Taco med Carnitas – lækre tacos med mexicansk Pulled Pork
Vi har fået en ny gæsteblogger på Gastromand – han hedder Jon eller “Mexibro” og han har virkelig styr på det mexicanske køkken! Hans første indlæg er en klassiker, der oftes beskrives som “Taco med mexicansk pulled pork” og den er kort sagt svinelækker! “Carnitas” findes i mange andre klassiske retter i alle verdens køkkener og i et hav af variationer – En ting har de alle til fælles – tid, tid og masser af tid og det giver smag, smag og endnu mere smag – tjek det ud…
Der også blevet indtaget rigeligt med tequila. Som teenager oplevede jeg (også) den klassiske brandert forårsaget af “den med hatten”. Men, i modsætning til så mange andres dårlige oplevelser med “hatte-tequilaen”, blev jeg ikke skræmt. Tværtimod! Jeg elsker tequila og det er en verden, der bliver større og større, jo mere man går ind i den. Tequila er ikke kun salt og citron, men også glimrende at drikke til mexicansk mad. I alle opskrifter vil man kunne finde en anbefaling til en passende tequila at drikke til.
En af de mange retter jeg forbinder med min mexicanske familie og som en ægte mexicansk taco, er Carnitas. Det betyder “småt kød” og er lidt af en klassiker. Den kan i sin form minde lidt om pulled pork. Den stammer oprindeligt fra Michoacán og laves typisk med nakkesteg- eller filet, der er langtidsstegt i fedt. Tiden og fedtet gør et forholdsvist billigt stykke kød til en ren delikatesse. Derfor finder du i Michoacán både Carnitas i de lokale street foods-shops, men også i lidt finere restauranter.
Denne version er dog uden ekstra tilsat fedt (ja, undskyld) Men jeg kan anbefale at vælge et stykke kød med et godt lag fedt i kanten og lade den ekstra lange tilberedningstid gøre arbejdet.
En lækker salsa og en en god stak corn eller hvedetortillas er helt uundgåelige som tilbehør i denne sammenhæng. Du kan se opskrift på corn tortillas her. Som salsa anbefales en pico de gallo (også kaldet en salsa fresca) eller en salsa verde.
Server sammen med mexicanske ris og bønner
Ingredienser
- 2 kg. nakkesteg- eller filet
- 1 løg hakket fint
- 4 fed hvidløg
- 1 finthakket frisk jalapeno eller anden grøn chili, uden stilk og kerner
- 2½ dl. Appelsinjuice gerne friskpresset
- Corn- eller flourtortillas
- Rub:
- 1 spsk. oregano gerne mexicansk
- 4 fed hvidløg finthakkede
- 1 spsk. olivenolie
- 1 stang. kanel kan erstattes med almindelig stødt kanel
- 1 tsk. sukker
- 2½ tsk. salt
- 1 tsk. sort peber
- 4-5 spsk. limejuice
Sådan gør du
- Lav rubben ved at riste kanelstang og hvidløg på en varm pande. Knus kanelstangen i en krydderikværn eller blender og mix godt sammen med resten af ingredienserne til en jævn paste.
- Gnid rubben godt ind i kødet og læg på køl, gerne natten over eller i min. 3 timer.
- Tænd ovnen på 120 grader.
- Læg hele fileten i en stegeso eller ovnfast fad
- Tilsæt hakket jalapeño, løg, hvidløg og appelsinsaft. Vend kødet godt i blandingen.
- Dæk til og steg i 4 timer. eller indtil så mørt, at du kan flå kødet fra hinanden med to gafler (gem den overskydende stegesaft.)
- Tilsæt lidt af stegesaften til det trevlede kød og bland godt sammen.
- Ønsker du en mere crispy udgave kan du efterfølgende stege kødet på en pande. Tilsæt eventuelt lidt mere af stegesaften
- Anret som tacos i corn- eller hvede tortilla. Top med en Pico de gallo eller en salsa verde.
- Server med ris eller bønner.
- Velbekomme og god fornøjelse.
Hvad drikker du så til? Den er svær at gætte ikke – hehe – nej vel? Tequila gør sig glimrende til retten og der er mange gode bud. En af mine helt store favoritter er 7 Leguas Reposado til eller som på billedet, en Cofradia Reposado – begge kan du finde hos Tequila.dk.
Håber I synes om første indlæg – der kommer meget mere – hvis I ikke kan vente, så kig gerne forbi mit site – Mexibro.dk.
-
4 timer ?!? Der menes vel 14 timer ? -
Har lige lavet dem, men hvordan 4 timer ved 120 grader skulle være nok fatter jeg ikke. Efter 4 timer endte jeg med at skrue op.. og efter 5 timer var konsistensen god
-
Egentligt lidt tåbeligt at besvare sit eget spørgsmål online, men hvis nu andre også vil vide hvor mange tortillas 2 kg nakkefilet rækker til er svaret 10-12 jf. mexibros egen side.
-
Martin – det skal være Masa Harina, som er egnet til lige den opgave.
Det er også majsmel, men behandlet anderledes -
købte 2,5 kg majsmel…umuligt at rulle en tortilla ud af…åbenbart ikke det samme som masa zarina mel…
-
Den her ser jeg frem til,- er en sucker for mexikansk streetfood.
Hvor langt rækker de ? Hvor mange personer og hvor mange tortillas skal man på regne pr snude ?
Comments