Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

76 Comments

Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler

Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
Gastromand
Krebinetter eller Karbonader - kært barn har mange navne.

Nogle af de diskussioner som virkelig er morsomme, er omkring opfattelsen af vores spisevaner, retter og måder vi tilbereder dem på. Eksempelvis “The-Birkes” og “Københavnere”, eller hvordan en bøfsandwich i virkeligheden skal laves – skal sovsen på toppen eller ej? Til sidst har vi krebinetter vs. karbonader! 

Den sidste vil vi koncentrere os om her, og nej vi har faktisk ikke svaret på den hellige gral men vi syntes det kunne være sjovt at høre jeres meninger og holdninger til det. Så vi kommer med nogle bud på forskellene og så lader vi ellers jer vurdere resten! 

Der dobbeltpaneres…

Hvis det er for ens – så undlad udstikker sættet…

Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler

Krebinetter eller Karbonader - kært barn har mange navne.
3.85 fra 71 stemmer
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Karbonader

  • 500 g økologisk hakket svinefars kvaliteten er altafgørende for resultatet her
  • 10 g salt
  • Rigelige mængder friskkværnet peber
  • 1 LIlle håndfuld havregryn
  • 1 Æg
  • Olie/smør til stegning
  • Panering: 1 æg og masser af hvedemel/rasp

Grønærter og gulerødder

  • 5 store økologiske gulerødder
  • 300 gram frosne ekstra fine ærter
  • 50 gram smør
  • 3 spsk mel
  • ½ liter sødmælk
  • Salt/peber
  • Evt. persille

Sådan gør du

Karbonader

  • Bland eller ingredienser sammen og rør det til en lind fars
  • Smid et på køl i 20-30 minutter
  • Form 4 store karbonader eller 6 mellemstore og ret dem pænt til, hvis du har en anretterring i passende størrelse, så kan den hjælpe dig lidt på vej, bare lad være med at røbe det!
  • Rør ægget sammen og hæl det på en tallerken.
  • Tag en tallerken mere og hæld melet og rasp ud og bland det sammen.
  • Dyb dem nu i æg og mel efterfølgende, da du har smidt æg i farsen så burde det ikke være noget problem at få melet til at hænge fast.
  • Start med at varme en pande godt op, til middelstærk varme, altså 6-7 på dit komfur, hvis det altså passer. Så får de en fin stegeskorpe, efter nogle minutter så vende dem og efterfølgende skruer du ned til middelsvag varm 4-5 og steger dem færdig.
  • Det tager lidt tid, ca. 20 minutter, så vær tålmodig.

Grønærter og gulerødder

  • Skræl gulerødderne og skær dem så pænt ud som muligt.
  • Kog dem i let saltet vand til de er næsten møre.
  • Lav en opbagning af mel og smør.
  • Tilsæt sødmælk salt og peber.
  • Tilsæt gulerødderne og lad det koge færdigt.
  • Inden servering - altså et par minutter før tilsættes ærter.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Beskrivelse er ikke nødvendig her…

Grøntsager til vores grønærter…

Vi undlader at begynde at tale om hvorvidt det hedder “stuvede ærter” eller “grønærter”, for så bliver vi vist aldrig færdige – men det lader til, at begge dele er rimelig ens – opbagt sovs på mælk med ærter og gulerødder. 

Selv om Price har sagt det 100 gange så skidt – riiiiigeligt smør!

Karbonader…?

Velbekomme…

Et styr god vinterret…

Her kommer vores bud, som er op til diskussion: 

  • En karbonade skal dobbeltpaneres! 
  • Krebinetter er mere ovale frem for helt runde! 
  • Det hedder Karbonader i Jylland og Krebinetter på Sjælland! 
  • Krebinetter er en decideret fars – altså med æg, mel eller brød som røres sammen! 
  • Krebinetter har blandet svine- og kalvekød – Karbonader har rent svinekød! 

Så kommer spørgsmålet så? Hvad pokker har vi lavet i denne opskrift? Og hvad mener I er det korrekt svar? 

Stik os en kommentar

Comments

  1. Jane Pulawska

    Karbonader er hakket kød krydret efter smag og stegt over kul, deraf karbo fra carbon.
    Kribinet er hakket kød evt krydret pakket i fedtnet deraf krebi fra kribinenet

  2. Morgan Rohrsel

    Krebinetter er næsten det samme som en karbonade bortset fra der er ingen panering men de pakkes ind i et fedtnet og steges nænsomt til fedtnettet smelter. er man i tvivl så slå det op der findes kogebogs leksika

  3. Henriette

    Jeg lærte som barn af moin oldemor, der var kogekone til hun var 85!, at karbonader var uden panering og krebinetter var med panering.
    Så jeg troede jo, jeg var klog og havde SVARET 😀
    Men senere har jeg forsket mig frem til, at det dækker over regionale , “dialektlinier” forskelle.
    Om vi kommer til kunne udforske dem er tvivlsomt, for vi bliver så meget mindre på samme egn… tiden er nok for langt fremskreden.
    Min oldemor var født i ca 1885 udenfor Fredericia

  4. Kære Gastromand
    Det er dog utroligt hvor mange fejlagtige opfattelser af krebinetter og karbonader der flyder rundt på nettet.
    Spørg dog en som har det rigtige svar, fx Claus Christensen på Restaurant Salon, og du vil vide:

    Karbonaden er kun hakket kød der formes rund og krydres med salt og peber, før den steges.

    Krebinetten laves af en rørt fars der formes ovalt og paneres inden stegning.

    Krebinetten er lavet af hakket kalv og flæsk,
    lige dele, krydret med salt og peber.
    Formes til ovale bøffer, alt efter ønskede størrelse
    og appetit,og vendes i først piskefløde og æg, og derefter i rasp.

    Mvh Jan

Submit a Comment

3.85 from 71 votes (57 ratings without comment)

Opskrift Vurdering