International Pie Day: Shepards Pie!
Så længe der er så koldt og temperaturen siger minusgrader, så skal der laves simremad til den helt store guldmedalje på Gastromand. Shepards Pie er en lækker engelsk klassiker, som passer perfekt til den kolde tid. Retten er utrolig nem at lave og passer næsten sig selv og det bedste er, at den er perfekt til at fryse ned og bliver faktisk kun bedre af det…
Hvis du er typen som ikke er til lam, så erstatter du bare med okse – så ændres navnet dog til Cottage Pie. Jeg synes personligt, at lam er perfekt hertil. Jeg valgte at købe et stykke bov som jeg hakkede selv – det med at lam smager af ”uld” og ”våde dyner” og alt muligt behøver du ikke frygte her. I øvrigt er det sikkert fordi har spist ”får” og ikke ”lam” – altså var dit kød slagtet af et dyr, som var gammelt og dermed ikke et lam, ellers kunne det også tænkes kvaliteten bare ikke var god nok. For lam smager af lam og ikke alt mulig andet – nu har jeg så heller aldrig smagt hverken ”uld” eller ”våde dyner” så reelt ved jeg ikke om der er noget om snakken :-)
Ingredienser
- 600 g hakket lammekød
- 1 spsk olivenolie
- 500 gram kartofler
- 1 god klat smør
- 1 dl sødmælk
- 100 gram engelsk cheddar
- 1 løg
- 3 gulerødder
- 3 stengler blegselleri
- 5 fed hvidløg
- 300 g frosne ærter
- 2 spsk mel
- 2 dl bouillon
- 1 glas rødvin
- 2 spsk tomatpuré
- 1 spsk Worcestershiresauce
- Salt & peber
Sådan gør du
- Start med at tænde ovnen på 200 grader.
- Hvis du har købt et stykke lam som jeg gjorde så hakker du det groft.
- Rengør alle grøntsager og kør dem på en hurtighakker dog ikke kartoflerne! Hvis du ikke har en hurtighakker - så hakker du i hånden.
- Sæt kartoflerne til at koge i en gryde med masser af saltet vand.
- Brun kødet på en pande med olie til det har taget farve og tilsæt så grøntsagerne.
- Steg i 5 minutter.
- Tilsæt rødvin og lad det koge ind.
- Tilsæt så bouillon og tomatpuré. Lad retten simre 15 min. og smag til med Worcestershiresauce, salt og peber.
- Kartoflerne burde være kogt nu.
- Hæld vandet fra og mos kartoflerne med en stamper. Tilsæt varm mælk og smør og smag til med salt og peber.
- Læg kød og grøntsager i et ovnfast fad og fordel mosen over.
- Riv osten ud over.
- Sæt fadet i ovnen 30-40 min., til overfladen er gylden.
Ingredienser
- 600 g hakket lammekød
- 1 spsk olivenolie
- 500 gram kartofler
- 1 god klat smør
- 1 dl sødmælk
- 100 gram engelsk cheddar
- 1 løg
- 3 gulerødder
- 3 stengler blegselleri
- 5 fed hvidløg
- 300 g frosne ærter
- 2 spsk mel
- 2 dl bouillon
- 1 glas rødvin
- 2 spsk tomatpuré
- 1 spsk Worcestershiresauce
- Salt & peber
Sådan gør du
- Start med at tænde ovnen på 200 grader.
- Hvis du har købt et stykke lam som jeg gjorde så hakker du det groft.
- Rengør alle grøntsager og kør dem på en hurtighakker dog ikke kartoflerne! Hvis du ikke har en hurtighakker - så hakker du i hånden.
- Sæt kartoflerne til at koge i en gryde med masser af saltet vand.
- Brun kødet på en pande med olie til det har taget farve og tilsæt så grøntsagerne.
- Steg i 5 minutter.
- Tilsæt rødvin og lad det koge ind.
- Tilsæt så bouillon og tomatpuré. Lad retten simre 15 min. og smag til med Worcestershiresauce, salt og peber.
- Kartoflerne burde være kogt nu.
- Hæld vandet fra og mos kartoflerne med en stamper. Tilsæt varm mælk og smør og smag til med salt og peber.
- Læg kød og grøntsager i et ovnfast fad og fordel mosen over.
- Riv osten ud over.
- Sæt fadet i ovnen 30-40 min., til overfladen er gylden.
Jeg er typen der er vokset op med lam, mest fordi min halvsøster havde en gård med masser af lam der hyggede sig på deres enge og folde. Vi fik ofte nogle gode stykker lam med hjem når vi var på besøg, som min far lystigt tilberedte. Jeg tror det er derfor jeg i dag holder meget af lam og gerne bestiller det så ofte som muligt.
Jeg forslår at du drikker øl til denne ret – det er nemlig en bonderet, hvor jeg mener øl er bedst. Du kan også finde en flaske rødvin, gerne med noget krop og fylde det kan også sagtens gå dertil.
Retten er lidt af en sjælevarmer og mine børn spiste rigeligt da jeg lavede den. I bund og grund er det jo en god nedkogt kødsauce med kartoffelmos til.
Velbekomme!
Stik os en kommentar-
Hvad skal de 2 spark mel bruges til, der står i indgredienslisten?……men ikke i opskriften
-
skal man som regel ikke først salte kartofler til mos efter de er kogt og mosede?
-
Super opskrift!
-
Lækkert, men for lidt kartoffelmos til kartoffelmos elskere 🙈 -
Hvad skal der ske med de 2 spsk. mel? :-)
-
Under punkt 8 Dennis – beklager! :-)
-
No need! Det var vidst også deromkring jeg endte med at bruge dem og det lykkedes rigtigt godt :-)
-
-
-
Prøv at udskifte ærterne med rosiner – nam nam
-
God ide Jette! :-) Du burde snart lave et gæsteindlæg :-)
-
Det vil jeg gerne, hvordan gør vi?
-
-
Comments