Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Forår, fisk og frejdig hvidvin

VIN UDEN PIS: Forår, fisk og frejdig hvidvin
Vinhjernen

Altså, jeg er i rimeligt godt humør, der.  Det skyldes tilværelsen i al almindelighed, men i særdeleshed at jeg lige har smagt mig gennem vinene til dette tema, som vi har valgt at kalde “Forår, fisk og skaldyr”. Og det var en sand fornøjelse. Lutter gode vine til nådige priser, der også giver vårkänsla i pungen. Altså tegnebogen.

Nu er det nemlig blevet lysere tider, stenbiderrognen er kommet og vi skal have dig ud af dit selvbestaltede vintervinfængsel, hvor du i månedsvin har buret dig inde bag tanniske tremmer og skyllet vinteren end med de allertungeste rødvine.  Nu skal du drikek hvidt, vente på asparges, og lade foråret mildne dit sind.

Skulle du fx få lyst til stenbiderrogn, fjordrejer eller østers, skal du bruge tørre, mineralske og syredrevne vine. Det kunne være testens grüner veltliner, hvis det skal være klassisk eller den spændstige ungarnske furmint, hvis du er mere modig.  Druen er konge i Tokaj regionen i UNgarn, hvor den lægger krop til områdets berømte søde vine. Men den kan bestemt også lave tør, syrefrisk og mineralsk vin af glimrende kvalitet.

Skal du forkæle en jomfruhummer, så er det rieslingen fra Mosel, du skal have fat i.

De to vine fra Loire, begge på sauvignon blanc, er perfekte til fx gedeost og skyller også gerne din hjemmebagte frokosttærte med kylling ned.

Testens “Best buy” blev en bourgogne fra huset Jadot. Normalt ved de godt, havd skal have for vinene dernede, men her er der masser af vin for en relativt beskeden bourgognekrone. Vinen er fra en ny appelation der hedder Coteaux Bourguignons, hvor det er tilladt at blande forskellige druesorter.  Hvide vine må laves på både røde og hvide druer og i det konkrete tilfælde er det chardonnay og aligoté. Rødvin må laves på pinot noir, gamay og de mere sjældne tressot og césar.

Nå, men jeg skal ikke spilde mere af din tid. Du skal ud at købe hvidvin, og rigeligt af det. Det er forår.

Forår, fisk og frejdig hvidvin

Josef Ehmoser Grûner veltliner Terrassen 2018

Pris: 89,25 v. 3 (normalpris 119,-)

Forhandler: Propperiet

Dufter indbydende af æbleplantage i blomst og våd flint. Syren er skarpere end Ricky Gervais til Golden Globe og her er ingen leflen for det brede publikum. Rank, mineralsk og pissegod grüner til stenbiderrogn eller friskrøget torskerogn.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Schmitges Von Haus Riesling Trocken 2018

Pris: 79,75 v. 3 (normalpris 119,-)

Forhandler: Propperiet

Smuk rieslingnæse med masser af floral parfume og et kælent pift af honning. Munden er rendyrket syrligsød balance, omend det faktisk er en “trocken”.  Velbalanceret vin, der appellerer til alle Moselgrise, fra altid stabile Schmitges. Tak for den.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Arrogant Frog Chardonnay 2017

Pris:59,95 (normalpris 79,95)

Forhandler: Jysk Vin

Afdæmpet næse i den fede og fyldige ende med diskret melonduft. Harmonisk mund med medium fylde og et lille bittergrønt haps tilsidst. Ikke stor, men masser af vin for den beskedne pris. Forårskonfirmation, anyone? 4 store.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Pajzos Furmint 2017

Pris: 89,25 (normalpris 119,-)

Forhandler: Propperiet

Sart æbleduft i en lidt genert næse. Munden byder til gengæld gavmildt på frisk syre og kølig mineralitet. Furmint er sauvignon uden det hysterisk aromatiske og det er indimellem en kærkommen afveksling.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

La P’tite Vauvise Touraine Sauvignon 2017

Pris: 89,95 v. 6 (normalpris 99,95)

Forhandler: Jysk Vin

Næsen går rundt om en stikkelsbærbusk en tidlig morgen med hyldeblomst i håret.  Munden er juicy, saliverende og med vinøs tyngde.  Meget elegant og seriøs sauvignon i mini-sancerre-kvalitet. Ud at købe Crottin de Chavignol og brød, så mangler der bare et solbeskinnet stykke græs.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Quincy Haute Victoire 2018 [BEDST I TEST]

Pris:119,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Blid, underspillet sauvignonnæse. Munden er megakoncentreret, stram og virkelig flot. Henri Bourgeois er hamrende dygtig på alle niveauer og her er vin med gemmepotentiale. Godt køb til tilbudsprisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Louis Jadot Coteaux Bourguignons Blanc 2017 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 99,- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ikke meget næse udover et lille pift af hvide ferskener. Behagesyg og silkeblød mund med fin kerne af blid syre og sart frugt. Smukt ægteskab mellem chardonnay og aligoté til aldeles rimelig tilbudspris.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau de Fontenille 2017

Pris: 98,- (normalpris 140,-)

Forhandler: Noer&Kofod

Hvid bdx’r til menneskepenge, det ser man alt for sjældent. Her er der frisk næse med underspillet sauvignonduft og citrispift. Munden er frisk, tør og venlig. Herligt gensmag, saftig vin og alt er dejligt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Disclaimer: Vinen er eftersendt og anmeldt efter de øvrige og har således ikke haft mulighed for at indgå i dysten om “Bedst i test” eller “Bedst til prisen”

 

Domaine Durieu Chateauneuf du Pape Blanc 2017

Pris: 350,-

Forhandler: Noer&Kofod

Dejlig næse af æblehave i blomst og nyslået hø. Munden er voluminøs, intens og nærmest burlesque. Hamrende flot vin til ovnbagt pighvar, torsk eller den der Hummer Thermidor, du længe har drømt om at lave.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Disclaimer: Vinen er eftersendt og anmeldt efter de øvrige og har således ikke haft mulighed for at indgå i dysten om “Bedst i test” eller “Bedst til prisen”

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jeg er i sær blevet vild med Pajzos Furmint på det seneste. Den passer godt til hverdagsmad på en god torsdag aften mede kæresten.

Smid en kommentar