og kort tur i fryseren, hvor den lige kan sætte sig lidt. Herved er den nemmere at arbejde med, afhængig af hvordan den skal serveres.

Rengøring

Man hader det virkelig… men så længe man arbejder fornuftigt med maskinerne og ikke plasker isen ud over det hele, så et det faktisk ikke så galt. Men lad os lige starte, hvor is skal tages op af isskålen. Her er det fælles for begge maskiner, måske mest Wilfa’en, at man skal acceptere noget spil, medmindre man stå og fin rense rørevingen, de er fyldt med skæve kanter og bøvlede at skrabe isen af – det nemmeste er bare at skrabe det meste, og skylle resten af under vandhanen – eller stik den til dine børn, så kan de rode med det :) Men ellers er det bare med at få alle delene skyllet af hurtigt efter brug.

Dommen

Gennem testforløbet har jeg fået lavet en masse fornuftig is, så maskinerne leverer varen – og funktionsmæssigt er der ikke stor forskel på maskinerne.

Test is til ungerne...

Test is til ungerne…

 

 

Der hvor vi finder de største forskelle, er på produktionshastigheden, hvor Nemox’en er dobbelt så hurtig. Den er dog også ca. 1000kr. dyrere på prisen – så hvis du skal vælge mellem disse to maskiner, skal du egentlig blot gøre op med dig selv, om lav pris eller en hurtig maskine er den vigtigste parameter for dig.

Wilfa ICM-C15

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Nemox Gelatissimo Exclusive

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Vi ender på samme antal stjerner – dog i mine øje med Nemox som lille favorit. Men en ting er sikkert, en ismaskine er en sikker vinder hos dine børn :)

GM Junior...

Vi følger spændt med…

Specs
Wilfa:
Kompressor
150W motor
1,5 L kapaciet
Aftagelig skål
Produktionstid: 1 time
Pris: 1499,-

Nemox:
Kompressor
165W motor
1,7 L kapacitet
Aftagelig skål
Produktionstid: 1/2 time
Pris: 2499,-

Testen er lavet i samarbejde med Wupti.

 

Stik os en kommentar

Comments

  1. Martin

    Godaften

    Har lige fået wilfaen er generelt godt tilfreds

    Eneste problem er rørevingen sætter sig fast efter omkring 30 min på trods af jeg har fulgt opskriften i manualen

    Ville høre om nogle af jer har en ide om hvad jeg gør galt ?

  2. Toke

    Hej Gastromand!

    Jeg skal (selvfølgelig) have købt mig en ismaskine!
    Her i testen nævner I IKKE noget om, hvor meget luft de to maskiner pisker ind i isen, hver især?

    Lad mig komme med et eksempel: Hvis man går ind til ParadisIs, og køber is, så er isen meget blød. Hvis man derimod kører til Jægerspris, for at få sig en is fra Hansens, så er isen meget tykkere og cremet. Dette er vel pga. hvor meget luft der piskes ind i isen?

    Kh
    Toke

    • Hej Toke, jeg ved ikke om man kan sige at maskinerne “pisker” luft i isen, som du kan se i videoen, rører de stille og roligt isen. Wilfa i et lidt hurtigere tempo end Nemox. Men i begge tilfælde, har jeg lavet en relativt cremet is – men dette har nu nok mere med ingredienserne at gøre.

  3. EsbenU

    Fin test!
    Jeg har Wilfaen, og har ofte en noget kortere frysetid end du har oplevet (ca. 30-40 minutter). Men jeg plejer også at afkøle min ismasse til lidt over køleskabstemperatur, før jeg hælder den i maskinen. Jeg plejer også at sjatte lidt slavevodka ned mellem skålene, selvom brugsanvisningen ikke foreskriver det. Jeg er godt tilfreds med Wilfaen indtil videre :)

    • Ok, jeg tror bare man skal være varsom med at fylde for meget i, da den faste skål ikke vil være tæt, hvis det står højt i skålen.

  4. Kasper

    jeg er også rigtig glad for min Nemox. Jeg overvejer bare, om man ikke skulle gå en størrelse op fra starten.
    Derudover bruger jeg vodka mellem skålene. Det kører upåklageligt, og så ødelægger det heller ikke noget, hvis man kommer til at fylde for meget i, og kommer til at røre isen :)

    • Det er sgu et godt tip, Kasper. Mega Rock’n’Roll, det er vel faktisk næsten bedre, at der ryger lidt i isen :)

  5. Michael

    jeg har haft Nemox i 8 år. Jeg har været ok glad for den, men synes den har været noget langsom. Noterer mig så lige at jeg ikke har set at der skal være væske mellem den indre og ydre skål :-( jeg bruger kun den aftagelige. Så tænker jeg blot om det skal være kølevæske eller vand imellem skålene?

    • Hej Michael,
      Interessant, jeg har faktisk endnu ikke benyttet Nemox uden enten sprit eller kraftig saltvands-opløsning, da jeg læste det i manualen. Havde jeg ikke det, så havde jeg også kørt på uden. Men Wilfa’en er heller ikke – som Nemox – bygget til at man kan lave is i den faste skål, så her skal der altså ikke væske mellem skålene. Men det har da helt sikkert også en betydning for produktionstiden.

      I øvrigt vil jeg anbefale sprit som væske, min saltvands-opløsning – selvom den var kraftigere end beskrevet – frøs til is, og så sidder den “aftagelige” skål altså fast, når isen er færdig, og så går ideen jo lidt af det.

      Nu ved jeg ikke om det er den sammen model, du har. Men hvor lang er produktionstiden hos dig, altså uden væske?

      • Søren K

        Jeg har haft en Nemox i nogle år nu og er godt tilfreds med den.
        I starten brugte jeg sprit som kølevæske men på min kan der godt finde på at arbejde sig et par dråber op i isen ved midterstangen, hvilket ikke just smagte af vanilje :(
        Nu bruger jeg en billig vodka det fungere fint.

      • Søren K

        Note to self: Læs alle kommentarene igennem næste gang.

      • Vodka må være vores fælles anbefaling, og så tænker jeg vi skal passe på med at bruge ordet “kølevæske” – det ender jo med at nogen går ud i garagen og henter noget af det der eller skulle på bilen :)

  6. Kristian

    Jeg har selv en Wilfa, den er jeg ganske glad for, selv om jeg kan læse den kører i snegle fart :o)

    • Det er en fin maskine, selvom man skal vente lidt ekstra.

Submit a Comment