Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 2. maj 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Gratinerede Østers – 15. etape af Gastromands Tour de France.

Gratinerede Østers – 15. etape af Gastromands Tour de France.
Høvding

Man kan næsten ikke tænke Bretagne uden at det næsten med det samme efterfølges af østers. Så ingen tur uden østers.

Og hvis du er i tvivl om hvad du skal drikke til, så laver de også ganske fin tør cider i området. Det passer ALTID godt til østers. Og tænk nu ikke cider som Somersby, nej, dejligt knastør cider. Rigtig cider.

Hvis du måske ikke er den helt store østers person, kan det være en idé at tilberede dem lidt inden indtagelsen. Jeg tror flere vil have problemer med konsistensen end smagen. Så derfor har jeg valgt at halvdelen af disse østers skal gratineres under grillen i ovnen. Jeg tilføjede en smule rasp for at give noget konsistens. Det gør det lidt nemmere at komme igennem.

Og så er der en lille østers-bonus-runde. For de østers der ikke blev gratineret nød vi helt enkelt bare med en mignonette. Det er blandingen af eddike og skalotteløg, som reelt set bare sylter rødløgene. Det giver et let knas og noget syre til de letsalte østers. Jeg foretrækker næsten altid at spise dem på de her to måder – eller med den ultra ultra nemme version som bare er to dråber citronsaft og 2 dråber tabasco. Det er et match made in heaven.

Hvis du har lidt udfordringer med at få åbnet de små sataner, så har jeg for et par år siden lavet den her guide til hvordan du åbner østers. den er ret uddybende, så det kan næsten ikke gå galt. FIND DEN LIGE HER.

Og lige de to allersidste tips. Hvis din østers lugter dårligt, skal du kassere den, for det er det bare ikke værd. Og har du ikke en østerskniv, så køb ikke en af dem med bred, kort klinge. De er for svære at åbne med. Vælg en som den nedenstående. Det er faktisk også en af de billigste, som jeg har kunnet finde. Men klart den bedste.

Mignonetten består i sin enkelhed blot af cirka 2/3 dl hvidvinseddike, som blandes med 1 spiseskefuld finthakkede skalotteløg og en smule friskkværnet peber. Jeg har også set enkelte opskrifter, hvor den spædes op med enten lidt sukker eller vand. Det synes jeg er en skam, jeg ville i stedet bare komme mindre på. Jeg kan også godt lide at hakke urter i. Både dild og estragon gør rigtig rigtigt godt.

Gratinerede Østers

5 fra 3 stemmer
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Antal: 12 Stk
Forfatter: Høvding

Ingredienser

  • 12 stk østers
  • 50 g smør
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk finthakket estragon
  • 1 dl panko rasp
  • 15 g revet gruyere

Sådan gør du

  • Åben dine østers. Løsn dem fra skallen og fjern alle eventuelle skaller.
  • Smelt smørret og lad det brune let. Kom finthakket hvidløg på og lad det stege let med.
  • kom panko, estragon og gruyere på. Sluk for varmen og rør det godt sammen.
  • Fordel smør-raspen over østersen. Sæt dem i en bradepande med en smule salt, så de står stabilt.
  • Sæt dem under grillen i ovnen ved hård varme. Giv dem 4-5 minutter til raspen er gylden og helt sprød.
  • Tag dem ud og lad dem køle let inden de serveres. De skal være til at håndtere. Server eventuelt med et lille dråbe citronsaft eller skvæt tabasco. Det smager godt.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering