Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. maj 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Smæk på fadet

VIN UDEN PIS: Smæk på fadet
Vinhjernen

Fadlagring af vin er et omdiskuteret emne. Mange vindrikkere har ikke noget imod en ordentlig omgang egetræ, mens purister foretrækker den rene, saftige frugt uden påvirkning af træ.

Der har ellers været tid nok til at debattere emnet, siden kelterne engang i det første årtusinde fik fremstillet trætønder, der kunne bruges til opbevaring af væsker, herunder vin.

Romerne tog hurtigt idéen til sig og da handlen over landegrænser samtidigt var stigende, gjorde det samme sig gældende for beholdere, der var mere robuste end lerlag. Velkommen til trætønden.

Der er mange faktorer  ved fadlagring, der har indflydelse på vinen. Fx hvor egetræet kommer fra. Man skelner primært mellem amerikansk eg og fransk(europæisk) eg.  Amerikansk eg indeholder flere egetræsmethyllaktoner som tilføjer vinen en kraftigere duft af kokos og vanilje end fransk eg, der er mere afdæmpet i smagen.

Et nylavet træfad bliver ristet med gasflamme eller et lille bål indvendigt. Niveauet af ristning(let, medium, kraftig) påvirker også vinen. Træet indeholder polysaccharider, der efter fadet er ristet, tilføjer vinen karamelagtige noter, der kan give en hård, tannisk vin lidt bedre balance og “blødhed” men også på sarte vine kan virke overdrevet eller uharmonisk.

Der er af masser af andet guf i egetræet, der påvirker din drue. Vanillin giver selvsagt vaniljesmag, eugenol giver en krydret nellikeagtig duft og guaiacol giver et sødt, røget grænsende til “medicinsk” præg. Vi skal heller ikke glemme at det er fra egetræ at garvesyren(ikke at forveksle med tannin) kommer, som sammen med ellagitannin hjælper til at beskytte vinen mod oxidering.

Vinmageren skal altså tænke sig grundigt om, når han beslutter om og hvordan hans vin skal påvirkes af lagring på træfade. Da fadets påvirkning reduceres for hver gang fadet anvendes er der mange faktorer i spil. Skal vinen på nye eller brugte fade?  Eller måske skal en fjerdedel på nye fade, en fjerdedel på brugte fade og resten på ståltank? ”Oak management”, som det hedder i vinsprog, er nærmest et selvstændigt håndværk. Unge vine, der kommer direkte fra nye egefade, kan hørme af vanilje og eg, og så taler man om, at vinen skal have tid til at integrere eller absorbere fadet. Et kraftigt fadpræg mildnes nemlig over tid, men hvis vinmageren har overdoseret med fad, får vinen aldrig balance. Som f.eks. californiske chardonnay-vine i 80’erne, hvor fadindtrykket ofte var massivt og nærmest ødelæggende for vinen.

Nye træfade er dyre, der skal lægges omkring 1000 euro for et fad på 225 liter. Det er ikke alle producenter, der vil ofre skillinger på det, så i stedet kan de købe sig til et væld af mere eller mindre lødige genveje. Egetræ kan købes som chips (ligesom dem du smider i Weberen), som dominobrikker eller som større træstave, der te-brevs-agtigt placeres i vinen til den ønskede effekt er nået. Som oftest for at pynte på en lidt fesen vin.

Fadlagring giver mest mening, når en vinmager forstår brugen af fad og når vinens kvalitet berettiger udgiften. Men så opstår der også en synergisk effekt og et resultat, der ikke kunne være opnået uden. Det er den simple forklaring på, at der stadig anvendes træfade til vinproduktion over 1000 år efter, at de blev opfundet af nød. Nu går vi ombord i en omgang vinøse fadbamser.

Vine på fad

Tinto Arzuaga Crianza 2017

Pris: 195,- v. 6 (normalpris 229)

Forhandler: Jysk Vin

Her er den underhyleme træ i tuden. På den der, snedige spanske måde, hvor det ikke gør spor. Munden tvinger lidt frisk frugt igennem træpanelerne og det ender sgu lykkeligt. Old School spansk med masser af fad. Og det var præcis, hvad vi bad om.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Barbaresco Pertinace 2015

Pris: 350,- v.6 (normalpris 395,-)

Forhandler: Noer&Kofod

Næse med ret moden frugt og de klassiske “tells” af tobak og lidt rose. Munden har heftigt tanninbid men er juicy og elegant. Fin barbaresco, der egentligt ikke er synderligt træpåvirket.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Terra Linda Syrah 2019

Pris: 59,- (normalpris 89,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Masser af rød frugt i næsen uden det helt store fadpræg. Cremet mund med glöggkrydret frugt og det er ikke negativt ment. Flot til prisen. Fin fadkarameltone i finalen. Meget vin for få penge.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Solluna Priorat 2015

Pris:99,- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Spændende næse af nymalet træværk og modne brombær. Munden har tætte tanniner og et nydeligt violkrydret pift. Ret flot vin, der…..

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Valdosan “24 meses” 2015 [BEDST I TEST]

Pris: 200,- v.6 (normalpris 225,-)

Forhandler: Noer&Kofod

Her er der virkeligt smæk på fadet i både næse og mund. Men der dufter dejligt, det smager glimrende og der er fin balance og harmoni. Oplagt grillvine til de fineste udskæringer og ellers bare til din rødeste bøf. Er stadig ung, og kan godt tåle en tur på karaffel.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Les Favedes Chardonnay 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 99,-

Forhandler: Propperiet

Næse med fed frugt af kvæde og syltet pære. Silkeblød og smooth, olieret mund. Skøn vin med veldoseret brug af fad

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Ste Michelle “Mimi” Chardonnay” 2017

Pris: 99,- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Her er der tydeligt fad i næsen i form af vanilje og ege-duft. Samt masser af tropisk frugt. Tung, krydret og fed mund. Flot vin i den tunge ende.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Henri Giraud Esprit Nature NV

Pris: 379,- (normalpris 439,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Kraftig, spicy næse med duft af autolyse. Krydret, cremet mund med blidt fadpræg. Fyldig og herlig champagne der venter på at du får skudt en agerhøne eller hevet en hummer op af havet.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ramon Do Cesar Ribeiro 2018

Pris: 189,- v. 3 (normalpris 219,-)

Forhandler: Jysk Vin

Næse med aromatisk frugt. Slank og saftig mund med blidt syrebid. Glimrende vin, der lander nydeligt i grænselandet mellem “fed og fyldig” og “slank og elegant”

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar