Taco al pastor – opskrift på lækre tacos med krydret nakkefilet
Det mexicanske køkken bygger på 1000 års historie og traditioner fra lande som Libanon, Egypten, Spanien, Kina og Frankrig. Eksempelvis er Taco al pastor en ærkemexicansk ret, der stammer fra Libanon.
Jeg er dybt fascineret af denne ret, som er en af mine absolutte favoritter. Efter min mening afgør den, om et mexicansk sted er godt eller ej. Lidt ligesom “pizza-testen”; Kan de lave en god margharita eller ej?
Al pastor er uundgåelig i de fleste streetkitchens i Mexico City, hvor den står på ruller, kaldet “Trompos”, præcis som vi kender det fra Shawarma herhjemme. Retten stammer oprindeligt fra Libanon, hvor libanesiske immigranter i 1800-tallet tog shawarmaen med sig til Mexico. Et kvikt hoved erstattede lammekødet med svinekød og marinerede det i krydderiblandingen achiote og da var “Taco al pastor” født! Navnet betyder, nogenlunde frit oversat, “hyrdens taco” – det kvikke hoved var nemlig en hyrde.
Achiote er svær at erstatte, men du kan lave en blanding af 1 tsk. paprika, 1 tsk. hvidløgspulver ,1 tsk. limejuice, 1 spsk. eddike, ½ tsk. salt og ½ tsk. løgpulver. Og bare rolig, du går ikke glip af den gode “al pastor”-smag. Den ligger nemlig især i ananasjuicen og de små stykker ananas!
Lav en god stak corn tortillas inden servering. Du kan se opskrift her. Jeg laver sjældent salsa til al pastor, da jeg synes der er rigelig med smag i den, som den er. Men en salsa verde med avocado og et par stænk hot sauce er ikke af vejen, det smager fremragende til! Som ekstra tilbehør gør lidt ris, frijoles og chiles toreados sig absolut glimrende til.
Ingredienser
- • 5 Guajillochilier uden stilk og frø (kan erstattes af to almindelige røde chilier, uden stilk og kerner)
- • 2-3 spsk æblecidereddike
- • 3 fed hvidløg
- • 2-3 nelliker
- • 2 tsk. spidskommen
- • 1 laurbærblad
- • 2 spsk. achiote se forslag til erstatning længere nede
- • 1 dl ananasjuice alternativt appelsinjuice
- • 1 kg nakkesteg- eller filet
- • Majsolie
- • 1 løg
- • Salt
- • Ananas skåret i små stykker
- • Majstortillas
Sådan gør du
- Lad chili og æblecidereddike simre i en pande i ca. 15 min. eller indtil chilierne er bløde.
- Tilsæt hvidløg, spidskommen, nelliker og achiote og blend til en jævn paste. Tilsæt eventuelt lidt vand eller eddike, hvis nødvendigt.
- Hæld blandingen tilbage i panden, tilsæt ananasjuice, kog ind i ca. 10 min og lad derefter køle af.
- Skær kødet i skiver af ca. 1 cm. tykkelse og bank let flade.
- Bland kød og marinade sammen og lad marinere på køl i min. 4 timer.
- Steg kødet på en pande eller grill med høj varme. Skær i mindre stykker.
- Steg et par skiver ananas på en varm pande og skær i små stykker.
- Server kød og ananas i en majstortilla, top med finthakket løg og frisk koriander.
Du skal selvfølgelig have en tequila med! Der må gerne være lidt fylde i den, så gå med en reposado – eksempelvis Creencias Reposado eller Sangre De Vida. Ikke alene smager de begge fantastisk, flaskerne er også flotte, især Sangre De Vida, der er et helt kunstværk i sig selv.
Rigtig god fornøjelse, håber I synes om retten. I er altid velkomne til at klikke ind forbi Mexibro.dk og se flere opskrifter
Stik os en kommentar
Submit a Comment