Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Taco al pastor – opskrift på lækre tacos med krydret nakkefilet

Taco al pastor – opskrift på lækre tacos med krydret nakkefilet
Mexibro

Det mexicanske køkken bygger på 1000 års historie og traditioner fra lande som Libanon, Egypten, Spanien, Kina og Frankrig. Eksempelvis er Taco al pastor en ærkemexicansk ret, der stammer fra Libanon.

Jeg er dybt fascineret af denne ret, som er en af mine absolutte favoritter. Efter min mening afgør den, om et mexicansk sted er godt eller ej. Lidt ligesom “pizza-testen”; Kan de lave en god margharita eller ej?

Al pastor er uundgåelig i de fleste streetkitchens i Mexico City, hvor den står på ruller, kaldet “Trompos”, præcis som vi kender det fra Shawarma herhjemme. Retten stammer oprindeligt fra Libanon, hvor libanesiske immigranter i 1800-tallet tog shawarmaen med sig til Mexico. Et kvikt hoved erstattede lammekødet med svinekød og marinerede det i krydderiblandingen achiote og da var “Taco al pastor” født! Navnet betyder, nogenlunde frit oversat, “hyrdens taco” – det kvikke hoved var nemlig en hyrde.

Du kan også vælge at stable kødet og sætte i ovnen ved 190 grader i 60 min.

Som nævnt er en af hovedingredienserne achiote – en krydderiblanding, som vi ikke kender herhjemme. Den består hovedsageligt at anattofrø, der lægges i blød, knuses og blandes med limejuice og andre krydderier. Du kan finde en opskrift her og ellers købe det i en af butikkerne på denne side og i flere Irma-butikker.
Achiote er svær at erstatte, men du kan lave en blanding af 1 tsk. paprika, 1 tsk. hvidløgspulver ,1 tsk. limejuice, 1 spsk. eddike, ½ tsk. salt og ½ tsk. løgpulver. Og bare rolig, du går ikke glip af den gode “al pastor”-smag. Den ligger nemlig især i ananasjuicen og de små stykker ananas!

Achiote laves af annatofrø, der knuses og blendes sammen med blandt andet limejuice, nelliker, oregano, korianderfro og spidskommen

Lav en god stak corn tortillas inden servering. Du kan se opskrift her. Jeg laver sjældent salsa til al pastor, da jeg synes der er rigelig med smag i den, som den er. Men en salsa verde med avocado og et par stænk hot sauce er ikke af vejen, det smager fremragende til! Som ekstra tilbehør gør lidt ris, frijoles og chiles toreados sig absolut glimrende til.

Taco Al Pastor - Taco med krydret nakkefilet

4.60 fra 5 stemmer
Ret: Mexicansk
Køkken: Mexicansk
Antal: 4
Forfatter: Mexibro.dk

Ingredienser

  • • 5 Guajillochilier uden stilk og frø (kan erstattes af to almindelige røde chilier, uden stilk og kerner)
  • • 2-3 spsk æblecidereddike
  • • 3 fed hvidløg
  • • 2-3 nelliker
  • • 2 tsk. spidskommen
  • • 1 laurbærblad
  • • 2 spsk. achiote se forslag til erstatning længere nede
  • • 1 dl ananasjuice alternativt appelsinjuice
  • • 1 kg nakkesteg- eller filet
  • • Majsolie
  • • 1 løg
  • • Salt
  • • Ananas skåret i små stykker
  • • Majstortillas

Sådan gør du

  • Lad chili og æblecidereddike simre i en pande i ca. 15 min. eller indtil chilierne er bløde.
  • Tilsæt hvidløg, spidskommen, nelliker og achiote og blend til en jævn paste. Tilsæt eventuelt lidt vand eller eddike, hvis nødvendigt.
  • Hæld blandingen tilbage i panden, tilsæt ananasjuice, kog ind i ca. 10 min og lad derefter køle af.
  • Skær kødet i skiver af ca. 1 cm. tykkelse og bank let flade.
  • Bland kød og marinade sammen og lad marinere på køl i min. 4 timer.
  • Steg kødet på en pande eller grill med høj varme. Skær i mindre stykker.
  • Steg et par skiver ananas på en varm pande og skær i små stykker.
  • Server kød og ananas i en majstortilla, top med finthakket løg og frisk koriander.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Du skal selvfølgelig have en tequila med! Der må gerne være lidt fylde i den, så gå med en reposado – eksempelvis Creencias Reposado eller Sangre De Vida. Ikke alene smager de begge fantastisk, flaskerne er også flotte, især Sangre De Vida, der er et helt kunstværk i sig selv.

Rigtig god fornøjelse, håber I synes om retten. I er altid velkomne til at klikke ind forbi Mexibro.dk og se flere opskrifter

Stik os en kommentar

Submit a Comment

4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Opskrift Vurdering