VIN UDEN PIS: I New Zealand laver de også vin
New Zealand er m….. f…… langt væk. Bogstaveligt talt på anden side af kloden. Men de laver vin, og det på et område, der strækker sig mere end 1000km. Fra det subtropiske klima i Northland til det mere kølige Central Otago, der må være blandt verdens sydligste vinmarker.
Mest kendt er sikkert Marlborough, der i 80’erne vandt verdens vinhjerter med sine sprøde vine på sauvignon blanc, men som også laver vine på pinot noir og chardonnay.
New Zealand holder sig primært til vine på velkendte og internationalt afprøvede druesorter. Udover sauvignon og chardonnay til de hvide, dyrkes der også pinot gris, riesling og gewürztraminer.
Til rødvine er pinot noir helt sikkert hoveddruen, men du kan også finde vine på cab/merlot blends eller syrah. Når det så er sagt, så er der alligevel en smule pionerånd tilstede hos vinmagerne. Så med lidt detektivarbejde kan du godt finde vine på fx albarino, verdelho, arneis og grüner veltliner, samt røde på gamay, tempranillo, pinotage og sangiovese. Og så laves der naturligvis bobler.
New Zealand er også kendt for at være førende på brugen af skruelåg. Der stikkes ikke mange korkpropper i halsen på vine derfra og blandt testens seks vine, var der ikke en eneste med korkprop.
Der var heller ikke megen variation på druesorter, der er indkommet tre vine på sauvignon blanc og tre vine på pinot noir. Så lad os dvæle lidt ved dem.
Sauvignon blanc er kendt for sit nærmest hysterisk aromatisk udtryk, der gør den let at kende i blindsmagninger. Det er den velkendte duft af et blend af 4-mercapto-4- methylpentan-2-one, cis-3-hexenol og L benzyl methyl thiol, der giver druen sin velkendte profil. Og hvis ikke du kendte de kemiske betegnelser for noget, der dufter af hhv. kattepis, græs og flint, så fortvivl ikke. Men i New Zealand har man forsket meget i sauvignons aromaprofil og undersøgt hvad der ligger bag. Og kort fortalt er det et unikt blend af methozpyraziner (ansvarlige for de ”grønne” noter”) og thioler (ansvarlige for duften af tropisk frugt).
Pinot noir er heller ikke overladt til tilfældighederne. Et nyt program er netop skudt i gang og skal i perioden 2018-2022 undersøge muligheden for at øge produktionen af pinot uden at miste kvalitet.
Her bliver druen også genstand for videnskabelig opmærksomhed, samtidigt med at forbrugerpræferencer også kortlægges. Indtil da, drikker vi løs af de, de laver nu. Testen byder på vine fra 2012-2018 og ja, nu er jeg egentligt også lidt tør i halsen.
New Zealand
Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc 2018
Pris: 79,- (normalpris 159)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Masser af hyldeblomst og stikkelsbær i næsen, der også er behageligt urtet. I munden er syren er ubarmhjertig og flår mundvand ud af alle tilgængelige kanaler. (Lige lovlig) frisk som din fætters humør og klar på at skylle en ferskvandsfisk eller lidt for fed norsk farmlaks ned. Normalprisen er også lidt frisk, men til den fine tilbudspris havner vi på fire.
Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2018 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 90,- v. 6 flasker (normalpris 110,-)
Forhandler: Erik Sørensen
Her er næsen markant mere dæmpet og man kunne i et svagt øjeblik gætte Loire eller Østrig. Saftig og harmonisk mund med vinøs tyngde inden en insisterende syre slutter af. Kyl den efter stenbiderrogn eller østers natural og bliv glad.
Fault Line Sauvignon Blanc 2017
Pris: 120,- (normalpris 150)
Forhandler: Noer&Kofod
Blid og afdæmpet næse. Munden sniger dog lidt mere retronasal sauvignonparfume ind. Med en stram, læskende mund og en balanceret syre, lander denne vin stilmæssigt lige midt imellem testens to andre hvide. Behagelig, pleasende og bredt anvendelig.
Sherwood Stoney Range Pinot Noir 2018
Pris: 89,- (normalpris 159)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Skøn jordbærnæse (ligesom morfar) og meget druetypisk. Munden er saftig, frisk og ukompliceret. Fin pinot i den lette ende og pænt med vin for din tilbudskrone.
Valli Rendigo Vinyard Pinot Noir 2012 [BEDST I TEST]
Pris: 330,- v. 2 (normalpris 470)
Forhandler: Erik Sørensen
Tæt, muldet, og flot moden næse. Munden ret tørre tanniner, men er kompleks, interessant og elegant.
Flot, moden vin, der skal drikkes inden så længe. #MILFwine
Map Maker Pinot Noir 2014
Pris: 139,- v. 6 (normalpris 155,-)
Forhandler: Jysk Vin
Ret lukket næse, der først sent giver lidt krydret duft af røde bær fra sig. Saftig og meget charmerende mund, med et lille tørt tannisk haps til sidst, lidt som når svigermor lusker en bidende bemærkning af på vej ud ad døren. Men vi holder af hende alligevel og det gør vi også af kartografen her.
Smid en kommentar