Jagten på Danmarks bedste festivalsnack: Luksus, mad og musik i Lejet
Dansk sommer er lig med festival for mig. Roskilde har i mange år været en fast tradition, men for nogle år tilbage røg også Musik i Lejet med på den faste festival-liste. Og derfor var jeg ikke sen til at takke ja, da Gastromændene spurgte, om jeg ville dække jagten på Danmarks bedste festivalsnack i Tisvilde!
Musik i Lejet er nemlig den perfekte festivalopfølgning, når man efter en lille uge på Dyrskuepladsen har fået nok af telt og tisstøv (og i år det brune smat) – for i Tisvilde er festival noget lidt andet…
Nuvel, Musik i Lejet får aldrig den helt samme “orange feel” – det er der nok ikke rigtig andre festivaler der gør for mit vedkommende – men den lille strand-festival kan til gengæld noget helt andet. Man sover tørt og trygt i en rigtig seng; på gode år lader man op i solen på stranden og vasker tømmermændene væk i bølgen blå; og festivalen starter for de fleste først op efter en lille rosé-forfest i sommerhusene.
Måske derfor synes tingene også at være lidt dyrere på festivalpladsen – fordi der først kan tjenes penge fra gæsterne ankommer på pladsen henad aftentid. Modsat fx på Roskilde, hvor boderne kan bespise festivalgængerne allerede fra morgenmaden. Måske er det fordi, jeg igennem Pigen & Pomfritten normalt går efter (de lidt billigere) pomfritter. Måske er det bare noget, jeg bilder mig ind, fordi jeg aktivt skulle lede efter snacks under 50kr., men jeg syntes i hvert fald opgaven var lidt svær. Men jeg fik da spist mig lidt omkring.
En klassisk præ-snack
Som sagt foregår en stor del af afspisningen “hjemme” inden man begiver sig mod festivalpladsen. Således så den første snack altså ud. En simpel GT med følge af snackchips og holidaydip. I min verden findes det ikke meget bedre!
Efter et par drinks i solskin var det hurtigt afsted mod pladsen – der var mad, der skulle smages og en norsk herre ved navn Thomas Dybdahl, der lige skulle nydes.
Pomfritpigen er ankommet
Armbånd på og så ind på den lille plads. Musik i Lejet har et hyggeligt lille område ned til stranden med to scener: den store Strandscene, som huser de store navne, og når vejret er rigtig fint smider bagtæppet, så man kan se solnedgangen over vandet igennem scenen – magisk! Og den lidt mindre Skovscene, der er overdækket og typisk spiller mere elektronisk, særligt når mærket er fladet på.
Dernæst er der to mindre telte, Bodega og Fiskerbaren, som også spiller livemusik og særligt står for nattefesterne til de lyse morgentimer.
Den første festivalsnack blev en taco
Efter at have sonderet pladsen lidt i jagten på den første festivalsnack, stod det mig klart, at man ikke kom ret langt for 50 kr. De fleste af de retter, boderne tilbød, var gerne lidt større og stod i min. 75 kr. Så da jeg øjnede den lille tacobod, TacoLoco, med to tacos til 40 kr. stod valget klart.
Der var både vegetar, braiseret gris og quesadillas på menuen – min medspiser og jeg valgte begge “tacos de carnitas” (dén med gris), og som det ses på billedet er den ene af os tosset med koriander og den anden not so much..
Dressingen påførte man selv – der var en chilimayo, en cremefraichedressing og en chilisauce.
Og den var nødvendig, for kødet var desværre en smule tørt, og det var ærgerligt, for jeg var egentlig stor fan af den lille tacobod. Og så ved jeg ikke, om de var løbet tør for lime (allerede), men jeg syntes ikke citronen gav den helt samme syre.
Ingen festival uden pølse…
Det var fornuftigt ikke at forspise sig fuldstændig i tacos, for der var altså mange fristelser på festivalpladsen. Den næste bod vi besøgte fangede os med det kække navn, MiLPølsen, og havde to slags pølse på menuen: en stærk oksepølse, og en skovpølse på svin og ramsløg. Begge stod i 55 kr. – altså lidt over budgettet for en festivalsnack, men vi vurderede “ingen festival uden hotter” og slog os løs.
Og den ristede hotdog skuffede ikke! Der var ingen overraskelser eller modediller gemt i den lille håndholdte snack, men alt spillede ligesom det skulle. Lækkert, smagfuldt og blødt hotdogbrød, perfekt topping, lækre, sprøde, syltede agurker og en dejlig, saftig og smagfuld pølse.
Måske havde jeg givet den fuldt hus, hvis det ikke havde været den første snack, jeg smagte. Når jeg ser tilbage på Musik i Lejet nu, er det i hvert fald MiLpølsen, jeg husker, som Musik i Lejets bedste festivalsnack.
Hooked på fiskeburgeren
På festivalens dag 2 var det den friske fiskebod, Hooked, der stod for skud. Jeg har smagt Hooked ved flere lejligheder: på Roskilde, i Kødbyen og til sidste års Street Food Festival, hvor jeg faldt i svimer over deres Lobster Roll. Derfor var jeg også en smule skuffet over, ikke at finde denne på deres Tisvilde-menu, for den havde været den perfekte festivalsnack.
Men på dette års Musik i Lejet kunne man få fish’n’chips eller fish’n’greens til 89kr. og deres lakseburger til 85kr., samt en portion vinegar fries til 40 kr. – og det er altså sidstnævnte der bliver vurderet i jagten på den bedste festivalsnack.
Men kort om lakseburgeren, som kom i en blød briochebolle med en sprødstegt, paneret fishcake (laksen) tilsat kål, rød peber, guacamole og wasabimayo. En lækker, frisk kombi, der gjorde det ret godt sammen med fritterne.
Fritterne var let syrlige grundet vinaigren, tynde og sprøde og lette at dyppe i den tilhørende tatarsauce. Men snacken havde altså ikke fungeret ligeså godt alene, da tatarsaucen særligt var god sammen med fiskesmagen fra lakseburgeren.
Pandekager – en festivalklassiker
Som dessert til lakseburgeren kastede vi os over den klassiske crepe fra Crepes a’la Cart med den sikre kombination af nutella og banan. Desværre var crepen for sej i konsistensen og så er 45 kr. altså for meget for en “so-so” pandekageoplevelse, også selvom det er svært at være utilfreds med nutella og banan.
Koldskål med kokos – en moderne Lejet-klassiker
Ovenpå en halv pandekage var der også lige plads til at smage festivalens bud på en hjemmelavet koldskål. Spoon, som desuden serverede økotoasts med portobello eller flæskesteg, serverede en rigtig fin koldskål sprøde ingefærsyltede rabarber i bunden og kokosflager på toppen.
Til 40 kr. var det en sikker festival-favorit. Den var perfekt syrlig og med en god konsistens, men som stor fan af crunchy kammerjunker manglede jeg altså virkelig den primære ingrediens – og det trækker ned i vurderingen [4/6].
Forårsrullerne taber på målstregen
Vi startede den sidste festivaldag med en fire-retters langbordsfrokost (læs mere i bunden af indlægget), og maverne var derfor godt mætte på dén (og de øvrige dages indtag af junk og fadøl). Derfor blev det mest til lidt forskellige delesnacks denne dag.
Vi lagde ud med LeLes sprøde forårsruller med kalkun, krabbe og grøntsager til 52 kr. En perfekt festoival- og delesnack, som også havde scoret topkarakter, hvis det ikke var fordi de var løbet tør for fiske-dipsauce. Der var altså intet at dyppe rullerne i! (Den røde sauce på billedet er en chilisauce, som gjorde det rigtig dårligt som dyppe-alternativ.) Ærgerligt.
De asiatiske fritter blev en festivalfavorit
Jeg havde i flere dage kastet lange øjne efter de specielle “asian fries” fra Spisevognen, som akkompagnerede deres crispy duck burger med peking and – som jeg desværre aldrig fik smagt. Fritterne blev seret med limeblad og citrongræs salt, chilimayo og ristede thai-skalotteløg og stod i 40 kr.
Fritterne var perfekt stegte og der var rigelig dyppe til denne festivalsnack, som nærmer sig topkarakter. Det er i hvert fald tæt løb mellem Spisevognen og MiLPølsen [5/6]
Ugandiske sweet potato fries overraskede
Som Pomfritpige er man jo lige nødt til at sondere pomfrit-terænnet. Også selvom det ikke just er sulten, der presser sig på. Men den lille ugandiske foodtruck, Ugood, som serverede (hvad der lignede – jeg fik dem aldrig smagt) lækre ruller med kylling eller omelet, lavede også sweet potato fries til 45 kr.
De var knapt så sprøde som fritterne fra Spisevognen, men den velsmagende hvidløgsdip gjorde det fortrinligt som dyppe.
Med skeen i den anden hånd
Jeg havde egentlig ikke troet, jeg skulle have mere at spise på Musik i Lejet. Men den sidste aften meldte sulten sig alligevel på de sene nattetimer. Derfor fik Spoon (dem med koldskålen) endnu et besøg – denne gang for at smage deres Portobello Club Toastie med trøffel mayo.
Den kostede 65 kr. – hvilket var lige i overkanten for en klassisk toast, men som snack kunne man få den delt i to, og på den måde udgjorde den et fint bud på en festivalsnack og en fin afsked med dette års Musik i Lejet.
Der skal altid være plads til et lille festivalsidespring
Gastrotruckens burger kom aldrig med på Gastromands Instagram i jagten på den bedste festivalsnack, da den (inkl. fritter) kostede 110kr. Det er i min optik alt for meget for et måltid på en festival, men jeg overgav mig alligevel og smagte den i Pigen & Pomfritten-øjemed – læs anmeldelsen på min blog.
Lørdagen startede med en Langbordsfrokost
Om lørdagen deltog jeg i Tinggårdens Langbordsfrokost – et koncept Musik i Lejet præsenterede første gang sidste år og med endnu større succes i år. Frokosten serveres af chefkok, Jan Friis Mikkelsen, sammen med fadøl fra Royal og champagne fra Mumm.
Bordene var linet op i Herligheden – et hyggeligt telt i det ene hjørne af pladsen, og som var det planlagt begyndte solen at skinne netop som vi fik skænket det første glas champagne.
Konceptet er helt utroligt hyggeligt. Man sætter sig til bords med mennesker, man ikke kender, spiser med rigtigt bestik (hvilket er en verden til forskel fra det papemballage, man ellers får serveret maden på) og skåler i glas med stilk. Den helt rigtige måde, at starte den tredje – og lettere slidte – festivaldag op på.
Jan Friis Mikkelsen præsenterede de fire retter, Royal introducerede øllet og vi fik serveret den første “sol over Lejet” straks derpå. Denne bestod af røget kuller og et perfekt porcheret æg på en bud af kål, gulerødder og dild. Til denne fik vi en witbier og en kryddersnaps på siden – det perfekte træ at rejse sig ved.
Derefter fik vi en ægte sommerklassiker: kartoffelmad. Denne blev serveret på rygeost og pyntet med agurk, purløg og speget grisenakke – sidstnævnte vandt virkelig ind hos mig. Skulle man klandre kartoffelmaden for noget, var den lige tør nok i det. En klat mayo havde pyntet gevaldigt, og så manglede jeg også lidt noget sprødt og knasende.
Heldigvis efterlod jeg lidt appetit fra kartoffelmaden, som ikke blev spist helt op – og det var godt, for den tredje ret var én af mine favoritter: tatar. Denne tatar var lavet på sommervildt og helt perfekt i konsistensen. Den var pyntet med lækker mayonaise, kantareller, hyldekapers, syltede rødløg og slutteligt lidt senepssalat. Der blev spist op!
Frokosten afsluttedes med en let dessert og en knapt så let mørk mumme fra Royal. Desserten bestod af en hindbærmos med vanillecreme toppet med friske bær, skovsyre og en sprød, lille kage.
Vi vurderede frokosten ved bordet – i min bog ramte den plet på en sommerfrokost med forskellige klassiske stykker smørrebrød; en god blanding af fisk, kød og grønt; sødt, salt og syrligt. Mens medspiserne havde håbet på mere skaldyr og sukkede efter et fad friske rejer, eller en smørstegt fiskefilet. Det havde måske været oplagt så tæt på vandet, men jeg gik bestemt ikke hverken sulten eller skuffet fra borde.
Musik i Lejets Bedste Festivalsnack er…
MiLpølsen fra Kødsnedkeren!
~
Jagten på Danmarks bedste Festivalsnack fortsætter
Solen er gået ned iud for Tisvildeleje og når den står op over Haven Festival, er vi igen klar med Jagten på Danmarks bedste festivalsnack – følg med her og på instagram: @gastromanddk
Stik os en kommentar
Submit a Comment