Gastromand.dk | 25. June 2018

Scroll to top

Top

En kommentar

Wednesdays Whisky: Er Macallan whiskyens svar på bilernes Rolls Royce?

Wednesdays Whisky: Er Macallan whiskyens svar på bilernes Rolls Royce?
Familiefaren

The¬†Macallan¬†kaldes whiskyens svar p√• bilernes Rolls Royce ‚Äď det ypperst og mest fuldendte du kan t√¶nke dig. Forskellen er bare, at¬†The¬†Macallan¬†er til at komme i n√¶rheden af for penge – s√•dan da! S√• selv om der st√•r ‚ÄĚPre-dinner¬†cocktail p√• Baltazar‚ÄĚ som er √©n af K√łbenhavns dyreste champagnebarer og ‚ÄĚMiddag p√•¬†Marchal‚ÄĚ som er¬†D‚Äôangleterres¬†Michelin¬†restaurant s√• lad dig ikke narre.¬†Nok er whiskyen for kendere, men alle kan v√¶re med…

The¬†Macallan¬†og Highland Park er for mig det bedste der findes.¬†Jeg har som s√• mange andre m√¶nd der holder af st√¶rk spiritus v√¶ret hele rejsen igennem, fra¬†rom¬†til¬†cognac¬†tilwhisky¬†hvor jeg er endt og bliver.¬†For mig er Whisky dog en luksus, der ikke er isoleret til s√¶rlige tilf√¶lde hvilket ogs√• skyldes vores mange indl√¶g om netop¬†Wednesdays¬†Whisky¬†‚Äď der skal nemlig ogs√• v√¶re plads til luksus i hverdagen og det er netop hvad¬†The¬†Macallan gerne vil l√¶re os.

Nu har jeg selv bes√łgt deres destilleri og forst√•r godt kontrasterne! For mig handler det om et √¶ldgammelt h√•ndv√¶rk som har udviklet sig med traditioner √•r efter √•r efter √•r og til sidst er blevet et produkt som er i verdensklasse. Det er skabt af entusiaster og ildsj√¶le som har forfinet det og lagt deres sj√¶l i det.

Ved siden af har vi s√• et verdenmarked, som har f√•et √łjnene op for destillerier som¬†The¬†Macallan og embracer det med √•bne arme.¬†Denne mulighed g√łr, at et produkt som formegentlig aldrig var tilt√¶nkt denne opm√¶rksomhed nu har en status i verden som det bedste af det bedste. Det finurlige er s√•, at det kan nydes for fornuftigt penge og alligevel bibeholder den folkek√¶re status, hvilket er sj√¶ldent.¬†Whisky og her¬†The¬†Macallan henvender sig til alle lag – fra den lokale pub til hoteller med Michelin-stjerner og det er netop mangfoldigheden.

Cocktails på Baltazar

Jeg ankommer til Baltazar 18.30 hvor vores event skal starte ‚Äď jeg bliver taget meget p√¶nt imod og tilbudt vand inden jeg overhovedet har f√•et set mig om. Der er godt fyldt og der er masser af mennesker som sludrer over en cocktail ‚Äď det er jo onsdag! Jeg f√•r hilst p√¶nt p√• mine medspisere og ser¬†Sietse Offringa som jeg f√•r jordens st√łrste krammer af.¬†Sietse st√•r ofte for pr√¶sentationer ved events¬†som¬†denne, og¬†han minder mig helt vildt om en blanding af Ed¬†Sheeran¬†og Jamie Oliver ‚Äď charmerende som bare fanden!

Kort efter f√•r jeg en cocktail med¬†The¬†Macallan¬†Double¬†Cask¬†og sirup p√•¬†Krug¬†og gran ‚Äď rimelig heftig cocktail og virkelig vel-stired! Vi f√•r lidt snacks, bl.a.¬†pofites¬†er det profiteroles du mener?¬†med en kartoffelcreme og tr√łffel ‚Äď sygt l√¶kkert, desv√¶rre n√•r jeg kun en enkelt, for jeg falder i snak med g√¶sterne som gerne vil h√łre lidt om¬†Gastromand, hvilket ofte sker.¬†Det skal slet ikke lyde som om vi er selvfede, men folk er ofte meget interesserede i at h√łre om vores lille virksomhed, hvilket er¬†dejligt og livsbekr√¶ftende.

“Den hemmelig tunnel”

Efter vi har nydt vores cocktails g√•r vi gennem den hemmelig tunnel under D’angleterre og mod Marchal, som Ronny Emborg tidligere var k√łkkenchef p√• og gav dem michelin-status. Nu har Andreas Bagh overtaget og f√łrer tronen videre.¬†Det er ikke f√łrste gang jeg er til middag hvor der udelukket serveres whisky – jeg har nemlig tidligere v√¶ret p√•Alchemist¬†hvor Rasmus Munk gav den fuld gas med lammeblod, b√¶nkebiddere og andet sk√łn sammen med nogle gode dram fra¬†The¬†Macallan.

 

Vores menu består af disse retter, hvor der serveres i alt 6 forskellige Macallan whiskyer til.

R√łrt kalvetatar med syltede guler√łdder og radicchio
Grillet pighvar med jordskokker og blanquette sauce
Okseh√łjreb modnet med¬†Macallan, serveret med svampe,¬†sauce med brisler og r√łget marv
Baked Alaska med vanilje og karamelliseret æble, flamberet i 
The Macallan

Vi l√¶gger ud med¬†The¬†Macallan Double Cask 12 √•r, som er g√•et hen og blevet √©n af mine favoritter.¬†Den kunne godt g√• hen og blive “huset” whisky – alts√• den som altid b√łr v√¶re i baren i mit hjem. Double Cask som har masser af k√¶rlighed fra sherryfade af amerikansk og europ√¶isk eg.¬†Dens ‚Äúbror‚ÄĚ Sherry Oak 12 har kun¬†ligget¬†p√• spanske sherry fade¬† ‚Äď alts√• er Double Cask modnet p√• to forskellige fade hvor Sherry Oak 12 er modnet p√•¬†√©n type¬†fad.

G√łr det s√• en forskel? Svarer lidt til du sp√łrger om hvorvidt der er forskel p√• to vine hvor den ene er g√¶ret p√• skaller og den anden ikke er – s√• ja, der er en ret stor forskel. Om du er til den ene eller anden er meget individuelt, men det er i sidste ende et sp√łrgsm√•l om hvorvidt du er til s√łdme eller ej? Jeg startede med at sv√¶rge til Sherry Oak men bev√¶ger mig mere over i det t√łrre jo mere whisky jeg drikker. For mig fungerer Double Cask ogs√• bedst til tataren og den bitre salat. Det betyder dog ikke, at Sherry Oak skal g√• til spilde – det skulle jo n√łdig komme ud, at Gastromand ikke drikker ud.

“Mundorgasme”

Vores grillede pighvar med jordskokker og blanquette Рsom er verdens bedste sauce Рer noget af det bedste jeg har fået i år! Utroligt at Marchal kan få noget så simpelt til at smage så godt! Fair nok en pighvar er noget af det bedste fisk der findes Рmen for pokker det var godt Рtotal mundorgasme!

Hertil fik vi Sherry Oak 18 års, som har nogle smukke citrus noter Рderfor gav det perfekt mening at bruge denne til fisk og en blanquette, som også er tilsmagt med citron. For mig var dette det perfekte match!

Whisky fra El Celler De Con Roca br√łdrene…

Den anden whisky vi fik serveret er faktisk lavet i samarbejde med de gode¬†br√łdre¬†fra den dav√¶rende Worlds Best Restaurant¬†El Celler De Can Roca.¬†Den hedder Edition 2 og er kun tilg√¶ngelig i en begr√¶nset periode. Den har noget mere krydderi og vanilje i duften end Sherry Oak 18 √•rs, s√• den valgte jeg at drikke efterf√łlgende. En flot dram og til prisen p√• ca. 750 kr. er det et fornuftigt k√łb.

H√łjreb – brisler – Rare Cask

Det er sv√¶rt at komme efter en ret der har givet mig mundorgasme, men lidt h√łjreb, brisler og r√łget marv hjalp bestemt. D√•rligere blev det ikke af, at min gamle ven¬†Rare Caskgener√łst blev sk√¶nket dertil. Jeg har tidligere anmeldt den og i stedet for at komme p√• noget nyt, s√• v√¶lger jeg p√¶nt at citere mig selv – for det kan n√¶sten ikke siges bedre –

Du f√•r en whisky som dufter af alt hvad du overhovedet kan forestille dig af s√łde noter, du f√•r g√•sehud n√•r du synker f√łrste t√•r og jeg vil v√¶dde p√•, at du ikke kan lade v√¶re med at smile for dig selv n√•r eftersmagens varme blide¬†afslutning engang er v√¶k ‚Äď thats it!

Maden var vist ogs√• god – mit fokus blev fjernet lidt – hehe – nej h√•nden p√• hjertet – Marchal laver flot fransk inspireret mad og i fantastisk omgivelser.¬†Du f√łler virkelig det er luksus udover alle gr√¶nser!

 

Synden over dem alle!

Til dessert og til vores Rare Cask st√•r den p√• “Baked Alaska” hvor der er brugt Rare Cask til flammerne – det m√• n√¶sten v√¶re synden over dem alle – at s√¶tte ild til s√• smuk en whisky, men s√• igen – det skulle jo matche desserten.

Den store afslutning

Jeg sludrede lidt med g√¶sterne ved bordet ved siden af, som synes det var helt fantastisk. De var alle whisky-elskere og havde bes√łgt Skotland flere gange. Det var f√łrste gang de smagte flere af serveringerne her til aften.¬†Speaking of which – det var nemlig blevet tid til aftenens hovedattraktion¬†‚ÄstThe¬†Macallan Sherry Oak 25 √•rs.¬†En flaske som nok ligger p√• ca. 10.000-12.000 kr., hvis den er til at skaffe.

Nu havde jeg √•bnet op for min bedste beskrivelse af en whisky-ever s√• det er lidt sv√¶rt at toppen denne, til min egen undskyldning m√• jeg sige, at jeg faktisk aldrig har smagt Sherry Oak 25 √•r – “kun” Fine Oak 25 √•rs og det var p√• selveste “Easter Elchies” som er hovedhuset p√• The Macallan Estate s√• denne oplevelse var ny for mig.¬†

Sherry Oak 25 √•rs har lag p√• lag af duft hvor s√łdme i form af cirus, vanilje og kanel er de mest fremtr√¶dende men den har s√• meget mere at byde p√• og er et smuk dram som du aldrig m√• snyde dig selv for at smage hvis du f√•r chancen.

Sietse runder af og fortælle afsluttende om den sidste whisky hvorefter den står på kaffe og endnu mere afslapning. Natten er ung, men da ugens program er hårdt med bl.a. Vintage Champagne smagning samt en 1. Cru Bordeaux smagning så holder jeg lidt igen.

Jeg styrker mig p√• en kop kaffe og t√¶nker aftenen igennem.¬†The¬†Macallan er afgjort whiskyens svar p√• Rolls Royce – men med den lille kr√łlle, at alle kan v√¶re med. S√• selv om et glas Macallan 40 √•rs pr. glas koster 12.000 kr. p√• D’anglettere s√• lad det v√¶re en milep√¶l til det ypperste og t√¶nk over det, n√¶ste gang du nyder en Double Cask 12 √•rs eller en Sherry Oak 12 √•rs til 500 kr. flasken – alle kan v√¶re med…¬†Kan du flette noget ind med, at hvis du vil unde dig selv lidt luksus i hverdagen s√• tag ind p√• D‚Äôangleterre og nyd et glas?

Hvad er din favorit whisky? 

Kommentarer

Smid en kommentar