Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 7. oktober 2024

Scroll to top

Top

19 kommentarer

Weekendtest: Topmodellen fra AEG’s Mastery Range

Weekendtest: Topmodellen fra AEG’s Mastery Range
Gastromand

I søndag eftermiddag hører jeg pludselig et brag og efterfølgende lidt noget der lyder som tusindvis af perler der rammer gulvet! Jeg farer ud til køkkenet og tror ikke mine egne øjne, begge glasplader i den gode gamle SMEG ovn er sprængt i atomer! Nu er gode råd dyre…

Heldigvis er det sådan, at AEG gerne vil lege med os og faktisk gerne vil have vi tester deres nye Mastery Range Serie – og faktisk er det sådan, at du få muligheden for at vinde en ovn helt magen til! Så kan du jo selv teste efter og se om du er enig! Den har en værdi af ca. 22.000 DKK.

Sådan tester vi ovne på Gastromand – med et glas oversøisk chardonnay…

Udseende og førstehåndsindtryk

Den har rene linjer, er stilren og helt enkel dog brudt af en stort kontrolhjul. En ny ovn er næsten lige meget hvad du har købt ret lækker! Den er helt ubrugt og står helt ren og flot! Du kender sikkert også følelsen selv, når du har noget som er helt uspoleret og aldrig brugt, det er bare fedt – derfor er min iver naturligvis også stor. Min ovn karriere er faktisk rimelig lang, hvilket skyldes, at jeg bor halvtid på Vesterbro, hvilket også er årsagen til det stigende antal indlæg fra netop dette område. Men det betyder jo to hjem og to ovne – derfor har jeg faktisk arbejdet med Bosch, Die Dietrich, SMEG, Electrolux og nu også AEG.

Hjulet er styremekanismen på ovnen…

Det jeg ofte kigger efter når jeg får en ny ovn er ikke så meget om den kan varme og om den i det hele taget fungerer – det er nærmere om den gør livet nemmere for dig i hverdagen? Er det et overskueligt intereface? Er den nem at rengøre? Har den pyrolyse? Det er for mig noget af det vigtigste. Det er også årsagen til, at der er kommet et nyt punkt i vores test om “Usability” eller “Brugervenlighed” om man vil. Til sidst så er den ultimative test for mig faktisk hvor hurtigt jeg bliver “dus” med ovnen – hvis der er nogle unge læsere, som ikke lige kender dette udtryk, så handler det om, at man bliver “tryg” og “bekendt” med noget – det er egentlig fra gamle dage, hvor man sagde “De” til hinanden indtil man var “Dus” og dermed måtte man sige “Du”.

Kvalitet og design

Børstet stål, hærdet plastik og aluminium er vist vejen frem her. Den virker robust, som fx ses på lågen der er tung og lukker helt langsomt med et dybt bump – lidt som når du lukker en dør på en bil af høj kvalitet. Design er helt individuelt og du må danne dit eget indtryk, men jeg synes det ser godt ud. Jeg holder af de rene linjer og det enkelte design.

AEG Mastery Range…

Usability

Det store drejehjul er din “homebase” og der hvor du styrer alt. Du kan trykke ind på det og vælge den funktion som du vil styre og så er det bare derudaf (som Sivas siger). Ellers er der en on/off knap og start/stop – thats it! Jeg er fan af hjulet – det minder mig om de sidste biler jeg har haft, som havde lignende funktion. Det er utrolig nemt og lynhurtigt at betjene og kort efter brug er du faktisk “Dus” med ovnen, og det er på trods af, at der er adskilige muligheder.

Faktisk føler jeg efter at have brugt AEG noget tid, at det er et irritationsmoment, at jeg ikke har denne feature på min egen ovn – men så er der jo heldigvis mulighed for at ønske lidt.

Ovnen kan lidt af hvert…

Features

Hvad kan ovnen så udover at varme? Puha? Er du klar? Den kan varme på alle mulige forskellige måder, men overvarme, undervarme og kombineret over og undervarme. Den har vamluft, grill, damp med forskellige muligheder, for lav, middel og høj damp. Den har tallerkenvarmer, mulighed for henkogning, hævning og så naturligvis bagning. Den har sågar en youghurt funktion, som jeg ikke helt har styr på endnu – men det kommer! Der er ca. 18 indstillinger på ovnen og selv om det lyder overvældende, så er det faktisk temmelig nemt at styre. Det skyldes kort sagt, at der er et godt overblik og så styringen med hjulet.

Så ja, ovnen kan en helt del. Jeg har primært brugt dampfunktionen til at bage brød med, og det fungerer ret godt – overfladen bliver sprød og lækker. Det eneste som du skal lære er hvor meget damp du skal benytte – her er der også forskellige muligheder.

Ovnen fungerer upåklageligt…

Testen

AEG er blevet min nye bedste ven – faktisk er det første gang hvor jeg benytter AEG så intenst og havde egentlig ikke følelsen af, at de leverede highend – kald mig bare naiv, men det vidste jeg faktisk ikke. Men til en vejledende udsalgspris på 22.500 kr. er der også store forventninger!

Lad os kigge på ovnen. Jeg har benyttet mig af “hurtig opvarmningsfunktionen” hvilket betyder, at ovnen rammer 100 grader på under 3 minutter og 200 grader efter ca. 6 minutter minutter og til sidst 230 grader efter 8 minutter hvor du er på max temperatur. Den passer meget præcis i graderne og der er slipper ikke meget varme ud – jeg gad godt måle med et termisk kamera for at se hvor meget spildvarme der er – men de koster desværre en del og Webmasteren sagde at jeg ikke måtte bruge 10.000 kr. på et termisk kamera i denne omgang! Pokkers også ikke?

En lille ting som undrer mig er hvorfor mange af de nye ovnen ikke kan blive varmere end 230 grader – jeg ville da ønske min ovn kunne ramme 350-375 grader så jeg kunne lave verdens bedste pizza – det forstår jeg ikke.

Jeg er forelsket – også i ovnen…

Men borset fra det, så fungerer den virkelig godt. Jeg er ret vild med, at bruge damp kortvarigt når jeg laver en steg, det giver noget saft og det virker faktisk til, at overfladen på kødet lige trækker sig sammen når det bruges. Noget af det mest vellykkede var Cote du boeuf hvor stegetermonetret blev brugt – det fungerer upåklægeligt! Noget som er super godt her er, at stikket sætte ind øverst til venstre i ovnen og ikke inde i selve ovnen, som det er set nogle gange – det er nemlig noget rod.

Perfekt stegt…

 

 

“Fine Dine Tuning” – Cooking for dummies

AEG har faktisk tænkt videre og hvis du nu ikke helt ved hvor mange grader din Cote du boeuf skal have for at være færdig, så er der faktisk mulighed for at bruge “Fine tune dining” hvor du blot vælger om du vil have “Rare” eller “Medium” og ja du kan også vælge “Well Done” men det gør du ikke medmindre du hedder Trump til efternavn og spiser ketchup til din bøf! Men det gør faktisk, at det er ret umuligt at ødelægge et stykke kød!

Juicy…

Nu har vi jo lært at bage på Gastromand ,hvilket vores nye kogebog tydeligt beviser! Så derfor lavede jeg en Thanksgiven Peaking Pie – da vi snart rammer 23. november. Det fungerede også og blev noget af en syndigt orgie. Det indlæg må I lige have til gode – det kommer snart.

Kommer snart på bloggen…

Bagning

Derudover er der blevet bagt en del, og her er der også nogle gode funktioner. Når du har rørt dejen sammen og den er klar til at komme til hævning, så bruger du ovnen, som har en hævefunktion, der bliver ca. 30 grader og er helt optimal for gæren til at udvikle sig. Jeg valgte at pressen den ned i en hævekurv og efter følgende bage den. På trods af mine elendige skills som bager var det faktisk ret godt.

Det gik overraskende godt!

Brødet blev dampet på indstillingen med middeldamp…

Rengøring

Der er vist kun én ting at sige – Pyrolyse for the world! Det holder og det fungerer – alt bliver brændt til atomer og tilbage ligger kun lidt hvid aske som kan tørres af. Eneste ulempe er, at der bliver så vildt varmt og tæt i køkkenet, så det er bedst at bruge når du lige er væk. Men det er reelt et luksus problem!

Lidt brændt sukker, smør og sirup – Pyrolyse for the world!

Dommen

Det er altid svært når der skal deles stjerner ud til produkter som denne, for reelt er det jo toppen af poppen indenfor dette mærke. Men lad os kigge på den. Den får point for design, brugervenlighed og feaures – mange endda! Den er meget enkelt og interfacet er virkelig godt lavet. Hånden på hjertet så er den bedre og reagerer hurtigere end min eksisterende som ligger i samme prisklasse. Den har et væld af funktioner, og selv om der er mange, så er de overskuelige. Den er hurtig og præcis temperaturen. Det undrer mig dog, at temperaturen kun kan ramme 230 grader – bevares, det er også højt, men med alt det vi kan idag, hvorfor så ikke? Prisen er også voldsom, men så igen – kvalitet det koster. Alt i alt mener jeg vi ender på 5 store stjerner og endda lige en halv stjerne også – for det er en god ovn! Personligt er jeg kommet en kende tættere på AEG og føler jeg forstår deres brand lidt bedre: Så er du på udgik efter en ny ovn og har ca. 20.000 kr. så skulle du måske overveje AEG?

 

 

 

Du kan se mere om ovnen her!

Tekniske data

Dampfunktion
Kombineret 4-i-1 kombidamp
Sous-Vide tilberedning
Navigationshjul med berøringsfølsom sensor
Madlavningstermometer
Fugtighedssensor
Pyrolyse
Hævning
Tallerkenvarmer

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mine venner og jeg fortalte flere andre mennesker, som vi kendte, om denne side, fordi den hjalp os meget med at finde rundt og lære om mange casinoer og spil.

  2. JMN

    @Familiefaren, ved du hvem der forhandler AEG’s topmodel? Syntes jeg har svært ved at finde den herhjemme med pyrolyse.

    • Hej JMN – det tog lige lidt led og svar at komme på igennem – men der er nu svar til dig:

      Modellen er eneforhandling til køkkenbutikker og kan købes og er udstillet i bl.a. HTH, Svane og AUBO butikker…

  3. mumimor

    Jeg må lige sige hej og tak til Signe for surdejsopskriften, den skal da prøves i julen.
    Det med ovntemperaturen er virkelig noget der irriterer mig – hvem har ikke lyst til pizza hele tiden? Det ville være rigtig spændende hvis I kunne få opklaret hvorfor det er sådan.
    Imellemtiden tænker jeg over at bygge en pizzaovn i haven. Men jeg kan ikke beslutte mig til hvor, og så i dag læste jeg denne artikel: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/dec/13/uuni-pro-pizza-oven-review-rhik-samadder Er det ikke noget for jer at teste uuni ovnen, så vi andre kan tænke over om det er en god løsning? Ham her Rhik fra the Guardian er sjov, men det er altid svært at vide hvad der er spøg og hvad der er alvor.

    • Hej Mumimor – vi er langt foran – den har vi med i vores nyeste kogebog :) Den er ret blæret og den fungerer ret godt – du skal dog være opmærksom på, at én af modellerne kun kan bruge noget specielt brænde hvilket er lidt dumt og dyrt, men den nyeste kan klare det hele… :-)

  4. Poul Olesen

    Det har ikke noget med at gøre med at komme af med varmen om de kan gå til 300 grader. Jeg har en Voss indbygningsovn, der fint klarer 300 grader. I øvrigt er katalyse eller pyrolyse programmer jo langt over 230 grader. Det er lidt fesent med 230 grader som max.

    • Du har ret Poul – pyrolyse er vel +300 grader ikke? Jeg forstår det heller ikke, men som jeg skriver i testen trækker det også ned… Gad fandme godt en ovn der lige skyder 350 grader af – for pokker jeg ville lave pizza hver dag :-)

  5. Frederik Hjorth

    Til den pris kan man sagtens få en prof ovn med damp. Ja, den fylder mere og kræver mere strøm, men den slår også al konsumgrejet af banen.

    • Hej Frederik – duer det til et privat køkken?

  6. Anders

    Fed anmeldelse – min 1 år gamle siemens ovn kan da gå til 300 grader, men det er ikke en indbygningsovn så måske er det derfor.

    Jeg ville ønske at jeg havde damp i min ovn, specielt til bagning… såå… der stod noget om at man kunne vinde en tilsvarende ovn, men jeg syntes at der mangler lidt om hvordan man så deltager i konkurrencen?

    • Tak Anders – måske – jeg ved det faktisk ikke? Måske kan de ikke helt komme af med varmen? Vi må have nogle eksperter på banen? :-) Konkurrencen er på Facebook nu! Der kan du se det hele!

  7. Jesper Riisbøll

    Hej Gastromænd
    Var det ikke noget med en Black friday guide?

    Hvilket udstyr er i på udkig efter, og evt. et par gode links til jeres samarbejdspartnere?

    BR
    Jesper

    • Hej Jesper – bare rolig – vi har styr på det! Der kommer en del godt! Vi holder os også parate :-) Happy Hunting…

  8. Signe Op.

    Ej, nej nej… Jeg var muligvis kommet til at græde lidt, hvis min SMEG-ovn (altså, ikke at jeg har én – men jeg er ret god til at forestille mig, at jeg har!) “eksploderede” – om end jeg ikke kunne lade være med at grine lidt af din beskrivelse.. Hvordan pokker kan det ske?
    Og åh, hvor jeg dog ønsker mig en ovn med dampfunktion. Jeg har (endelig?) taget mig sammen til at producere en (fabelagtig, hvis jeg selv skal sige det) surdej, så brød og boller flyver jo om ørerne på os herhjemme! Dér kunne det altså være dejligt med noget damp…
    Men jeg må sige, at jeg heller ikke helt forstår den forholdsvis lave max-temperatur på denne ovn.. Hvad er mon grunden til dét? Min ret så ældgamle ovn kan da varme op til 300 grader…(!?)

    • Hej Signe – jeg ved det faktisk ikke – men det er noget med spændinger og kold og varm luft – men det burde jo ikke kunne ske – faktisk har jeg oplevet det selv én gang før med en anden ovn – måske er jeg bare lidt for voldsom med dem?

      Jeg forstår det heller ikke? Den jeg har nu – Die Dietrich kan også “kun” tage 270 grader og hvis du bruger varmluft – max 250 grader? Jeg må høre AEG…

      Men Signe – noget vi faktisk gerne vil lære er surdej? Kan du afsløre hvordan du gør det?

      Og tak for kommentaren…

      • De gange jeg har lavet surdej har jeg taget udgangspunkt i Meyer’s “opskrift” (https://www.meyersmad.dk/lav-mad/opskrifter/surdej–grundsurdej/), den indeholder også en guide til hvordan du behandler en surdej så den overlever. Det har fungeret ret godt for mig.

      • Signe Op.

        Dét vil jeg da! Om end jeg ikke kan betegnes som en kæmpe guru på området…
        For nogle år siden besluttede jeg, at jeg ville have en surdej. Jeg kastede mig, som Jesper herunder, ud i Meyers opskrift. Men det fungerede bare ikke for mig. Så jeg blev fornærmet, og droppede den lorte surdej igen.
        Så købte jeg bogen “Den Økologiske Bager” fra Emmerys (og skrevet af ham, der var med til at starte Meyers Bageri op). Og læste den. Nogle gange, faktisk. Den er fabelagtig!
        Helt kort fortalt, så anbefaler han en hvede-surdej. Fordi han angiver, at rugmel gør surdejen for sur. Og nu deler jeg så opskriften (og håber, jeg ikke bliver sagsøgt… eller noget):
        1 liter koldt vand
        300 g hvedemel
        300 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel, bare ikke rugmel
        Ingredienserne blandes sammen i en skål, som derefter skal stå utildækket i stuetemperatur. Rør i den 1-2 gange om dagen. Efter 4 dage hældes halvdelen ud, og du laver en hel ny portion surdej, som du rører godt op med den “gamle” blanding. Lad den stå til næste dag, hvor den gerne skal være boblende og ligesom lidt hævet – og dufte let syrligt. Så er den klar.
        Når man skal bage, tager man den ønskede surdej og lader resten stå. Han anbefaler, at 2-3 timer før man skal bruge den igen, friskes den op med en halv portion ny surdej.
        Og her så lidt mere specifikt mine erfaringer:
        Det er en ret tynd surdej. Og jeg syntes også lidt, det var voldsomt at friske den op med en halv ny portion hver eneste gang – når jeg nogle gange måske kun bruger et par skefulde af den. Så jeg begyndte ret hurtigt at friske den op på gefühl; følger jeg opskrifter fra bogen, laver jeg den ret tynd. Hitter jeg selv på opskrifter, laver jeg den nogle gange noget tykkere. Det varierer.
        I bogen anbefales grahamsmel og hvedemel fra Aurion. Jeg bruger hvedemel og grahamsmel fra
        Bornholms Valsemølle, og det fungerer fint.
        Da jeg havde min første portion surdej klar, satte jeg mig for at eksperimentere lidt med opbevaringen af den. Så jeg delte surdejen op i to patentglas; satte den ene i køleskabet, og lod den anden stå på køkkenbordet. I bogen angiver han, at surdejen bliver for sur, hvis den opbevares i køleskabet. Og også at den ikke kan tåle at stå længere end to dage uden at blive brugt, fordi den så kan blive for sur eller rådne. Men hvor glad jeg end er for brød, så bager jeg altså ikke hver anden dag…
        Efter diverse eksperimenter, hvor jeg ikke oplever nogen forskel, opbevarer jeg nu kun min surdej i køleskabet. Det er vigtigt at røre godt i den – helst 1-2 gange dagligt, men ærligt så glemmer jeg det ofte lidt, så her kan der godt gå nogle dage i mellem..
        2-10 timer inden jeg skal bage, tager jeg surdejen ud af køleskabet og starter med at dufte til den. Hvis jeg synes, den dufter lidt for surt, smider jeg ca. halvdelen ud, og frisker op med vand og mel igen. Dufter den mildt syrligt, frisker jeg den bare op uden at smide noget af den ud. Jeg lader den stå på køkkenbordet. Herefter skal den gerne boble (her bobler den nogle gange med store bobler, andre gange små fine bobler), og så er den klar. Jeg tager, hvad jeg skal bruge, og smider den i køleskabet
        igen. Jeg bager primært i weekenderne, så min står altså typisk ca. en uge mellem hver brug. Går der længere tid end dét, frisker jeg den typisk op alligevel efter ca. en uge.
        Der kan godt samle sig noget væske på toppen af surdejen (hvis melet ikke kan optage alt vandet). Det blev jeg i starten lidt bekymret over, men det gør ikke noget. Nogle gange “tipper” jeg væsken ud, inden jeg opfrisker surdejen, andre gange rører jeg bare væsken ud i surdejen. Det afhænger igen lidt af duften.
        Så… hmm… Det ér lidt på gefühl med sådan en surdej. Men denne her fungerer for mig. Da min oprindeligt var klar, testede jeg den med det samme som eneste hævemiddel i en dej. Den allerførste gang var den måske ikke hævet voldsomt – men den hævede. Og herefter har den hver gang fungeret helt vildt godt. Hold kæft, den giver noget godt brød!
        Nå, men det blev jo nærmest en fri-stil, haha! ;-) Jeg håber, du kan bruge det til noget. :-)

      • Hold da op Signe – det var noget af en omgang – først og fremmest – tak fordi du tog dig tid til at skrive. Det lyder jo relativt enkelt – dog med undtagelse af detmed at den skal røres dagligt – det ville jeg få svært ved at klare. Men hatten af! Du må deltage i konkurrencen om at vinde ovnen :-)

Smid en kommentar