Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. december 2024

Scroll to top

Top

29 kommentarer

Unghane – super saftigt med verdens bedste blanquette sauce

Unghane – super saftigt med verdens bedste blanquette sauce
Gastromand

Vi gør faktisk alt for lidt for jer mænd der gerne vil imponere damerne lidt. Nu er det jo sådan, at vi på Gastromand er rimelig satte (lidt single er man vel altid ikke) så derfor har vi ikke gjort så meget i det der med “Scoremiddage”…

Måske synes vi det er lidt platte, for alle middage til kvinderne bør være lavet med omhu, respekt og uden bagtanker – (Yeah right!). Så fik vi det på plads. Vi møder ofte læsere af bloggen, som roser os for vores arbejde, hvilket er helt fantastisk, mange af jer fortæller om, at I er startet på madlavning efter I har læst en opskrift om fx en af vores burgere eller bearnaise osv. Ofte bliver vi spurgt om hvad vi synes I skal lave til kvinderne, og ret tit hører vi den her: “Øhh…jeg får en veninde på besøg, som jeg gerne vil imponere lidt, hvad synes du jeg skal lave?”. Pisse godt spørgsmål som fortjener et svar – derfor har vi lige flækket noget sammen til jer her, som er nemt, det imponerer og meget af det kan laves på dagen så du ikke står og kampsveder imens hun kigger på!

Unghane med blanquette sauce

4.53 fra 21 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Hovedret
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Unghane

  • 2 unghanebryster med skind
  • 1 l vand
  • 2 spsk salt
  • Smør/olie til stegning
  • Salt peber

Lyn syltede rødløg

  • 1 rødløg skåret i tynde strimler
  • ½ dl hvidvinseddike
  • ½ dl rødvinseddike
  • 10 hele peberkorn
  • 10 korianderfrø
  • 3 laurbærblade
  • Et godt drys salt
  • Et lille drys sukker

"Verdens Bedste Sauce"...

  • 250 g smør
  • 2 dl hønsefond
  • 2 hele æg
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk creme fraiche
  • Citronsaft
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Rør saltet ud i vandet
  • Læg brysterne i vandet, og lad dem hvile i min. 30 min. - gerne mere
  • Tag brysterne op af vandet og tør dem
  • Pensl brysterne med lidt olie
  • Placer brysterne en grillpande
  • Steg dem i ca. 8 min på hver side ved høj varme, sørg for de får stegeskorpe

Lyn syltede rødløg

  • Læg alle ingredienser i en syltetøjsglas og luk det tæt og stil det på køl i 30-60 minutter

"Verdens Bedste Sauce"...

  • Smelt smør i en lille gryde og tilsæt hønsefond
  • Blend eller pisk hele æg, æggeblommer og creme fraiche
  • Pisk den varme fond i lidt efter lidt - ligesom hvis du skulle lave en bearnaise - saucen emulgerer og tykner
  • Smag til med lidt salt, peber og citronsaft – behovet afhænger af den brugte fond
  • Du kan nu vælge at servere saucen, som den er...
  • Men giv den lidt ekstra Gastromand-faktor og hæld blandingen på en sifonflaske, og lad med en enkelt patron
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Af frygt for at vi bliver trashet lidt af kvinderne, så er kylling eller unghane en ret sikker vinder – hvis du kender din veninde godt så kunne du sagtens gå all in med en stor fed bøf – hvis ikke og du vil have en sikke og mere diskret ret – så går du efter kylling eller unghane.

Det blev ikke til unghane men en kylling fra Jelling Naturkød…

Hvis du ikke har unghane, så kan du sagtens bruge en god kylling, men sørg for den er økologisk. I dette tilfælde havde jeg fået en sending med lidt forskelligt fra Jelling Naturkød, som også har kyllinger, det fungerede upåklageligt.

Og verdens nemmeste sauce…

Dette er vel en udbygning af en “beurre blanc”, for reelt tilsætter vi en del mere end hvad den oprindelig opskrift foreskriver – det gør den bestemt ikke dårligere og så bliver den faktisk nemmere at lave. Så udover at være verdens bedste sauce så er det faktisk også verdens nemmeste sauce og den skiller ikke helt på samme måde som en bearnaise kan gøre. Det er noget mere tilgivende og det har du brug for når du står og pisker og ser professionel ud!

Verdens Bedste Sauce…

Vores lille Traveling Pan, som blev introduceret i indlægget om The Moist Maker fik også lov til at være med. Den har klaret sig rigtig godt og ligner faktisk en ubrugt pande selv om, at den har været omkring en lang række bloggere. Jeg var lidt skeptisk over mærket, da jeg mest forbinder det med have redskaber, men den har klaret sig flot – god varmefordeling, robust og til at svinge rundt med.

Vores lille pande, som har været brugt i en uges tid…

Vinen er nøgle til den endelig succes…

Det er jo meget fint, at du lige lavet et par unghane bryster og verdens bedste sauce, men hvis vinen ikke spiller så er det jo lige meget ikke? Du kan gå to veje her – enten vælger du end kølig Pinot Noir fra Bourgogne eller New Zealand og betaler hvad det koster, satser på at din veninden er til den slags – eller så finder du en hvidvin enten chardonnay eller sauvignon blanc. Hvis du vil have en sikker vinder så er Cloudy Bay et godt bud. Deres chardonnay er vildt lækker med duft af nødder, citrus og abrikos – den har fedme til saucen men også masser af syre til løgene – lidt en situation hvor 2+2=5 hvis du forstår sådan en lille en!

Et par sikre vindere…

Er din veninde den mere komplekse type når det kommer til vin og er måske kommet videre fra chardonnay så går efter deres sauvignon blanc som er mere mineralsk og sprød. Den har også masse af citrus og nyslået græs i duften men er ikke så fuldfed som søsteren. For mig er denne vin virkelig flot – vælger du denne skal du vide lidt om hendes smag inden, der er dog garanti for at den fungerer perfekt til retten.

Vælg den rigtige vin!

Så er der vist kun tilbage, at sige et par ord om anretningen for det er nemlig det sidste finish du skal sikre. Vælg nogle mørke tallerkener eller skåle – her er det noget stentøj jeg har fra Bent Brandt som kan købes for meget beskedne penge. Det skaber noget kontrast til kyllingen og saucen. Pynt med brøndkarse, det fungerer altid og er ikke så skarpt i smagen, at det ødelægger noget af retten.

Service!

Knæk og bræk! 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Torben

    Hej
    Jeg har forsøgt mig flere gange med sauce blanquette men den tykner desværre ikke!
    Hvad tænker du at jeg gør galt?
    Vh Torben

    • KM

      Jeg gætter på, at din væske ikke er varm nok til at få æggene til at koagulere. Blommerne koagulerer ved ca 65 grader og hviderne ved +70 grader. Så; blus på smør / fond, og lad piskningen gå lidt tjept. Brug evt en stavblender til formålet.

  2. Lillian

    Jeg vil virkelig gerne lave en sauce ala denne til et hanebryst med soufflefars. Problemet er at jeg vil lave det til 40 mennesker og gerne vil lave saucen i forvejen, så den blot skal lunes på dagen. Er det overhovedet muligt? Eller hvilken sauce kan i anbefale i stedet?

    • Det er virkelig et godt spørgsmål, som vi faktisk har lidt svært ved at svare på Lillian:)

  3. Stefholm

    Hvad med tilbehør eller salat? Hvad vil I anbefale?

  4. Christina

    Jeg skal i hvert fald have ‘rigeligt med smør’
    Tak for hurtigt svar.
    Mvh Christina

  5. Christina

    Og så lige endnu et spm. fra Spørge-Jørgen(sen)
    Opskriften står til 2 personer, – passer det, – eller er der “rigeligt med smør” som Price brødrene altid siger ….. og den kan strække til flere? Hvis du skulle lave til omkring 45 personer, – hvor mange portioner ville du da gange op med?
    PFMT
    Christna

    • Hej Christina – øhhh – altså du vil lave saucen til 45 personer? Hold da op – jamen der er rigeligt og nok også til 3 personer mindst. Så du skal regne ud derfra… Det er da ambitiøst det du har gang i! :-)

  6. Christina

    5 stars
    Kære Gastroma(e)nd,
    Tak for mange, mange gode opskrifter og andre indlæg. I er top cool!
    Vi har fest på lørdag og serverer sous vide kalveculotte og marinerede kyllingebryster sammen med små kartofler i ovn (med smør, timian el. rosmarin, flagesalt) og et par gode salater (en enkel rucola m. pinjekerner/parmesan/balsamico glace og salat med spelt/grillet grønt), godt brød og pesto ……..
    Kan ‘verdens bedste sauce’ Beurre Blanc fungere til dette? Eller vil I foreslå anden sauce ….. Foretrækker kun at skulle servere een slags sauve, hvis muligt …..
    På forhånd tak.
    Mvh Christina

    • Hej Christina – tak for roserne, det gjorde lige denne onsdag meget meget bedre!

      Det kan du 100 % sikkert! Det ville være verdensklasse!

      God fest!

    • Christina

      P.S Kan Beurre Blanc laves i forvejen og så varmes op umiddelbart inden servering eller skal den laves og serveres straks?

      • Hej Christina – den er risky – jeg har før set den blive smadret – så hvis du kan lave den på dagen ville jeg klart gøre det :-)

      • Christina

        Tak for hurtigt og klart svar, – dvs. lave lige op til servering – ikke tidligere på dagen og så opvarme den inden servering, korrekt? Spørger primært, fordi det er en stor portion at stå med lige op til servering, – ….. for der sker jo også en del andet på det tidspunkt :-)

  7. Lars

    Jeg skal have en dejlig pige til middag imorgen inden vi skal i biografen og se Star Wars.
    Jeg vil prøve denne servering af og håber den scorer kegler.. Det er 3 date..så det skal bare være toppen af kransekagen!!! :D Det er imorgen hun skal tænke ham her nupper jeg.. :D

    • Den virkede sidste gang og forrige gang Lars ;-) Knæk og bræk!

  8. Magnus

    5 stars
    Nu er jeg selv stor fan af stegt kylling med skind. Favoritten herhjemme er dog de udbenede lår, som trækker sig sammen ved varmen fra panden og bliver DET lækreste kød (med masser af sprødt skind).

    Resten bliver prøvet i weekenden! med hjemmelavede gastro frites til tror jeg.

    • Der er ikke noget federe end når I brygger videre på vores retter og super fedt med “Gastro-Fritter” det kunne sagtens fungere dertil! :-) tak for rosen i øvrigt!

  9. Strebøl

    Et lille spørgsmål: Skal kyllingerne/unghanen kun steges 2 min? Det lyder bare af ekstremt kort tid

    • Hej Strebøl – det er faktisk fordi jeg har smidt dem i min hel sindsyge grill fra Sage – på en grillpande skal de lige have lidt længere! Jeg retter lige hurtigt!

      • Strebøl

        Tænkte nok det var en “fejl” ?

  10. Gorm

    5 stars
    Genial opskrift!!
    kæmpe fan af vin guiden dertil.

    I må gerne lave flere af denne type ”score” opskrifter/middage i fremtiden

    • Haha – tak Gorm – jamen det må vi hellere sikre så! Tak for rosen…

  11. Fynboen

    5 stars
    Cloudy Bay :-) :-)

    • I know – fandme lækker hvidvin…

      • Andreas Baumann

        5 stars
        Deres sauv. blanc var den der for alvor tændte mig på den drue og i mange år referencen, selvom jeg nok er til den lidt mere mineralske, franske stil i dag.

      • Præcis Andreas – det er awesome! Jeg kan godt følge dig – men synes den er super som afveksling!

Smid en kommentar

4.53 from 21 votes (16 ratings without comment)

Opskrift Vurdering