Chicken Vindaloo – too hot for you?
Inspireret af Webmasterens første bud på den ultimative Chili con carne skulle der også noget hot mad på bordet hos undertegnede – opskriften blev dog hentet fra den modsatte side af kloden…
Tidligere har vi haft Kylling Korma på menuen, denne gang står den på Vindaloo. Der er flere oversættelser af ordet Vindaloo. I nogle dele af Indien betyder det “kogt i eddike” mens det i andre refererer til Hindi, hvor ordet betyder kartoffel. Fælles er det dog, at retten giver sved på panden – navnligt, hvis du ikke er bange for at bruge chili.
Retten kan laves med kylling, lam og ja som dansker kunne jeg naturligvis også finde på at bruge yndlingsdyret – svin!
Essensen i retten ligger i de mange forskellige krydderier i retten. Jeg vil derfor anbefale, at du finder en butik, hvor du kan handle krydderier til fornuftige penge – du vil hurtigt blive blanket af, hvis det hele skal handles i et supermarked, hvor du er tvunget til at betale for Santa Maria eller lignende. Men når der indkøbt, så har du også til de næste mange gange og til en masse lækre retter.
Sæt i gang:
Ingredienser
Krydderiblanding
- 1 tsk kardemommefrø
- 3 kanelstænger
- 10 nelliker
- 1 spsk korianderfrø
- 2 tsk spidskommenfrø
- 2 tsk fennikelfrø
- 1 tsk hele peberkorn
- 1-2 spsk chilipulver
- 1 spsk revet frisk ingefær
- 5-6 fed hakket hvidløg
- 2 tsk sennepspulver
- 2 tsk gurkemeje
- 1 dl lys vineddike
Vindaloo
- 1 kg kyllingebryst
- 4-5 spsk olie til stegning
- 2 store løg
- Chili efter behov og smag - så hvor hot skal det være 2 stk. er nok standard
- 4 laurbærblade
- 2 tsk salt
Naan brød (6-8 stk)
- 25 g gær
- 1 tsk sukker
- 500 g mel
- 1 1/2 tsk salt
- 1,5 dl yoghurt naturel
- 1 sammenpisket æg
- 10 spsk varmt vand
- 5 spsk smeltet smør
- 2 spsk sesamfrø og/eller birkes
Sådan gør du
Krydderiblanding
- Varm en pande godt op og smid alle de "hele" krydderier på og rist den i 4-5 minutter
- Smid dem derefter i en morder og stød dem grundigt og længe med de "stødte" krydderier
- Vær sikker på, at det virkelig er stødt godt sammen, du gider ikke have et stykke kanalstang i munden
- Rør det hele grundigt sammen
Vindaloo
- Skær kyllingen ud i små mundrette bidder og hæl marinaden over, smid det i køleskabet i 24 timer
- Nu går det heldigvis hurtigt - skær løget i skiver og svits det i et skvæt olie i en gryde indtil de er gyldne
- Skær chilien i tynde skiver og tilsæt den med kyllingen, marinaden og laurbær.
- Læg låg på gryden og steg det i 30 min til kødet er mørt
- Kog en grydefuld ris imens, tilsæt gurkemeje, salt og eddike så risen får en smuk gul farve, som komplimenterer din ret
Naan brød (6-8 stk)
- Rør gæren ud i 5 spsk håndvarmt vand og rør sukkeret i. Lad det stå i 5 min.
- Fat en stor skål og hæld næsten alt melet i (475 g)
- Tilsæt æg og yoghurt i gærblandingen og smid det i melet
- Rør det godt sammen, tilsæt 5 spsk varmt vand.
- Ælt dejen grundigt i 10 min. Tilsæt det smeltede smør
- Lad dejen hvilke lun i en time
- Rul den ud til en tyk pølse, del den i 6-8 lige store stykker
- Rul stykker i hånden og bank dem med håndflade og træk dem aflange
- Pensel den med smeltet smør og drys sesam over
- Lad dem efter hæve på en bageplade i 15 min
- Bag dem ved 220 grader i 15 min
Jeg har lige smidt en lille ekstra opskrift på nogle gode Naan brød ind – det er blødt og så “dulmer” brødet den stærke ret. Hvis du virkelig skal have lidt til dine ømme smagsløg, så kan du med fordel bikse en kølig mango salsa eller shake sammen: 8 dl. appelsin juice, kødet fra en mango, 4 dl. yoghurt naturel, 10 isterninger og saften fra en lime. Smid det i en blender, så har du en lækker lille shake til retten.
Tak til Price for inspiration.
Velbekomme!
Stik os en kommentar-
Goddag. Når kyllingen skal tilsættes og simre i 30 min. skal der så ikke tilsættes noget væde af en art? Umiddelbart er den eneste væde i retten den ene dl. hvidvinseddike.
På forhånd tak for svar.
Med venlig hilsen
Rasmus-
Hej Rasmus – du kan smide en dl vand med men det fungerer faktisk ret fint som opskriften siger…
-
-
Årh jeg er sent på den Jesper, er lige på familieferie, det bliver selvfølgelig altid bedre med længere marinade, men jeg ville nøjes med de 4 timer og tage det som det er, det skal nok blive godt… Håber det lykkes for dig…
-
Skal have gæster på besøg i aften, jeg ser der står den skal hvile i køleskabet i 24 timer…er det stadig godt hvis man kun har tid til at lade det hvile 3-4 timer?
-
Har lavet retten her til aften og den blev lige til den stærke side.
Brugte ½ tørret bhut jolokia i marinaden, samt 2 habanero og 4-5 tørret bird’s eye i efterfølgende.
Serverede med gurkemeje ris og dampet grønkål.
Gav varmen, og lidt til, på en kold november aften.
http://distilleryimage10.instagram.com/8132c0d025de11e290351231381b3f66_7.jpg-
Ikke dumt Søren, slet ikke dumt – ser lækkert ud – du gav den også gas på chilien, men du er jo Gastromand :-)
-
-
De gange jeg har lavet retten har jeg brugt røde birdseye chillier og en grøn asiasisk art der nok er lidt svagere i styrke end Jalapeño. Dog huskede jeg forkert ang. Madhur Jaffrey’s opskrift. Hun bruger 4 – 10 røde stærke chillier i sin krydder pasta.
Opskriften med røde og grønne er fra en original indisk kogebog, hvor de bruger 3 grønne til, at marinerer kødet i og 8 hele røde til pastaen. -
Hvis du tænker i forhold til to forskellige slags chillier synes jeg det giver en variation. Især hvis du tænker over, hvilke chilier der bruges. Jeg vil ikke anbefale, at bruge 8 Habanero chilier :-). Og selvfølgelig kan retten blive så stærk, at selv med en liter youghurt drik kan man ikke smage noget og læberne er totalt følelsesløs :-).
Det indiske køkken er generelt meget varieret, afhængig af de forskellige regioner.-
Hej Søren, nej det er klart – tænkte mere over om der var nogle specifikke, som du havde erfaret, som var gode til netop denne ret? Fx Piri piri, santa fe grande, jalapeño? – eller Jamaica Hot Chocolate?
-
-
Super skønt at se en indisk ret på bloggen. Ikke så tit det sker blandt de danske blogs. Lidt ekstra information om Vindaloo, som stammer fra området Goa (tidligere Portugisisk koloni i Indien) og er en sammensmeltning af det indiske og portugisiske køkken. Traditionelt tilberedtes retten af svinekød, derfor kan det sagtens gå an i DK :-).
Retten er populær i Storbritannien efter en våd aften i byen.
Når jeg selv laver retten bruger jeg den Indisk/Engelske koks Madhur Jaffrey´s opskrift, hvor der bruges to slags friske chillier, og ca. 8 – 10 af hver slags./Søren
-
Hold da op Søren, du forstår sgu at spice retten – 8-10 chilier? Må man spørge hvilke du mener er bedst? Lækkert med lidt ekstra information om retten, jeg vidste faktisk ikke, at svin var oprindelsen, troede egentlig det var lam – hvilket i øvrigt bliver godt.
-
Comments