Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. oktober 2024

Scroll to top

Top

9 kommentarer

ANMELDELSE: Lever Fiskars nye “Titanium-serie” op til sit navn?

ANMELDELSE: Lever Fiskars nye “Titanium-serie” op til sit navn?
Gastromand

Fiskars er nok mest kendt for sine haveredskaber, og muligvis har du også en orange Fiskars-saks i skuffen derhjemme – prøv lige at tjekke efter – den er god nok ikke? Meget er dog sket på denne front, og Fiskars har udviklet sig lige så meget. De overtog for nogle år siden en del af Raadvads produkter herunder deres pander, som vi testede både før og efter skiftet, og de laver stadigvæk gode produkter, som virkelig kan tåle nogle tæsk i køkkenet.

I dette indlæg har vi kigget på deres Titanium-knive, som er nyeste produktserie fra Fiskars – tror du, de holder?

Det kan være svært, når et brand begynder at ændre retning og lave highend produkter. Mest fordi vi som forbrugere ofte har en holdning til brandet og dermed sætter dem i “bås” fra starten. Ærligt – sådan havde vi det, da Fiskars begyndte at producere pander og faktisk også lidt med deres produktion af knive. Men never judge a book by its cover – det er nemlig ikke fair. I stedet tester vi og finder ud af, om det holder – let’s get to it!

Fiskars Titanium…

Udseende og førstehåndsindtryk

“Hvis kokkekniven ikke var så stor, så ville jeg bruge den som kastekniv” er min første tanke – for pokker de er lette, og de ligger utrolig godt i hånden. Skaftet minder mig lidt om det, der hedder “Carbon-look” som ofte ses på biler, jeg tænker egentlig bare, at det ser blæret ud.

Ready to chop…

Ergonomisk skaft…

Kvalitet og design

Normalt er dette afsnit relativt hurtigt overstået, men i denne test bliver det en længere omgang. Det skyldes, at Fiskars virkelig har taget sig sammen med udviklingen af disse knive. De er lavet med “LZR-EDGE-teknologi” – og hold nu fast: Denne teknologi betyder nemlig, at mikroskopiske titanium karbid-partikler placeres på kanten af knivbladet ved hjælp af laser. Jeg tvivler på, at vi har testet knive før, som har været så high-tech og med egenskaber som Tony Stark kunne have stået bag! Hatten af for det da. Hvad betyder det så? Det øger både holdbarheden og knivens levetid, idet bladet i følge producenten holder sig skarpt fire gange længere end andre knive. Jeg tænker allerede nu, at det nok bliver svært at teste, men det må vi tage deres ord for. For forbrugeren betyder det, at Fiskars giver en udvidet garanti på 25 år, og det vidner om, at de tror på deres produkt.

Cooks Knife 20 cm…

Jeg kan godt lide det lidt futuristiske design, som jeg føler appellerer meget til den maskuline side. Jeg tænker lidt, at disse knive har været brugt ombord på “Discovery” fra “A Space Odyssey 2001“…

Hvorfor bruge Titanium?

Normalt ville jeg skrive “Elementært, min kære Watson” – men det er det egentlig ikke, for titanium er normalt brugt til rumfartøjer og fx medicinsk udstyr og ikke knive. Hvad så? Jo – årsagen er, at det er svært at holde skarpt ret længe og dermed ikke just ideelt i et køkken, hvor skarpheden er alt. Det er det dog i dag, og efter en del research og udvikling er det lykkes for Fiskars at gøre titanium skarpt. Derfor har de valgt at udnyttet dette materiale, som har de fordele, at det er let, utroligt holdbart, og så kan det faktisk ikke ruste. Nu indledte jeg med, at dette brand bliver sat lidt i bås – men med alt det her Fiskars har formået, er jeg imponeret over dem.

Santoku…

Cutlery & Allied Trades Research Association

Også kendt som “CATRA”, hvilket er en international anerkendt testmetode, som bruges til knive. Den tester skarpheden af knivene og bruges af mange store producenter. I denne test har Fiskars Titanium opnået den bedst mulige bedømmelse, hvilket vi på Gastromand naturligvis har bidt mærke i. Det er altid godt at få en tredjepart til at lave en bedømmelse – alle knive er jo mere eller mindre skarpe, når de ankommer, og du er lykkelig over dit nye køb. Men hvordan fungerer de efter den første måned og efter den anden osv.?

Der skulle hakkes lidt kød – easy peasy…

3D-mønster i “Polypropylen”

Det lader til, at det faktisk er en del af Tony Starks Iron Man suit, vi har fået fingrene i. Skaftet på kniven er fremstillet i polypropylen, som er afvisende overfor bakterier, og så kan det ikke afgive kemiske stoffer. Lige umiddelbart tror jeg faktisk ikke, at det er så unikt, for stål har vel mere eller mindre samme egenskaber? Det gør naturligvis ikke dette skaft mindre dårligt, og hvad vigtigere er, så lægger det ret godt i hånden. I hvert fald passer det glimrende til en god stor “Gastromand-hånd”.

Paring Knife til småting…

Features

Det blev lidt langt omkring kvalitet og design, så har jeg lige opsummeret det her – et slags “Management Summary”:

  • LZR-EDGE-teknologi
  • Titanium
  • Karbid-partikler
  • Testet med “CATRA-metoden”
  • Polypropylen

Rengøring

Næsten ikke værd at nævne, for det fungerer helt upåklageligt og er meget nemt – men hånden på hjertet, det er det altså ved alle knive, varmt – eller endnu bedre – kogende vand på, og så er den klar til brug igen.

Dommen

Jeg tænker altid en ekstra gang, når mærker som Fiskars gerne vil have testet produkter, og det er der en årsag til. Jeg forbinder ikke Fiskars med high-end inden for den gastronomiske verden, men brands udvikler sig, og selv de bedste brands i dag har været gennem en rejse, så hvorfor ikke Fiskars? Jeg synes, de fortjente en chance, og det fortryder jeg ikke. Jeg har arbejdet med kokkekniven, “paring knife” og deres santoku-kniv gennem flere uger, og de fungerer overraskende godt. De er knivskarpe (fik I den?), de er lette, ligger godt i hånden, og efter 4 uger er de fortsat helt skarpe. Jeg kommer dog til at teste dem noget mere, for det vil en helt ny kniv som regel være, men indtil videre tegner det ret godt. Prisen for den store kokkekniv og santoku-kniven er omkring 1000 kr., den lille kokkekniv, som også er med i serien, ligger på 900 kr. og pairing kniv ligger til 700 kr. Med det taget i betragtning sammen med kvaliteten, ender vi på 4 store gastromænd. Antaget at knivene efter flere uger forsat er skarpe, så vil jeg afgjort flytte karakteren op til 5.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Technical Specs
LZR-EDGE-teknologi
Titanium
Karbid-partikler
Testet med “CATRA-metoden”
Polypropylen

 

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Søren Selnæs

    Ærgerligt at de ikke svarer på kommentarerne ovenfor. Jeg er også interesseret i at vide om de holdt skarpheden.

  2. Lasse Koch

    Hvad endte final verdict på? var de stadig skarpe efter længere tid eller?

  3. Mathias

    Hej Gastromand

    Nu er der jo gået en rum tid siden testen;-) Hvordan ser det ud med skarphed? Er det stadig en kniv du vil anbefale?

    Mvh. Mathias

  4. jonas

    Tak for anmeldelsen!
    Hvad er status på knivene nu hvor du har haft dem længe ? (hvis du stadig har dem)

  5. Stefan

    Jeg er også interesseret i at høre om de forblev skarpe? Og ligeledes hvordan man sliber dem?

  6. Camilla

    Nu er der gået nogle måneder siden du skrev denne gode anmeldelse.
    Da du ikke har ændret i bedømmelsen må jeg drage den konklusion at de ikke forblev skarpe efter nogle måneder.
    Er det korrekt?

  7. André Faldt

    Når knivene så bliver mindre skarpe aka sløve, hvordan sliber man dem når man ikke lige har en laser til anbringelse af carbon carbid? Har de et bud på det?

  8. Hans

    Hvor kan knivene købes, hvis man lige vil kigge lidt på dem?

Smid en kommentar