Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. juli 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

5 flasker enhver Gin-elsker bør eje

Gin med knald på enebærret
Gintossen

I en tid med masser af ginner, som måske ligger på grænsen af hvad man reelt kan kalde Gin, så er det nemt at glemme hvordan det hele startede – nemlig med masser og masser af enebær. Så derfor vil vi gerne hos Gintossen, lige minde alle om hvilke Ginner der i den grad, er et (gen)besøg værd, hvis din præference trækker dig imod de Ginner, hvor du kan smage enebærret.

Hvis man kigger på definitionen af, hvad en Gin skal indeholde for at må kalde sig Gin, så siger den at der skal være tale om en ”spiritus med enebærsmag, som er destilleret på alkohol med oprindelse fra landbruget, indeholdende enebær og andre naturlige botanicals, forudsat at enebærsmagen er dominerende.”

Hvis man skal tage det bogstaveligt, så må vi nok erkende at der er mange Ginner, som får svært ved at leve op til definitionen. Og det er bestemt ikke fordi, vi ikke bryder os om Ginner som smager af andre ting end enebær, men vi vil meget gerne slå et slag for, at i takt med at de ikke-enebærsmagende ginner har udviklet sig, så har de enebærsmagende Ginner det i den grad også.

Det der i Ginnens tidlige oprindelse, smagte af grantræer og fyrrenåle, er i dag så udviklet og raffineret et produkt, at man næsten ikke tror at der kan være tale om de samme ingredienser. Med toptunede og optimerede destillationsapparater og metoder, så ser man i dag Ginner som står knivskarpt i smagsprofilen, og samtidige er så fuldfede af enebær, at olierne i Ginnen er skyld i at din Gin & Tonic nærmest bliver mælkehvid, når du tilsætter is & tonic. Når det sker – så véd du, at der er en solid chance for, at du får en mundfuld himmelsk enebærjuice i munden, når du tager en tår.

Så hvilke Ginner skal du så gå efter, hvis du er til dem der smager af enebær? Hvor får du virkelig smæk på enebærret? Det har vi 5 bud på herunder – og der er både tale om nye såvel som klassiske Ginner fra branchen.

SyvSindGin

Sall Whisky Distillery fra østjylland, er måske ikke kendt af så mange Gin entusiaster, da det nye destilleri – som navnet afslører – hidtil har fokuseret på Whisky. Men i slutningen af 2018 og starten af 2019, fik vennerne fra Sall sammensat en Gin, som i den grad fortjener sin helt egen hylde, i barskabet.

Der er tale om en knivskarp Gin, som er 100% økologisk, lavet på en hvedebaseret basealkohol. Derudover er den pakket med fuldfede enebær, der sammen med kardemomme, citronskal & korianderfrø, er de primære markører i denne herlighed!

Mange destillatører vælger at koldfiltrere slutdestillatet, for at komme af med de olier, som altid er at finde i Ginner med meget enebær og/eller citrus. Men heldigvis har Sall Whisky Distillery bevidst undladt dette, for ikke at fjerne den store rigdom af smag, disse olier indeholder.
Det betyder, at Ginnen er ualmindelig smagfuld! Og derudover, så betyder det også, at Ginnen opaliserer (får et hvidligt skær), når den møder en kold tonic. Det er simpelthen olierne, som reagerer på at blive fortyndet med vand (og syre), da de jo ikke kan opløses i vand, på samme måde som de kan i alkohol. Det samme kan i øvrigt også ske, hvis du opbevarer Ginnen koldt….! Uanset årsagerne, så vil gerne sige STOR tak, for at have undladt at koldfiltrere!

Det her er en Gin, der er som skabt til en Martini, men som i DEN grad også fungerer fantastisk i en Gin & Tonic, hvis du vælger en Indian Tonic, der efterlader plads til Ginnen. Et godt bud her, er en Indian Tonic fra Franklin & Sons eller Fever-Tree.

Vi glæder os rigtig meget, til at følge de 7 gutter fremover, og er sikker på, at med produkter som dette og den kærlighed hvormed de producerer, så går Sall Whisky Distillery en lys fremtid i møde!

SyvSindGin

SyvSindGin – en af de mest spændende nye Ginner i 2019

 

NB Navy Strength Gin

Skotske NB Gin er en klassisk London Dry Gin, hvor de gamle dyder holdes i kort snor. Det betyder, at vi her har med botanicals som citrus, koriander, kardemomme og så naturligvis enebær – masser af enebær – at gøre.

Det virker måske såre simpelt, og lige ud af landevejen. Og måske sidder du nu og tænker: ”Ja ja – det lyder som noget, jeg har smagt mange gange før”. Men tag ikke fejl, for selvom det er klassiske ingredienser, så er det håndværket der gør denne Gin til noget særligt!

Både NB Gin og især NB Navy Strength Gin, er 2 ualmindeligt vel-destillerede Ginner, som du ikke må snyde dig selv for at prøve, på et tidspunkt i dit liv som Gin-nyder.

Det første der rammer dig, vil være enebærrene, hvis tilstedeværelse ikke er til at tage fejl af. Derefter følger en decideret bølge af citrus, som fader ud i kardemomme inden den typiske ”London Dry” afsluttende tørhed, som vi antager stammer fra angelika og orrisrod.

Ginnen fungerer godt i cocktails, men vi synes det især er som en klassisk Gin & Tonic, med Indian Tonic og en smal bane citronskal, den for alvor giver mening!

NB Navy Strength

NB Navy Strength Gin – klassiske dyder, og craftsmanship på højt niveau

 

Old English

Tilbage I Danmark, er vi nu nået til ét af Henrik Hammers værker – nemlig Old English Gin.
Men vi er nødt til, lige først at komme med en indrømmelse: Det har taget os en rum tid, at lære at værdsætte denne Gin….! Det her, er en Gin for drenge og piger, med hår på brystet!

Baseret på en opskrift fra den sene ende af 1700-tallet, og destilleret på den ældste pot still stadig i brug i England, er der fuld blæs på fra starten! Brutal enebær som nærmest giver dig åndenød, når du får den i munden. Derefter citrus, som genopretter balancen og slutteligt noter fra lakridsrod, orrisrod og en smule kanel som stikker frem, og blødgører tungen igen.

Vi vil gerne hylde Henrik Hammer for dette projekt, og samtidig sende dig vores dybeste beklagelse og undskyldning for, at vi først nu har forstået at værdsætte Old English Gin. Indrømmet – det har taget os lidt tid, at få hår nok på brystet, til at kunne håndtere den, men nu vil – og kan – vi ikke leve uden Old English Gin!

Old English Gin

Old English Gin – for drenge & piger, med hår på brystet!

 

Crown Jewel

Oprindeligt produceret i 1993, var Beefeater nok nogle af de første, som bevidst lavede en decideret High End Premium Gin. Kigger man på den ualmindelig smukke flaske, vil man opdage en ravn der er ved at ligge an til landing, på navnet Crown Jewel. Det er fordi, Desmond Payne har lavet Ginnen som en hyldest, til legenden om ravnene som beskytter Tower of London. Og kigger man på siden af flasken, finder man navnene på de 8 ravne, som iflg. Legenden passer på tårnet. Men Ginnen er også lavet, for at demonstrere hvad Beefeater er i stand til, hvis der ikke skal tages hensyn til økonomi og salgbarhed. Ginnen blev taget af markedet igen i 2009 – måske fordi folk ikke havde så mange penge i den periode – men dukkede pludselig op igen i starten af 2017 i en ny og smuk flaske, og TUSINDE TAK for det, Mr. Payne!

Crown Jewel Gin har også et kraftigt afsæt, i enebærrene – ellers ville den jo ikke være med i denne artikel ;) Og det bliver forstærket, af de 50% vol. alkohol, som Ginnen kan præstere. Og i klar tråd med andre Beefeater Ginner, finder du her et klart aftryk fra grapefrugt eller rettere skallen fra denne. Én af de særlige ting ved produktionen er, at flere botanicals macereres i alkoholen i 24 timer, inden der destilleres. Således trækker alkoholen store mængder af olier og smag ud, af de respektive botanicals – hvilket igen er med at forstærke den meget kraftige udtryk, ginnen har.

Vi synes ikke, at denne Gin får lov til at folde sig ud, i en Gin & Tonic. Den skal enten drikkes neat, eller som en Martini, hvor den som flere af de andre nævnte Ginner, virkelig får lov at blære sig.

Crown Jewel er en magtdemonstration, i al sin vulgære – men samtidig 100% gennemførte – fremtoning. Vi er store fans…..!

Beefeater Crown Jewel

Crown Jewel – en magtdemonstration fra Beefeater!

 

ELG No. 3

Vi kan altså heller ikke undgå, at nævne Danske ELG Gin, når der skal tales om enebær. Alle Henrik Elsner’s Ginner, er pakket med enebær – men ELG no. 3 er muligvis én af de mest enebærholdige Ginner i hele verden! Samtidig er den så balanceret med destillat af korianderfrø & gulerod, at det er en ualmindelig stor fornøjelse at nyde denne Gin, både neat, i cocktails og absolut også i Gin & Tonics. ELG No. 3 er en Navy Strength Gin, og holder derfor hele 57% vol. og sammen med den store mængde enebær, så betyder det, at det her er én af de Ginner der virkelig kan smages – uanset i hvilken sammenhæng du møder den.

Denne Gin er i øvrigt heller ikke koldfiltreret, hvorfor den også vil opalisere (blive uklar), når den afkøles eller blandes med Tonic.

TAK Henrik, for at du har bragt denne Gin til verden!

ELG No. 3

ELG No. 3 – er det verdens mest enebærholdige Gin?

 

Der er heldigvis masser af Ginner derude, som bekender sig til det klassiske Gin evangelie, i en tid hvor Gin udvikler sig i alle mulige retninger. Vi kan RIGTIG godt lide den udvikling Gin gennemgår i disse år, men er samtidig lykkelige for, at der stadig er nogen som holder fast i de gamle dyder, og laver Gin som da Far var ung ;)

Vi håber at du fik mod på endnu mere, og vil du læse mere om disse og mange andre ginner, så besøg os på Instagram, Facebook og vores hjemmeside gintossen.dk – og følg os på rejsen gennem den store vide verden af Gin!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hvordan er prisniveauet på flaskerne, og hvilken en er most value for money? :-)

    • Priserne ligger fra ca 280- for ELG og Old English Gin, ca 350,- for NB Navy Strength og Syv Sind til ca 750,- for Crown Jewel. Hver især har sit særpræg og vi elsker sgu dem alle! Så det er et meget svært spørgsmål. Er du også til at nyde gin neat, så er svaret nok NB’en. Denne Navy Strength Gin altid en fornøjelse pga den enorme smagseksplosion, når man drikker den neat.

Smid en kommentar