Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. december 2023

Scroll to top

Top

En kommentar

Wednesdays Whisky: Highland Park The Dark

Wednesdays Whisky: Highland Park The Dark
Gastromand

Det er onsdag og det betyder, at vi er halvvejs igennem ugen. Det skal fejres med en whisky! Lige præcis denne onsdag, havde jeg haft lidt af en møgdag – fartbøde på vej hjem, en modtaget pakke hvor indholdet var knust og sidst men ikke mindst så havde jeg glemt min mobil på jobbet! I needed a fucking Scotch!

.
Heldigvis kunne jeg åbne “Highland Parks The Dark” seneste release af noget af det ypperste Single Malt der findes. De trofaste følgere kender efterhånden min kærlighed til single malts og navnlig Highland Park – så tilgiv min iver, men denne onsdag blev pludselig meget meget bedre. Det hele startede faktisk med en tur til Orkney og Highland Park og så var jeg solgt…

Det første billede jeg skød på Orkney da jeg besøgte øen til i 2013…

Nu må jeg erkende, at jeg havde prøvesmagt The Dark weekenden inden, hvor jeg var draget ud med min mindste datter for at skyde nogle billeder. Nogle vil sige, at jeg bor på landet, hvilket måske er korrekt, jeg har i hvert fald marker og vand meget tæt på mit hus.

En kold morgen drog min mindste datter og jeg ud for at skyde billeder…

Denne dram hedder “The Dark” og passede faktisk ret godt til denne morgen, lyset ville nemlig ikke helt komme frem bag skyerne og hver gang solen forsøgte blev den gemt væk igen…

Læg mærke til de to ringe på kassen som symboliserer solen – i venstre siden står den lavt og højre side står den højt!

Hvad kommer efter “The Dark”….

Den observante læser vil tænke – kommer der ikke også “The Light?” – Yes sir! Det gør der nemlig.
Highland Parks Brand Director Jason R. Craig siger: “The Dark er den første af to special editions. I løbet af 2018 kommer også ’The Light’. De to whiskyer deler historien om årstidernes vilde kontraster på Orkney, der sammen skaber den intense balance, man kender fra Highland Parks whiskyer. Læg mærke til “solen” på kassen som står lavt på den ene side og højt på den anden siden…

Læg mærke til slangen på flasken…

Det er en special edition og du skal være meget hurtig hvis du vil have én af de blot 678 flasker som er udgivet i Danmark. The Dark har fået 17 år på sherryfade af europæisk eg hvilket betyder mere sødme og blødere kanter, men den er stadigvæk en whisky for kendere og ikke nybegyndere men det vender vi tilbage til….

Morgendram…

Jeg er selv typen som fejlagtigt tror at jeg skal være til enten fade af bourbon eller sherry altså hvor der er brugt fade fra fx USA eller europæiske fade som typiske er spanske sherryfade – men hver gang jeg smager noget nyt, så kommer jeg i tvivl. Fakta nok, at whisky er og bliver vildt komplekst så det at vælge side kommer nok aldrig til at ske.

Det var rart med en whisky at varme sig på denne morgen… 

Den kulsorte flaske med runer og den ikoniske vikingedrage er dekoreret på siden skriger af mystik og er uden sammenligning noget af det mest blærede jeg har haft i hånden længe. Den har diskrete 52,9 % alkohol og en flot rødbrun farve, hvor fadene virkelig kommer til udtryk. Alkoholen vil virke voldsom for den utrænede whisky-drikker, så lad den dampe af inden du snuser. Faktisk vil jeg vove den påstand, at dette ikke er en whisky for nybegyndere – der kunne Valkyrie eller den helt almindelig Highland Park 12 års være et langt bedre bud.

52,9 % alkohol…

Nu har jeg tidligere serveret whisky i hjemmet med “cask strengh” som er udtryk for, at whiskyen beholder den alkoholprocent, som fadene har tilladt whiskyen når den er klar. Jeg bliver ofte spurgt ind til, hvorfor det er nødvendigt? I whiskyens verden er det et udtryk for kvalitet, at der kan laves whisky med så høj alkoholprocent, betyder kort sagt, at fordampningen eller “the angles share” er minimal. For mig betyder det mere fylde, krop og eftersmag. Reelt kunne den jo vandes ned til 40 % men det ville være synd og skam.

Der var næsten is på fjorden denne kolde morgen…

For mig er dette en whisky som startede med at være lidt af en udfordring – høj alkohol, masser af fylde og virkelig voldsom – du får lidt et slag i hovedet og din mund skal lige vende dig til The Dark – men kort efter bemærker du en tør og krydret whisky med en bred smagspalette.

52,9 % alkohol…

Duften er domineret af krydderier som kanel, ristede noter af malt, nødder og en lille smule kaffe. Eftersmagen er og bliver toppen af disse pragteksemplarer og jeg elsker den tørre fornemmelse den efterlader, hvor alt mundvand forsvinder og så langsomt vender tilbage imens du kan forneme den lette røg Highland Park er kendt for. Prisen er 1999,- og det er en slat – men fakta er, at den formegentlig allerede er udsolgt og kvalitet koster.

Highland Park The Dark…

Er du selv til Single Malt og hvad mener du om Highland Parks seneste udgave The Dark? 

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar