Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

3 Comments

Stjernemad på tilbud

Tilbudshajerne får julelys i øjnene, når de vender blikket mod den danske restaurantscene. I løbet af de sidste par år er den ene tilbudsside efter den anden væltet frem. Så mange er der i dag, at der nu findes indekssider der samler de daglige tilbud, så du let og elegant får skabt dig et overblik over, hvilke tilbud du skal hoppe  på i dag. Der er sagt og skrevet meget om dette fænomen – blandt andet har bloggeren Kasper Bergholt døbt det tilbudstivolisering, mens restaurantkonsulent Kristian Brask Thomsen har kaldt det kollektivt selvmord.

Early Birdy

Heldigvis er verden ikke sort/hvid og hvis man som forbruger er lidt egoistisk, kan det godt lade sig gøre at ramme bulls eye med disse tilbud. Et af de sites, der flere gange har givet mig fornemmelsen af, at have fået for mere end hvad dankortet måtte bløde, og samtidig har et bagvedliggende koncept der tiltaler mig, er earlybird.dk. Så da Early Bird kontaktede os, med tilbuddet om at teste konceptet, var jeg ikke sen til at takke ja.

Kort fortalt, samarbejder Early Bird med en række københavnske restauranter, som hver morgen kigger deres bookinger for samme aften igennem. Har de ledige borde, vil disse blive tilbudt på Early Birds hjemmeside, med en fastlagt menu, til en reduceret pris. Og det vigtigste for os forbrugere: Restauranter tilhører gruppen af bedre restauranter i København.

Kokkeriet og de danske klassikere

Det ypperste Early Bird kan byde på, hvis man skal tro Michelin guiden, er Kokkeriet. Restauranten er netop, for 4 år i træk, blevet belønnet med en stjerne i den traditionsrige guide. Gennem den seneste tid har Kokkeriets køkken, ledet af David Johansen, kastet sig over udfordringen, at fortolke og modernisere gamle danske husmor-klassikere. Noget der så absolut falder i gastromændenes smag og noget vi selv ynder at give os i kast med.

Jeg har tidligere haft muligheden for at besøge Kokkeriet, hvor jeg desværre ikke var specielt imponeret, men aftenens besøg var i en ganske anden klasse. Vi var vidne til en flot præstation, både på tallerknen, i glasset og på gulvet.

Aftenens menu så således ud:

Sylte af Havtaske
Rødbede, sennep & østers
2009 Craighall Chardonnay, Ata Rangi, Martinborough

Skummende surkål
Sandart & alverdens kål
2010 Riesling, Wachenheimer Gerümpel, Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz

Havregrød
Havets frugter, havgus & trøffel
NV Champagne, Brut Nature, Zero dosage, Drappier

Sprængt kalv
Peberrod, bouillon & æble
2006 Gattinara DOCG, Travaglini, Piemonte

Gule ærter
Poussin, røget lår & brændte løg
2007 Mirabel, Anders Vinding Diers, Extremadura

Citronfromage
Marengs, lakrids & fennikel
2009 Yarden Muscat, Golan Heights Winery, Katzrin

 

Aftenens blev naturligvis startet med et glas champagne (Taittinger) og en række snacks: Først stegt flæsk med persillesovs, i form af en grissini med smag af skagenskinke, samt en persillemayo, herefter bagt kartoffel – en ultratynd “chip” af kartoffel(mos?) med rygeost.

"Bagt kartoffel" - sprød kartoffel-chip med rygeost

Næste snack var en hyldest til leverpostejen – en cremet andelevermousse, med rå skiver champignon, sereveret på en rugkiks. Sidste indslag til champagnen var en fiskefrikadelle – en delikat fars på torsk og ål, dyppet i en beignetdej og friteret. Lækkert!

"Leverpostej" - Andelevermousse, rå champignon, rugkiks

"Fiskefrikadelle" - på torsk og ål

Herefter videre til menuen, hvor vi startede virkeligt stærkt ud, med en sylte af havtaske-filet akkompagneret af rødbeder i forskellige teksturer.
Rødbederne tilfører både en elegant sødme samt syrlighed, der passer fint til fisken og senneppens intensitet gør at retten står som en af aftenens klart bedste serveringer.

"Sylte" - Havtaske, rødbede, sennep og østers

Næste indslag, et flot stykke stykke sandart serveret med forskellige typer frisk kål, et stykke puffet sandarteskind og en surkåls-skum, vil jeg især huske for en superflot biodynamisk Riesling fra Weingut Bürklin-Wolf.

Videre til sidste forret, havregrøden. Kammuslinger, hjertemuslinger og blæksprutte – alt sammen tilberedt perfekt, serveret med en HAVregrød, med en umiskendelig maritimt smag, garneret med bagte flager af havregrød, samt en ordentlig røvfuld trøffel. En ganske velfungerende ret, uden at den fik os helt op at ringe.

"Havregrød" - Havets frugter og trøffel

Første hovedret var små stykker kalvetunge og -brissel, serveret i en bouillon med en dejlig skarp smag af peberrod. Retten blev perfekt afbalanceret af små sellerikugler samt firkanter af æblegelé. Aftenens bedste ret. Åbenbart var retten så fantastisk, at kamaraet stod fuldstændig stille under indtagelsen.

Herefter nåede vi til de gule ærter. Serveret som en puré, som tilbehør til et par lækre stykker poussin; et stykke bryst, samt et røget lår. En fin afslutning på den salte del af menuen og – som resten af aftenen – et virkeligt godt vinvalg i  Anders Vinding-Diers’ 2007 Mirabel, som klarede de røgede toner perfekt.

"Gule ærter" - med bryst og røget lår af poussin

Desserten kunne vel ikke være andet end en citronfromage. En klassiker fra min barndom – her dog uden trevler af husblas. Den cremede og let frosne citronfromage blev serveret med marengsflager med smag af hhv. vanilie og lakrids. En æstetisk flot servering og en dejlig let måde at slutte aftenens måltid på.

I glasset var aftenens mest eksotiske dråber; en Muscat hentet fra Golan-højderne i Israel, som viser at flere og flere lande kan begå sig på den store vinscene.

"Citronfromage" - med vanilie- og lakridsmarengs

Alt i alt havde vi en super aften, hvor alle elementerne spillede – både maden, vinen, servicen og rabatten!

Hvad er din holdning til de mange tilbudssider? Bruger du dem? Og hvordan har dine oplevelser været?!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Først og fremmest! Det ser lækkert ud og flotte billeder! :)

    Jeg har intet imod gode tilbud, er der nok ikke så mange der har, men hvis der i forbindelse med et tilbud bliver skåret ned på råvarerne og menusammensætningen, så skyder restauranten sig selv i foden. Derfor tilslutter jeg mig også Mette’s kommentar.

    Har selv tidligere besøgt Frederikshøj – både på tilbud og til fuldpris – og her har niveauet været det samme (heldigvis). Men jeg har da også haft en enkelt dårlig oplevelse i forbindelse med tilbud andre steder, og resultatet er ganske enkelt, at jeg ikke kommer der igen.

  2. Early Bird er bestemt en fin måde for restauranter at få fyldt bordene op og for kunderne til at spare lidt penge. Jeg har prøvet flere af de tilbud, som Sweetdeal, Savemyday og Downtown har solgt – generelt med gode eller ligefrem fremragende oplevelser, men også med et par svipsere iblandt.

    Hvis restauranterne gerne vil sælge middage i en bestemt periode på den måde, er det fint med mig – jeg dropper jo ikke fuldpris-besøg på restauranterne af den grund. Til gengæld får jeg i højere grad prøvet restauranter, som jeg ikke kendte til i forvejen, ligesom jeg også får spist mere ude nu, hvor den type tilbud findes.

  3. Rigtig god læsning – tak for deling.

    Kollektivt selvmord eller ej.. EarlyBird er uden tvivl det bedste alternativ, hvor man rent faktisk får et produkt til en nedsat pris. Mange af de øvrige som Sweetdeal, Spot og sågar Copenhagen dining week, der får man jo et tilpasset produkt, hvor der er brugt billigere råvarer og mere enkel fremstilling og hvor FØRprisen aldrig har passet.

Submit a Comment