Gastromand.dk | 24. April 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Back to Basic: Wilfa Presisjon & Kværn

Back to Basic: Wilfa Presisjon & Kværn
Familiefaren

“Vi er en kaffedrikkende nation!” og vi holder generelt meget af kaffe i Danmark, det er der ingen tvivl om. P√• Gastromand elsker vi ogs√• kaffe og drikker det i st√łrre m√¶ngder end hvad godt er…

P√• det sidste har vi lavet en del for Nespresso, hvilket bliver modtaget med blandede f√łlelser fra jer. Det er lidt som om der er et anstrengt forhold til dette brand. Lad os derfor pr√łve at tr√¶kke det hele i en helt anden retning. Back to Basic – friske b√łnner, nymalet i en god kv√¶rn og brygget p√• helt standard man√©r! Lad os se om det fungerer…

Wilfa Presisjon & Kv√¶rn…

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Lad os kigge p√• kaffemaskinen f√łrst. Den er ret tung, hvilket vidner om et godt bryghovedet. Jeg t√¶nker over hvor pokker vandet kommer ud henne, men erfarer at det simpelthen sidder i “b√łjlen”, meget snedigt. Den rummer 1,25 liter, hvilket er dejligt, for 1 liter kaffe til et selskab er ofte for lidt, navnlig n√•r de er t√łrstige. Tragten er langt tungere end normalt og har et “klik-system” som virker holdbart. S√• langt s√• godt!

Super godt tænkt!

Kværnen er lille og kompakt. Den har on/off knap på siden og mulighed for at indstille hvor fint/groft kaffen skal males. Ellers kan man indstille grind efter sekunder og så er der ellers bare i gang. Den er nem at gå til og umulig at brug forkert.

Forskellige indstillinger p√• kv√¶rnen…

Kvalitet og design

Vi diskuttere ikke smag p√• Gastromand for det er umuligt. S√• jeg n√łjes men at sige, at jeg synes¬†kaffemaskinen er flot. Den har videre vundet den internationale iF Product Design Award 2013¬†hvilket vidner om, at der andre end mig som synes er Svart Presisjon er flot designet. Kvalitet virker rigtig god – h√¶rdet plastik og aluminium hist og pist – det skal sgu nok holde.

Coffee is ready!

Kværnen passer glimrende til kaffemaskinen og faktisk ser de godt ud når de står ved siden af hinanden. Den er primært lavet i hærdet plastik og virker fin robust.

Testen

Til denne test har jeg valgt en lidt en approach end normalt. Gennem de sidste uger har jeg budt folk p√• kaffe n√•r jeg har f√•et bes√łg. Jeg har kv√¶rnet hvad der svarer til en kande, brygget og serveret den. Jeg har ikke fortalt noget som helst om b√łnner, kv√¶rn eller kaffemaskine f√łr der er drukket op. Hvis folk har spurgt inden har jeg naturligvis svaret dem. Denne m√•de var faktisk meget sjov og efter 50 forskellige har drukket kaffen har jeg samlet lidt empiri ind. Nu kan det jo ikke st√• alene, s√• 50 gange har jeg serveret filter kaffe hvor jeg har brugt 2 forskellige slags fra Peter Larsen. De er brygget p√• mine gode gamle Mocca Master uden at v√¶re kv√¶rnet f√łrst s√• det er formalet kaffe. Heldigvis var der tre f√łdselsdag med 12-14 g√¶ster hver gang, s√• det var relativt “nemt” at f√• lavet. Lad os lige kigge lidt p√• b√łnnerne brug i Wilfa f√łrst.

Friske b√łnner fra Risteriet…

B√łnnerne

Der blev brug b√łnner fra¬†Coffee Collective¬†ders Akmel Nuri og fra Risteriet – deres Costa Rica Tarrazu La Trinidad. B√łnnerne fra Peter Larsen var hans √łkologiske fairtrade som er ret kendt og Colombia fairgrade. Jeg m√• lige starte med at tage hatten af for b√łnnerne fra Coffee Collective og Risterier – hvis du er kaffe-elsker som mig, s√• bliver du forh√łrt af duften herfra – hold k√¶ft det er awesome! Smagen f√łlger efter – jeg tog mig selv i at kigge p√• koppen og t√¶nke – hold da op! Men det er min smag – lad os kigge p√• empirien.

I could to this all day!

Mocca Master

  1. Folk har forskellige smag (daaaa!)
  2. Folk¬†reagerer p√• at kaffen er¬†varm “som en kaffe b√łr v√¶re” hvilket udtales af 29 ud af 50¬†(temperaturen m√•ler ca. 89-91 grader n√•r den er brygget)
  3. Folk reagerer ikke videre forskelligt på kaffen Рheller ikke selv om jeg skiftede ved næste kande til samme selskab.
  4. Folk udtrykker generelt “en god og kraftig kaffe” og “den er god og st√¶rk”, “kraftig kaffe” hvilket udtales af 31 ud af 50.

Wilfa Svart Presisjon

  1. Folk har stadigvæk forskellig smag (daaaa!)
  2. Folk reagerer meget p√• temperaturen i kaffen og 38 ud af 50 har kommenteret at den var “nem at drikke” (temperaturen m√•ler ca. 83-84 grader n√•r den er brygget).
  3. Folk reagerer forskelligt p√• de 4 forskellige b√łnner der er brugt hvilket overrasket mig en del.
  4. Folk udtrykker generelt “kaffen har en bl√łd eftersmag” og “den virker fyldig”, “dejlig kraftig kaffe” hvilket udtales af 32 ud af 50.

Livesaver…

Hvad fort√¶ller ovenst√•ende os s√•? Reelt ikke meget om selve kaffemaskinen og egentlig at begge maskiner er gode og pr√¶cise. Det fort√¶ller os lidt om, at folk bem√¶rker smagen i friskkv√¶rnet kaffe og at de l√¶gger m√¶rke til b√łnnerne n√•r de er helt friske. Lad os kigge lidt mere p√• Svart¬†Presisjon.

Fin temperatur efter brygning…

Under hele brygningen holder maskinen en konstant temperatur mellem 92 og 96 grader, som er det optimale interval, der sikrer den bedste udtrækning af smag fra kaffen. Videre har den en lidt smart funktion, som jeg faktisk slet ikke kendte til. Det er åbenbart sådan, at der i almindelige kaffemaskiner sker det at restvand samler sig efter brug Рdet kan faktisk være op til den deciliter. Det ligger i kaffemaskinen og venter pænt på at den bliver brugt igen. Dette vand cirkulerer så med rundt, næste gang du brygger kaffe. Forestil dig, hvordan det vand er, hvis maskinen har stået på standby nogle uger Рnot very nice! Det sker ikke her.

Reng√łring

Not much to say – det er i opvaskemaskinen med det hele. Ellers er det nemt at komme til at t√łrre af og f√• den til at skinne igen efter brug.

Kv√¶rnen –¬†Wilfa Svart CGWS-130B

Lad os lige starte med en lille disclaimer – vi er ikke baristaeksperter p√• Gastromand! Vi har drukket vores del af kaffe, espresso og naturligvis cocktails med kaffe – vi ved hvad vi vil have og hvad vi kan lide og har testet en del kaffemaskiner, espressomaskiner og andet gear indenfor denne verden. S√• er det sagt…

N√•, lad os kigge p√• kv√¶rnen. WIlfa kv√¶rnen har en r√¶kke forskellige indstillinger som g√łr, at der kan laves filterkaffe, stempelkaffe, aeropress og mocca. Der er ikke en indstilling til espresso, hvilket undrede mig en smule, men √•rsagen m√• v√¶re, at den simpelthen ikke kan kv√¶rne det s√• fint at det kan bruges til espresso – hvilket faktisk er okay,¬†det er nemlig ikke form√•let.

Kv√¶rnen er utrolig nem at bruge. Efter du har indstillet p√• dit √łnskede output, s√• kv√¶rner du mellem 10-30 sekunder og derefter er b√łnnerne faktisk k√łrt igennem.¬†Kv√¶rnen er konisk, hvilket minimerer de s√•kaldte “fines” og sikrer en god smag i kaffen.

Der er st√•r forskel p√• grind n√•r der males…

Wilfa-kv√¶rnen virker til at fungere virkelig godt – jeg h√¶fter mig ved, at selv sm√• b√łnner kommer fint igennem kv√¶rnen og dit resultat er ensartet. Der er stor forskel p√• hvor fint du f√•r kv√¶rnet kaffen hvilket er helt perfekt. Motoren er blevet opgraderet hvilket betyder lavere omdrejninger pr. minut og dermed bliver b√łnnerne ikke varmet op og mere smag bibeholdes.

Kaffe og s√łdt…

Kv√¶rnen koster ca. 739 kr., hvilket m√•ske ligger over hvad andre kv√¶rne koster, men det er p√• ingen m√•der urimeligt. Den fungerer og kv√¶rner meget pr√¶cis, den er brugervenlig og reng√łring er n√¶sten ikke eksisterende. Den kv√¶rner fornemt til det form√•l – dog ikke espresso. Dog er det vigtigste at den bevarer smag og aroma og det g√łr den. Til sidst lader det til at S√łren Stiller Markussen fra Great Coffee som nok er en af Danmarks dygtigste baristaer ogs√• anbefaler den – s√• helt skv√¶t p√• den er vi vist ikke.

Dommen

Wilfa¬†Svart Presisjon er en god og stabil kaffemaskine. Den har nogle ekstra funktioner, som jeg ikke har set f√łr – tilgiv mig hvis det ikke er tilf√¶ldet. Den har pr√¶cisering af hvor mange gram kaffe du skal bruge til hvor mange liter vand. Den kan lukke tragten helt til efter brygning, s√• der ikke dryppes ned p√• den varme plade. Det er plusser. Den brygger pr√¶cist efter den varme som er n√łdvendig – genneml√łbstiden er 4 minutter for 750 ml. hvilket passer ret godt i forhold til smag og aroma. Den er flot design – so whats not to like? Jamen egentlig intet – det er en god kaffemaskine. Prisen ligger p√• ca. 1495 kr. hvilket m√•ske er i den h√łje ende, men tilgeng√¶ld f√•r du ogs√• kvalitet og gode funktioner for pengene.

Wilfakv√¶rnen er til dig der vil have v√¶rdi for pengene.¬†Kv√¶rnen fungerer absolut optimalt og g√łr det virkelig godt. Den har en fornuftig motor som g√łr den k√łrer langsommere og tilh√łrer mindre varme til b√łnnerne og dermed bevarer smagen. Kv√¶rnen er konisk hvilket er er must til denne pris. Til sidst har¬†European Coffee Brewing Center har godkendt¬†Wilfa Svart CGWS-130B hvilket er et kvalitetsstempel for Wilfa.

Det bliver til 5 flotte stjerner til Wilfa Svart Presisjon og 4 meget store stjerner til Wilfa Kværnen. Det er begge gode produkter og for ca. 2200 har du faktisk et meget fornuftigt setup til brygning af kaffe. Prisen stikker lidt af for dem, men en samlet pris i en pakke for begge dele ville bestemt rette op på det.

Wilfa Svart Presisjon

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Wilfa Svart CGWS-130B

4/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Tekniske spec. 

Wilfa Svart Presisjon
1780 watt
Kapacitet: 1,25 liter
Aftagelig vandtank med specificeret antal gram kaffe
Flow control
Patented Heating System: perfekt temperatur til ekstrahering
Dobbelte vægge i filterholderen til temperaturkontrol
Skandinavisk design
Italiensk vandpumpe

Wilfa Svart CGWS-130B
Ny og forbedret motor РDen nye DC-motor kværner kaffen ved en lavere hastighed og har derved en mindre varmeudvikling.
Ny sikkerhedsbeskyttelse mod overbelastning af motoren.
Godkendt af European Coffee Brewing Center
Kapacitet p√• 250 gram kaffeb√łnner
Justerbar formalingsgrad
Timer-funktion
Skjult kabelopbevaring på undersiden
UV-filter i b√łnnebeholderen
5 års garanti på fejl og mangler

Kommentarer

  1. Per Olsen

    Hvad skal der egentlig til for at f√• 6 stjerner? Jeg er selv den lykkelige ejer af en Wilfa svart pressision kaffemaskine, og har virkelig sv√¶rt ved at forestille mig en bedre kaffemaskine. Det er jo ikke en espressomaskine, men en filterkaffenaskine. Kv√¶rnen har jeg endnu ikke, men den st√•r h√łjt p√• √łnskelisten!

    • Hej Per – jeg synes den mangler det sidste for at have den helt rigtige “Gastromand Faktor” og s√• stikker prisen en kende af for en brygger – men det er en god maskine – det vil jeg give dig… Synes da kv√¶rnen skal p√• din √łnskeseddel s√• :-)

Smid en kommentar