Er det helligbrøde: Brunsviger-cheesecaken er her!
Brunsviger er en klæbrig og snasket størrelse, som de fleste har et varmt forhold til. Og det kan være på både godt og ondt. Uanset hvad er det i hvert fald en tung frækkert at give sig i kast med. Det er en af de klassiske, fynske egnsretter, som har givet anledning til et af de fedeste slogans: #fynerfarin
Den klassiske udgave er en sød gærdej, der druknes i remonce og bages sammen. Det giver en blød og svampet kage med en vidunderligt snasket og klistret top. Nichts weiter.
Andre steder i landet putter de kanel på, topper det med flødeskum eller lignende nederdrægtigheder, og så kan religionskrigen ellers begynde.
Så hvorfor ikke puste lidt til ilden? Her er endnu et take på den klassiske kage: nu som cheesecake!
Ingredienser
Bund
- 300 g digestivekiks
- 50 g brun farin
- 125 g smeltet smør
- 1 tsk flagesalt
Kagemasse
- 600 g neutral flødeost Buko, Philadelphia eller lignende
- 3 æg
- 100 g sukker
Snask
- 50 g smør
- 150 g brun farin
- 40 g sirup
Udstyr
- Springform
- Foodprocessor
Sådan gør du
Bund
- Tænd ovnen på 160 grader uden varmluft.
- Knus Digestivekiks, farin og salt, så det bliver en ensartet masse. Med de bare næver eller i en foodprocessor.
- Tilsæt det smeltede smør og bland det sammen til en blød masse.
- Tryk massen ned i springformen og godt op ad kanterne. Jo længere, det kommer ud, jo bedre bliver den bagt.
- Bag bunden i 5 minutter ved 160 grader og tag den derefter ud.
Kagemasse
- Bland flødeost, æg og sukker sammen i en skål og bland det godt sammen med et piskeris eller en ske. Stil det til side.
Snask
- Bland smør og farin godt sammen, så det bliver flydende. Bland siruppen i, så det bliver en godt klistret masse. Varm det op i en kasserolle, så det bliver flydende.
Brunsviger-cheesecaken
- Hæld kagemassen op i springformen med den bagte bund.
- Hæld forsigtigt snasket henover i lidt ujævne lag. Træk gerne et par streger igennem cheesecaken med håndtaget fra en teske, så kage og snask blandes.
- Bag hele herligheden i 50 minutter ved 160 grader. Lad kagen køle af ved stuetemperatur, inden den ryger i køleskabet.
- Vent med at spise kagen til den er helt kølet ned. Det er en hidsig omgang med både kiksebund, cheesecake og brunsvigersnask, så det klæder den bedst at være helt afkølet.
- God fornøjelse! Håber ikke mine fynske bedsteforældre vender sig for meget i graven!
-
Er der nogen, som har et bud på om der er nok i en, hvis det er 14 damer, som skal nyde den til dessert?!
-
Spørgsmål til opskriften – hvor stor en springform skal kagen bages i?
-
“Fyldet/snask” faldt til bunds så næste gang skal den nok bage lidt før det smides på/i.
Men smagen fejler intet. Hele familien elskede den. En klar vinder.
Comments