Nå, tiden sig nærmer, hvor aftenerne begynder at blive en smule mørkere. På Gastromand forslår vi, at du MINDST en gang mere sikre at lave et stort grillorgie.
Det meste af sommeren har jeg eksperimenteret med at finde den grillmarinade, som passer til mit temperament, og jeg synes efterhånden at den er ved at sidde i skabet. Min marinade er pt så alsidig, at den passer til alt! Og det er lige meget om du er til kylling, lam, gril eller okse…
Lidt inspireret af det amerikanske folkefærd, så har kødet den største og højeste prioritet, så sørg nu for at købe rigeligt og af en ordentlig kvalitet!
Tilbehøret er faktisk ikke så vigtigt i denne omgang. Til nedenstående omgang valgte jeg et par gode fritgående kyllinger, kamben fra min lokle slagter og nogle pølser med ekstremt højt indhold af kød (96 %). Men man kan sagtens bruge fx en lammekoteletter, svinemørbrad, oksebøffer osv. osv. osv.
Det er naturligvis bedst, hvis du kan nå at marinere kødet dagen inden – til nøds kan nogle timer på dagen også klare det. Denne gang blev jeg nødt til at nøjes med ca. 6 timer og det fungerede faktisk rigtig fint.
6store spsk. røget paprikahvis du ikke har det så brug den søde
1spsk.stødt chili
1tsk.røget salt
3spsk.brun farin
1spsk.salt
Masser af frisk kværnet peber
10laurbærblade
6spsk.balsamico
12spsk.oliven olie
Sådan gør du
Stød alle tørre krydderier i en morder til de er helt fine
Pil hvidløget og riv citronskrællen af
Hæld nu alt det våde i en blender og tilsæt krydderierne oveni
Blend til blandingen er jævn, hvis du føler den er for tyk, så sjask lidt olie oveni
Duft til blandingen og brug et par minutter til at tænke på det lækre kødorgie du skal nyde senere
Gnid nu dit udvalg af kød grundigt ind, det skal virkelig gøre meget omhyggeligt
Læg det i en bradepande af passende størrelse
Pak det grundigt ind i film, ikke stanniol det lukker ikke tæt nok
Stil det på køl til det er klar til grillning
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Tomatsalat kunne være et bud på det lette og hurtige tilbehør til kødet…
Tomatsalat kunne være at bud på tilbehøre. Andre kvalificerede bud kunne være kartoffelsalat, citronpasta eller en god omgang coleslaw. Når hele herligheden er grillet grundigt, så er der bare tilbage, at sige velbekomme og god fornøjelse… Og giv os så noget indian summer:)
Lets eat…
Laver du dine egne marinader? Og hvilke har du haft speciel held med?
Tak for opskriften. Skal helt klart prøves. Jeg har fået tilsnusket mig en Texansk opskrift på barbeque sauce. Den er fantastisk og kan også bruges til at dyppe brød/pølser i.
Den skal dog ikke pensles på men kødet skal dyppes og vendes deri, så man skal være forberedt på at lave en god portion.
Ingridienser:
Hvidvins eddike
Tomat pure
Ketchup
Hvidløg, fint hakk eller tørret knust kan også bruges
Paprika
Soya
Brun farin
Alt koges godt sammen til det bobler.
Doseringen er alt afhængig af ens smagsløg.
:D
Jeg lavede grillede spareribs (af kalvekød) i sidste uge, hvor kødet havde ligget i en marinade i to døgn inden.
150 gram brun farin
En stor spiseske frisk, knust spidskommen
Chili
Paprika
Salt
Peber
Sennep
Eddike
Revet æble
Citronsaft
…Og det blev Weltklasse. Jeg synes at opskriften der er lagt op, gør for lidt ud af at pointere, hvor vigtigt det er med tiden, kødet får til at marinere – det skal altså være i lang tid, ellers bliver smagen overfladisk. Ydermere forstår jeg ikke idéen i at anvende fedtstof til marinade, det er jeg selv gået fra, da det ikke rigtigt giver noget i forhold til hverken smag eller teknik (penetration af kødet, m.m.). Thoughts?
Hej med dig, og tak for tankerne – det har du absolut ret i – som jeg også forsøger at nævne, at så er det en nød løsning, og 24 timer på køl er at foretrække, jeg synes dog resultatet her blev ganskefint. Hvor længe tænker du det skal marinere?
Mht. til olien, så synes jeg ved brug af meget magert kød, som både kylling og kamben i dette tilfælde var tilføjer det mere sagt og kraft – men jeg kan godt følge dig. Når jeg marinerer nakkefilet til fx Pulled Pork, så er det også tør marinade, men her har vi jo også en udskæring, hvor der er mere fedt. Hvilke type udskæring/kød brugte du her?
Skynd dig Linn, både for marinaden og vejret skyld :-) Det er virkelig lækkert… man kan faktisk også erstatte citron med appelsin, men jeg holder meget af det lidt kontrast til den brune farin, så jeg er nok mest til citronen, men dem, som virkelig kan lide en sød marinade bør prøve appelsin…
Kommentarer