Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Endnu mere Italien

VIN UDEN PIS: Endnu mere Italien
Vinhjernen

Italien er et vinland, der bliver ved med at give. For nyligt var der i København smagning på vine fra Valtellina. Et distrikt, der laver vine på nebbiolo helt oppe ved Alperne og under markant andre betingelser end nede i Langhe, hvor de laver barolo og barbaresco. Så er der vinene fra Etnas skråninger, hvor druen nerello mascalese giver fantastisk vin. For ikke at glemme Marche, Sardinien, Friuli eller Umbrien.
Vi er nok ikke helt færdige med Italien endnu, selvom vi har været godt omkring støvlelandet i år. Først med Piemontetema, senest med vin til pizza og nu tager vi så temaet ”Resten af Italien” , hvor resten af landet kan få digital spalteplads. Og selvom vi har en enkelt strejftur tilbage i Piemonte, så kommer vi da pænt omkring. Udover de to testvindere vil jeg gerne rose et par spændende vine fra Puglia. En region, der primært leverer sødladen sprutfrugt til supermarkedskæder. Og hvor selv dyre vine fastholder idéen om intens koncentration og høj alkohol. Visse forhandlere praler endda af deres Puglia-vine på 18% alkohol men vinene fra denne test viser, at man kan lave vine med mere lethed og elegance. Thumps up!
Udover Puglia kommer vi også til både i Veneto og Toscana.

Så fra syd til nord med lidt af det, der ligger i mellem. Vindervinen var bogstaveligt talt et brag af en vin. Så god, at jeg i iver efter at få mere knuste flasken på gulvet. Jeg piller stadig glassplinter ud af tungen.

Endnu mere Italien…

Monte Antico Toscana IgT 2017

Pris: 75,- v. 6 (normalpris 99,95)
Forhandler: Jysk Vin
Et blend af sangiovese, merlot og cab. Det giver masser af sød primærfrugt i næsen i form af røde bær. Munden er saftig, umiddelbar og ganske læskende. Det her ville også være en god pizzavin, den er juicy og enkel og kan nyde i store, kølige slurke.


Bogo Agostino Barbera d’Alba Superiore “Volupta” 2018

Pris: 169,- v. 6 (normalpris 189,-)
Forhandler: Jysk Vin
Fadkrydret næse med duft af modne blommer. Munden har mørk frugt, heftige tanniner og godt syrebid.
Herlig og rustik barbera, du kan kyle efter hvad som helst. Osso Bucco, vildtgryde, grillbøf. Grovkornet charmetrold.


Umberto Cesari Laurento Sangiovese Riserva 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 89,- (normalpris 199,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Lidt lukket næse med let note af kirsebær. Dejligt cremet mund, der suppleres af et ru, tannisk bid i gummerne inden lidt tobakket, sød frugt runder af. Masser af vin til tilbudsprisen.


Sottimano Barbaresco “Pajore” 2017 [BEDST I TEST]

Pris: 489,- v. 3 flasker (normalpris 575,-)
Forhandler: Jysk Vin
Så kom der sørme nebbiolo i glasset og vi er i Piemonte igen. Skøn, udviklet næse med sød tobak og florale noter. Munden er på en og samme tid både juicy og et bombardement af straffende tanniner, toppet med en kubikångstrøm sødme. Det smager pissegodt, faktisk, og er perfekt at drikke nu.


Amarone Classico, Acinatico 2018

Pris: Pris: 225,- v. 3 (normalpris 299,-)

Forhandler: Jysk Vin
Det starter lidt reduktivt i næsen, så du kan jo give den en tur på karaffel og give plads til syltet blomme og mandel. Munden er amarone på EPO, med svesket frugt og tydelige tanniner. Saftig syre lukker festen. Det hænger sgu godt sammen og er du fan af amarone til jul, behøver du ikke lede længere.


Monte dei Cocci Primitivo 2020

Pris: 89,- (normalpris 119,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Så er vi tilbage til en vin med masser af frugt i næsen, nærmest som nylavet rødgrød. Munden er læskende, med blid syre og let gummerevsende tanniner. Ukompliceret og nemt at holde af. Dejligt med en vin fra Puglia, der ikke kun er sukker, farve og alkohol.


Monte dei Cocci Appasimento 2020

Pris: 89,- (normalpris 119,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Gavmild næse, der oser af sød pibetobak, vanilje og modne, sorte bær. Munden lægger også ud med sød frugt, men der er tannisk struktur og syre til at bære det. Pleaservin på flot niveau.


San Lorenzo Rosso di Montalcino 2018

Pris: 159,-
Forhandler: Jysk Vin
Flot niveau på denne Rosso, der er godt udviklet. Moden, indbydende næse og stram mund med markante tanniner. Jeg er sådan set ikke meget for udtrykket ”fattigmands-brunello”, men det rammer fint her.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar