Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. december 2023

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Wednesdays Whisky: Macallan Amber

Wednesdays Whisky: Macallan Amber
Gastromand

Vi drikker ikke Old Fashioned denne Wednesdays Whisky – vi drikker Single Malt fra Macallan. Jeg har i flere år været småforelsket i Macallan og må siges, at det toppede for nogle år siden – det lader til, at det også toppede resten af verden…

Historien bag

Siden Daniel Craig begyndte at drikke Macallan i sin forrige og hvis du spørger mig – suverænt bedste James Bond film Skyfall så har hele verden fulgt trofast med – det samme har priserne. Det skyldes nok at østen er helt vilde med James Bond og ærlig talt, hvem er ikke det? Så hvis James Bond drikker Macallan så gør vi sgu også. James Bond og skurken Silva som spilles af Javier Bardem er på en forlad ø, som faktisk findes i virkeligheden og kaldes “Hashima”. Bond tvinges til at skyde til måls efter en whisky placeret på hovedet af den smukke “Severine”. Drammen som desværre spildes er en 1962 Macallan som er næsten umuligt at skaffe medmindre du har en 40.000-50.000 kr. i baglommen. Inden vi starter, så lad os lige se klippet:

Og ja, jeg synes Macallan har et fedt brand, men om James Bond drikker det eller ej ændrer ikke ved, at jeg længe har ville tættere på Macallan. Det kom jeg så for nogle måneder siden, hvor jeg var på Svalbard for at besøge byen Londyear. Her var der nemlig arrangeret smagning af hele Macallans 1924 Serie, og jeg må tilstå at jeg blev forført. Én af dem jeg bed mærke i var én af de første og ikke dyreste nemlig “Amber“. Jeg må have talt varmt om den, for ikke desto mindre fik jeg denne og “Rare Cask” tilsendt fra Edrington.

The Macallan Amber...

The Macallan Amber…

Udseende og førstehåndsindtryk

Hånden på hjertet – det første jeg tænker er: “Jeg har lyst til en dram” når jeg ser på flasken. Indbydende, rang og flot ser den ud. Farven er gylden og ja jeg får associationer til “Rav” som Amber oversat betyder. Jeg har store forventninger når jeg får en Macallan i hånden, lige meget hvilken udgave der er tale om. Apropos dette, så må vi nok hellere lige state the obvious – Macallan er gået væk fra årgange og laver i stedet for udgaver. Hvorfor så det? Tillad mig at citere  Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador The Macallan – ”Vi drikker whisky – ikke årgange!”. Det tog mig kun kort tid at se væk fra “12 års” og “18 års” og i stedet tænke “Amber” og “Ruby”.

Sherry Cast har velsignet denne og givet den "rav-lignende farve" - derfra navnet...

Sherry Cast har velsignet denne og givet den “rav-lignende farve” – derfra navnet…

Smagsindtryk og nuancer

Amber er lidt som en ung ugift kvinde – hun er frisk, forhørende, indbydende, sød og let at komme i nærheden af. Hvis jeg er for stereotyp her så bær over med mig… Men det er ikke langt fra sandheden. Duftpaletten er bred og byder på en fremtrædende citrus, vanilje, blomme og kandis.

In Amber We Trust...

In Amber We Trust…

Den er utrolig blød at få i munden hvor duftnoterne går igen i smagen. I eftersmagen finder du eg, tørv, citrus men også tørret frugt. Det er ikke den længste eftersmag, hvilket er forventelig til denne pris. Der er ikke røg som dominerer smagen hvilket for mig er perfekt. Jeg er bare ikke til røg – om jeg kommer det med tiden kan jeg ikke sige.

Det sidste jeg vil fremhæve er sødmen, som skyldes de spanske sherry fade den har hygget sig på i alle sine år. Det gør den til en dram, som du ikke frygter at hive frem og servere – navnlig for førstegangsnydere af whisky.

Cheers...

Cheers…

Dommen

Amber er en af de billigste udgaver af 1824 Serien, og til prisen er det et suverænt køb. Jeg har smagt masse af tvivlsomme whiskys i denne prisklasse og sågar også både rom og navnlig cognac – just making a statement here! Vi ligger på ca. 450 kr. og det er rimeligt for en dram som denne. At priserne så er røget i vejret henover de sidste 5 år er jo desværre sådan det er, udbud og efterspørgsel er vist årsagen, og ja du betaler også noget for navnet – that is the case here!

Amber er den whisky som jeg kommer til at byde allerflest på, da den er meget letdrikkelig og endda overkommelig – dels fordi den har masser af sødme men også fordi vi ligger på diskrete 40 % alkohol som er til at overkomme, selv for utrænede. Vi ligger på solide 4 stjerner, mest da jeg kender dens ældre søskende – Ruby og Sienna og ikke mindst Rare Cask som vi kigger på senere – men bestemt 4 flotte stjerner for en dram med varme og sjæl – cheers!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar