GM Anmelder: Brænderiet Enghaven
I mandags kårede vi årets julevin set gennem en gastromands øjne (og smagsløg). Vi kan dog ikke benægte at det er store-julefrokosttid, og til det store julebord hører sig også en vis mængde snaps og brændevin. Den store snapssmagning må I vente med til næste år (husk os lige på den). Til gengæld har vi smagt på nogle alternative brændevine fra Brænderiet Enghaven, som kendetegnes ved at være brændt på danske æbler. Dette gav således anledning til en lille onsdagsbrandertsmagning…
Dansk frugt er pga. de klimatiske forhold i Danmark blandt den bedste i verden – dette gælder i særlig grad de danske æbler. Vi bruger kun frugt fra egen eller mindre frugtplantager, og vi har derfor kontrol over hele forædlingsprocessen fra frugtens modning til den færdige frugtbrændevin tappes i flasker. Sammen med førsteklasses håndværk er det hemmeligheden bag Brænderiet Enghavens frugtbrændevine.
Førstehåndsindtrykket fejler ikke noget – ingen skibe og ingen røde dobbelt A’er. Til gengæld er der stilrene halvflasker på grænsen til det tøsede. Indholdet er der dog ikke noget tøset over.
Ingen snaps uden sild… Eller ingen sild uden snaps…
Når nu vi skulle drikke brændevin, skulle vi naturligvis også have en sild. Den første tanke var, at det skulle gøres ordentligt. Det vil sige, at sildene skulle være hjemmemarinerede og karrysalaten det samme – meeen tiden gik og udvanding og marinering af sild kunne man pludselig ikke nå :) Den lokale fiskemand kom til undsætning med frisk-marinerede sild – valget fald på almindelig marineret sild og en julemarineret udgave, som bl.a. lå i lage med appelsin og stjerneanis – en kombination, der så absolut kan anbefales! Opskriften på den hjemmelavede karrysalat kunne jeg dog godt nå at eksekvere.
Nå men til det det hele handlede om – hvordan klarer Enghaven sig overfor de krævende syrlige og fede sild?
Klitrose (35%)
Den første brændevin var krydderet med klitrosehyben – i øvrigt plukket i klitterne ved Stenbjerg i Thy. Den har umiddelbart en sødlig duft, og en kommentar var at den duftede af portvin. Smagene er dog ikke så sød som portvin, men kombinationen af æbler og klitrosehyben giver en rund og fyldig smag, og ikke mindst en lang eftersmag.
Valnød (36%)
Valnødderne i denne brændevin er efter sigende fra et gammelt valnøddetræ på Enghaven. Duften havde i dette tilfælde have toner af rom, som bestemt ikke en nogen dårlig duft :) Smagen er dog et godt stykke fra noget, der minder om rom, men med tydelige nuancer af træ og valnød – en lidt sjov fætter, som nok var den svageste af de fire.
Porse (38%)
Igen kommer krydderiet – her porse – fra klitterne ved Stenbjerg i Thy. Duften er her mere velkendt, og porsen giver en karakteristisk frisk smag – porsen gør også denne brændevin lidt mere skarp i smagen end de andre. Her begynder vi desuden at nærme os noget der spiller rigtig fornuftigt sammen med silden!
Filippa (40%)
Den sidste frugtbrændevin er brændt på Filippa æbler, og har i sin rene form en meget tydeligere duft og smag af æbler – simpelthen suveræn til den fede sild med karrysalat!
Brændevinene er jo nogle sprittede krabater, og på en ellers anden måde var Klitrosen smagsmæssigt den mest runde og tilgængelige (den har så også den laveste alkohol-%) at drikke for sig selv, men til fisken Porse og Filippa lige i skabet! Alle er uden tvivl gode alternativer til den røde Aalborg, som vi normalt hiver ned fra hylden i supermarkedet.
Brænderiet Enghaven kører afholder i øvrigt en række julekonkurrencer på Facebook, hvor du har mulighed for at vinde en flaske.
Glædelig jul..!
Er du til snaps? Hvis ja, hvilken??
Stik os en kommentar-
Hvor kan de købes ?
Comments