Gastromand.dk | 22. April 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Sådan steger du bøffernes konge: Cote du boeuf

Sådan steger du bøffernes konge: Cote du boeuf
Familiefaren

Den ultimative lørdagsret er uden tvivl bøffernes konge Cote du Boeuf og skal du imponere kvinden, manden, dine homies eller dine veninder, så er det ret blæret, hvis du kan ondulere et velvoksent stykke kød som dette og tilberede det til perfektion! Watch this…

Du skal forbi en god slagter, og du skal bede om det bedste han har – der er ingen grund til at sparre her. Du skal nok regne med, at kiloprisen er høj og at du nok ikke slipper for under 400 kr. for et godt stort stykke – men der er også meget kød, og så er det noget af det bedste du kan få.

Bøf til 1 person…

En Côte du Boeuf er en Ribeye steak på ben og det betyder den ende af ribs’ene som sidder tættest på skulderen og dermed også en dejlig marmoreret sag med masser af smag! En god fingerregel når du nu skal ud og købe din Côte du Boeuf er, at bøffen skal være så tyk at den kan stå på panden – uden hjælp…

Test bestået…

Cote du boeuf
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 1 :-)
 
Ingredienser
  • 1 stk. velvoksen Côte du Boeuf
  • Smør
  • 5-6 fed hvidløg
  • 5 kviste timian el. rosmarin
  • Salt - i mit tilfælde flagesalt fra Maldon
  • Peber - friskkværnet naturligvis
Tilberedning
  1. Tag bøffen ud af køleskabet ca. 1 time før stegning, dvs. 2 timer før servering, og stil den utildækket så den opnår rumtemperatur
  2. Giv bøffen en generøs omgang salt og friskkværnet peber
  3. Varm din bedste (og største) pande godt op
  4. Giv panden lidt olie
  5. Efter nogle sekunder bør olien være varm og du kan stille din bøf på panden
  6. Sørg for at give bøffens kant en god stegeskorpe hele vejen rundt
  7. Giv hver af bøffens sider 1-2 minutter
  8. Giv endnu en omgang salt og peber
  9. Skru ned for panden og tilsæt en stor klat kold smør, hvidløg og timiankviste
  10. Du kan nu vælge 1 af 2 veje - lade din Côte du Boeuf stege stille og roligt færdig på ⅓ varme på panden eller smide panden i en 120 grader varm ovn - begge dele bør tage 30-40 min. - som altid går jeg efter en centrumtemperatur på 55 grader
  11. Lad bøffen hvile ca. 10 min. før tranchering - som naturligvis gøres ved bordet
  12. Giv dyret en sidste omgang salt

 

Alt hvad du behøver til en god aften…

Hermed en “Gastromand anbefaler” – super lækkert!

Køb et godt stykke krydret og tørsaltet flæsk, det lønner sig…

Lidt blandede svampe…

Stegte svampe med muscat…

Jeg er helt med på, at vi i skrivende stund ikke er i sæson for svampe, men billederne er nogle måneder gamle og hånden på hjertet havde jeg faktisk glemt dette indlæg, som jeg lavede da jeg testede en ny ovn fra AEG, som du i øvrigt også kunne vinde på Gastromand.

Jeg er forelsket – også i ovnen…

Det blev helt perfekt og faktisk snød jeg lidt – så hvis du ikke kan gøre det uden hjælp, så bruger du termometer eller hvis du som her har en ovn, hvor det er indbygget, så bruger du det. Den må ikke være over 62 grader, så der stopper du ellers bliver det well done – og husk også, at det godt kan stige lidt når det trækker så 61-62 grader. Skal der vin til den slags kød? Er paven katolik? Yes Sir!

Det drikker du til Cote du boeuf!

Hvis du skal tro på udsagnet i vores kogebog, så skal der noget Bordeaux til og det er afgjort og uden diskussion et godt bud. Jeg valgte dog at gå amerikansk denne gang. Pice & Vine fra Supervin har et særdeles godt bud fra Californien. Imens du laver maden, så synes jeg du skal drikke deres Chardonnay som lige nu koster 130 kr. hvis du tager 6 stk og det er en suveræn pris. Hvis du kan lide Meursault – men ikke vil betale prisen, så minder denne om de store vine fra Bourgogne – naturligvis er der detaljer som falder igennem, men den har den fyldighed og duft af smør og nødder som du ofte finder i de amerikanske. Uden at skulle lyde for stereotyp, så tror jeg kvinden i dit liv ville synes om den.

Intet mindre end fantastisk!

Deres Pinot Noir er også en lækker sag, og til 195 kr. pr. flaske ved køb af 6 bliver du ikke snydt. Det er den Pinot som bare gør, hvad den skal; god fyldig smag, kirsebær, jordbær og med elegante tanniner som holder styr på balancen. Den er fra Russian River Valley som er ret populært for deres Pinot Noir. Lidt sjovt har de faktisk tilføjet lidt Shiraz for at få farven mørkere, for mig er det ikke nødvendigt – men helt fair, at vi skal have en mørk vin på bordet til vores Cote Du Boeuf.

Lad den trække lidt efter den er færdig…

Juicy…

Jo jo, det er da fedt at bage, men det er altså federe at stege en stor fed bøf!

Og naturligvis en lille bordelaise sauce til…

Velbekomme…

Tilbage er det vist bare at sige – håber du er klar til weekenden med denne inspiration! Dog må jeg lige høre dig hvad din favorit bøf er? For det er jo ikke sikkert du er nede med bøffernes konge vel? 

 

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: