Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

14 kommentarer

Nye danske asparges med hollandaiseskum

Nye danske asparges med hollandaiseskum

ASPARGES ASPARGES ASPARGES! Sæsonen for de danske af slagsen er igang og løber som altid til omkring Sankt Hans, så det er med at udnytte den – sæsonen that is…

50 kr. for 7 danske asparges – og de var alle pengene værd!

Sidste år gik vi amok i asparges. Helt så vildt bliver det nok ikke i år, men hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af den lille frækkert, så har vi efterhånden en hel lille samling: Opskrifter med grønne og hvide asparges

Gem og brug skrællerne til en sauce el. lign…

Asparges, laks, hollandaise – en klassisk kombination, som bare mangler en tung Chardonnay, for at vi kan tænde de røde klichélamper (så er du advaret).

Ifølge Auguste Escoffier laves en Hollandaise sauce ved at nedkoge vand og eddike med salt og peber for derefter at piskes med æggeblommer og smør og smages til med citronsaft. Er du en ægte gastromand, gør du som mig, finder noget gear frem og følger opskriften nedenfor:)

Så er det aspargestid…

Inspirationen til den lune kartoffelsalat blev fundet på Politiken.dk som alternativ til et “rent” stykke laks.

Og til sidst hipsterbilledet lige til facebook:

Så’ der skumfest!

Nye danske asparges med hollandaiseskum fra siphon

4.67 fra 3 stemmer
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Asparges

  • 6 store hvide asparges - køb de danske hvis du kan!
  • 1 spsk. Smør

Lun kartoffelsalat med varmrøget laks

  • Små kartofler til 2 personer
  • 300 g varmrøget laks - er du en rigtig gastromand ryger du den naturligvis selv
  • 1 æble skåret i små stykker
  • 1 håndfuld rucola
  • 2 spsk. kapers
  • 1 spsk. af din favoritolie
  • 2-3 spsk. æblercidereddike el. lign.
  • 1 lille tsk. af din yndlingssennep
  • Salt
  • Peber

Hollandaiseskum

  • 2 æggeblommer
  • 150 g klaret smør
  • Saft fra 1/4 citron
  • 1 spsk. eddike af en slags
  • Salt
  • Hvid peber

Sådan gør du

Hollandaiseskum

  • Fyr samtlige ingredienser i siphonflasken
  • Lock and load med en enkelt patron
  • Hold evt. flasken lun i lunkent vand (ikke over 60 grader)

Kartoffelsalat

  • Kog kartoflerne i let saltet vand
  • Pluk laksen i passende stykker
  • Lav en vinaigrette i bunden af en skål af olie, eddike, sennep, salt, peber
  • Tilsæt kapers og vend de halverede kartofler heri
  • Vend laks, rucola og æble i

Asparges

  • Bring et par centimeters vand i kog
  • Tilsæt smør og lidt salt
  • Umiddelbart før servering koges aspargesene et par minutter
  • Lad dem dryppe af på et rent viskestykke et kort øjeblik

Noter

Anret på tallerkenen og giv aspargesene et skud hollandaiseskum ved bordet og drys evt. med lidt krydderurter (jeg var løbet tør og det lokale supermarked var ikke leveringsdygtig, så jeg måtte nøjes med friskkværnet sort peber).
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Velbekomme! :)

Stik mig din bedste aspargesopskrift i en kommentar!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. René Rolighed

    Hvilken sifon benytter du? Eller anbefaler?

  2. susanne

    4 stars
    hej har lige prøvet saucen og er første gang jeg bruger en sifon første ryst var det ca 4-5 ryst der var den lidt tynd men ok rystede et par gange mere så stod den perfekt

  3. liselotte andersen

    Hej med jer,

    Jeg har forsøgt mig med saucen tre gange nu, men den skiller – hvad gør jeg forkert?

  4. Jeppe Laursen

    5 stars
    Husk bare på at æggene kan have svært ved at binde skummet hvis de ikke har været varmet op inden, hvis nogle er nysgerrig på det så nævner mielcke dette i Masterchef da en deltager forsøger sig på samme måde med skummet :) men ellers super opskrift smagte godt ;)

  5. Hej Dorthe.

    Det er fuldstændig korrekt forstået.

    Det kræver dog at dine ingredienser har samme temperatur.

    som med alt andet, er det bare med at eksperimentere:)

  6. Dorthe Madsen

    Hej
    Jeg har lige fået en sifon og er totalt nybegynder. Jeg er i tvivl om hvad du med mener, når du skriver:
    Hollandaiseskum
    1.Fyr samtlige ingredienser i siphonflasken
    Betyder det at du ikke har rørt hollandaisen sammen i en gryde inden du hælder den på sifon’en?

  7. Tobias Lehmann

    Regner med at jeg skal forsøge mig med hollandaise på flaske i weekenden, men har lige et par spørgsmål:

    Smider du bare alle ingredienserne i flasken og så fylder gas i og ryster? I de øvrige opskrifter jeg har fundet laver de saucen først og kommer den derefter på sifonen :S

    Hvilken temperatur skal ingredienserne have inden de kommer i sifonen?

    Hilsen Tobias

    • Hej Tobias.

      Det korte svar: Ja!

      Hvis du vil være på den sikre side, laver du naturligvis bare saucen inden:)

      Jeg ved ikke hvilken temperatur de havde, men de bør naturligvis være ca. samme temperatur.

  8. Jens Sejer Johansen

    Hvilken temperatur havde du på Hollandaiseskummet? Jeg prøvede opskriften, og holdt den varm ved 58 grader, men saucen skilte. Den samlede sig lige på tallerkenen, men “gled” hurtig fra hinanden igen?

    /Sejer

    • Hej Sejer,

      jeg vil tro den var 50, men temperaturen har det jo med at stige lidt når man loader sifonen, så det kan være det der er sket for dig (måske jeg skulle rette opskriften:-).

      Jeg har dog altid kunne redde den ved at komme sifonen under kold vand, ryste og prøve igen.

  9. Chr

    Det ser sørme godt ud. Jeg ELSKER asparges!!
    Personligt er jeg ikke så vild med en tung chardonnay til den delikate asparges. Her vil jeg have en vin, der er frisk og mild. Synes en tung (fx fadlageret) overdøver smagen… Så jeg vil nok hellere vælge en sag fra Alsace, evt. Sylvaner eller Pinot Gris.

    Har I nogen erfaring med sauce mousseline i sifon? Tænker chardonnay vil klæde mousseline, når den får en mere rund fedme.

    Endnu en gang tak for indslaget – det skal jeg prøve :)

    • Hej Chr.

      Du har helt ret mht. vin. Det var egentligt også min pointe med kommentaren, men det kan godt være, at den ikke var helt skarpt formuleret:)

      Min oprindelige plan var sådan set at lave en sauce mousseline, men da det ikke var noget problem at få lavet en luftig skum, fandt jeg fløden overflødig. Men jeg er da sikker på, t det nok skal fungere. Let me know…

      Og ja asparges er the shit!

      • chr

        Hehe… Måske er jeg bare lidt langsom :)

        Måske er den lidt overflødig, men fløden plejer at runde smagen lidt af. Kunne saucen holde formen som på billedet, eller flød den ud med det samme? Synes det ser vildt frækt ud!!

  10. Alexander

    God dammit, nu er jeg NØDT til at anskaffe mig en siphon flaske, som jeg har været lun på et stykke tid. For det der, det skal prøves! Det ser lækkert ud! :D

Smid en kommentar

4.67 from 3 votes (1 rating without comment)

Opskrift Vurdering