Gastromand.dk | 24. October 2018

Scroll to top

Top

6 kommentarer

Gaveid√©: Topkarakter til Vollmers kogebog “To Sider af Samme Smag”

Gaveid√©: Topkarakter til Vollmers kogebog “To Sider af Samme Smag”
Familiefaren

Endnu en til samlingen! En ny kogebog fra Politiken – denne gang af tidligere k√łkkenchef for det kongelige hof gennem 10 √•r Jesper Vollmer – n√•r man har lavet mad til Hendes Majest√¶t Dronning Margrethe¬†den 2 og Prinsegemalen Henrik s√• m√• man sgu kunne svinge gryderne og beg√• sig i et k√łkken ikke?

Det startede egentlig med at Annette Heick skrev til os p√• Instragram for at h√łre om vi ikke lige kunne kigge forbi til Jespers Release Party – I ved nok – folk vil jo gerne have en bid af Gastromand – navnlig Eksils√łnderjyden eller “Famous” som de kalder ham i CPH. Desv√¶rre var vi alle optaget og nogle i udlandet, s√• vi m√•tte sidde over! I stedet lovede jeg, at jeg nok skulle skrive en anmeldelse inden jul.

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Heavy og stor t√¶nker jeg – den er i A4 format som er en kende st√łrre en mange kogeb√łger. Det ser godt ud og ryggen er bundet i noget l√¶rred eller lignende. Jeg bladrer lidt rundt i den – billederne er knivskarpe og meget varierende.

Krabbesalat på Avokado...

Krabbesalat p√• Avokado…

Jesper Vollmer...

Jesper Vollmer…

Hel Torsk med Kartoffel-Porrecreme...

Hel Torsk med Kartoffel-Porrecreme…

Opbygning og struktur

Det er efterh√•nden sj√¶ldent jeg kan sige det her, men den er sgu traditionel opbygget med “Snacks og Appetizers” – “Forretter og Frokostretter” – “Hovedretter” og “Desserter”, ikke s√• meget slinger i valsen her. Opskrifterne er nemme at g√• til, de er opbygget meget overskueligt. Hver opskrift har en lille forhistorie – to billeder af opskrifterne og flere stemningsbilleder. Jeg g√¶tter p√• de ikke har skudt hele bogen i l√łbet af en uge – der ligger sgu nogle mandetimer i det her projekt! Hatten af for det!

Rimet And med Puy-Linser og Selleripuré (Opgraderet)...

Rimet And med Puy-Linser og Selleripur√© (Opgraderet)…

Opskrifter

Bogen har 39 opskrifter fordel over 266 sider, s√• lidt hurtig hovedregning siger, at vi faktisk har 6-7 til hver opskrift. S√• skal vi lige tr√¶kke lidt indholdsfortegnelse og register plus det l√łse fra, s√• ender vi p√• ca. 5 sider pr. opskrift. Det er ret vildt og viser os, at der er arbejdet i bund med opskrifterne. Det er nemlig s√•dan, at der er en “Rustik” udgave af opskriften og en “Opgraderet” udgave. Begge har samme ingredienser men er opbygget forskelligt.

Salade Niqoise med Grillet Tun...

Salade Niqoise med Grillet Tun…

Tatar med Æggeblomme og Pomfritter...

Tatar med √Üggeblomme og Pomfritter…

Små æg med krydret mayo...

Pankofriteret vagtel√¶g… Har vi ikke set det i en anden kogebog f√łr? :-)

Det Jesper gerne vil vise her er, at man faktisk godt med lidt kreativitet kan lave opskrifter på forskellige måder. Man kunne fx lave en til hverdag og en til fest. Formålet er også at vise, at man godt kan lave billig mad som ligner et gourmet måltid. Jespers erfaring fra Kongehuset har inspireret ham til denne del, som jeg synes er vildt inspirerende. At ovenstående ret så er inspireret af Gastromands egen kogebog må jo være en implicit hyldest!

Billeder

Billederne er skudt af the one and only Colombus Leth og de spiller som altid! Shit det er godt g√•et – lys, kontras, helheden er bare i orden. Nu er jeg m√•ske farvet af, at have arbejdet sammen med Colombus da vi selv lavede kogebogen s√• m√• i rette mig lidt og opfatte det som en disclaimer – men det er gennemarbejdet. Flere af retterne str√¶kker sig som sagt over mange sider hvor der er to billeder af retterne og fx billeder fra havet, en have eller en grill hvor flammerne slikker op af siderne p√• en stor fed b√łf!

Flame On!

Flame On!

Dommen

Jeg synes det er pisse godt arbejde – det er gennemf√łrt, har respekt for traditionerne i form af opbygning, omfavner hverdagsretter som jeg elsker meget h√łjt, men samtidig sp√¶nder den ogs√• lidt bredere da den ogs√• skaber plads til kreativitet og inspiration i form af de “Opgraderede” opskrifter. Jeg skal virkelig tage mig sammen for at finde noget kritisk at sige, og har sv√¶rt ved at se den ikke b√łr ligge helt i top p√• karakterskalaen. Senest har jeg anmeldt “Og Halsen Af En Svane” af S√łren S√łr√łver og Lone Landmand som uprofessionel har taget billederne – hun fik mange roser som jeg st√•r ved. Billedsiden i “Og Halsen Af En Svane” er en total mods√¶tning til denne bog. De fors√łger nemlig at tage afstand fra de stylede billeder.

Pærecrumple med Rom (Rustik)...

P√¶recrumple med Rom (Rustik)…

I “To Sider Af Samme Smag” synes jeg vi er p√• et h√łjere niveau – men i en anden kontekst. Derfor ender vi p√• 6 flotte stjerner hvor Jespers kreativitet og tanke gang om at lave to udgaver af retterne tr√¶kker op, om det er hans ide i virkeligheden ved jeg ikke helt – men how cares – det er flot! Til sidst m√• vi ogs√• give lidt for at en af Gastromands store retter er med i bogen! Godt g√•et….

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Technical Specs:
Forfatter: Jesper Vollmer
Fotograf: Colombus Leth
Vejl. pris: 300,-
Sideantal: 266
Forlag: Politiken
Se mere på Politikens Forlag. 

Kommentarer

  1. Hejsa.
    Jeg har sammen med den meget dygtige fotograf, Anders Beier, vundet en fornem pris for vores f√łrste kogebog: Bornholm folk, f√¶ og foodies. -Nemlig i World Gourmand Cookbook Awards i kategorien Best photography cookbook.
    Vi har nu lavet en opf√łlger, som vi er sv√¶rt glade for selv. Gad vide om I har lyst til at kigge p√• den -evt. skrive et par linier eller noget? Vi udgiver den nemlig selv, s√• jo mere vi kan vise den frem, des bedre.
    Ydermere står vi også bag en madfotokonkurrence -kig på den hvis I har lyst. http://www.njord.world

    • Hej Sune – tillykke med det da – det kunne muligvis godt v√¶re – skriv lige en PM til [email protected] med nogle link s√• kigger vi p√• det…

  2. Det er bare en total l√¶kker bog. L√¶ser i den hver dag i √łjeblikket.
    Noget af nogle tryllerier han kommer med.

    • Hej Rasmus – jeg er k√łrerende enig :-)

  3. Mange tak:D

Smid en kommentar