Aarhus er gået Street Food amok
I løbet af 2016 har der næsten været en konkurrence om, hvem der kunne lancere det næste store street food initiativ i Aarhus. Vi kan nemt nævne en længere række af initiativer – og nogle med mere held end andre.
Kulbroen med Kødbyens mad og marked. Øboderne med madboder og food trucks ved Navitas, dog i mere begrænset omfang end først offentliggjort. Street Food Festival i ved AROS og Ridehuset, som dog aflyses i elvte time. Godsbanen har også været på, ja, banen. Den årligt tilbagevendende og meget velbesøgte Food Festival på Tangkrogen kan vi også nævne i denne sammenhæng.
Og det er ikke slut endnu, programmet for Kulturby 2017 blev nemlig officielt frigivet for godt et par uger siden, 12. oktober. Her finder vi igen street food i form af Street Food Denmark med “Karavanen”.
Street Food Denmark vil dukke op på Aarhus’ nye markedsplads ved Øboderne, tæt ved det berømte boligkompleks Isbjerget og forskellige andre steder i regionen i løbet af 2017.
Men nu sidder du sikkert og tænker, jamen, har han ikke helt glemt at nævne nogle af de to seneste og mere permanente initiativer, Aarhus Street Food og Aarhus Central Food Market. Men rolig det kommer vi til. Jeg har nemlig for nyligt besøgt de to steder igen. Og på vejen dertil er man i øvrigt ikke i tvivl om at Aarhus skal være kulturby 2017 – det kræver blot, at du går rundt og kigger ned i jorden, som du plejer…
Der er udskiftet uhørt mange fliser til denne nye model i midtbyen – som man kalder centrum af Aarhus i Jylland. Programmet kan du læse mere om her:
Se programmet for Aarhus Kulturby 2017
Aarhus Street Food
Dørene blev slået op den 19. august 2016 i den gamle garage ved Aarhus Rutebilstation – og jeg indrømmer gerne at min første tanke var, hvem fan’ gider tage hen i den røvsyge garage for at spise. Og faktisk skulle jeg have været forbi på åbningsdagen, men inden vi nåede derned var rygtet om udsolgte boder kommet os i forkøbet – og igen tænker jeg, det her kommer til at fejle for hårdt. Men hvad jeg har set tidligere og igen for nyligt er, at jeg tog fejl.
Folket, unge som gamle, har taget det til sig. Kommer man indenfor er det faktisk en lille oase pakket ind i garagens rå vægge med det store ovenlysvindue. Men det er ikke street food som navnet siger – det ligger ikke på gaden. Illusionen om en virtual gade finder du dog inde i bygningen. Det er heller ikke køb maden på vejen og videre, mens du spiser. Det er fællesspisning befriet for det danske vejr, regn og snart slud, der er varme på – og det vil helt sikkert falde i de magelige danskeres smag hen over vinteren. Billedet her taler sit eget sprog, der er mange mennesker og de sidder tæt.
Jeg prøvede selv kræfter med lidt forskellige sager. Ungerne var med, og de er veltrænede ud i pizza og ville naturligvis have det. Disse købte jeg hos La Rossa. Her den ene med mozzarella og pølse, den anden med svampe og trøffel, til henholdsvis 25 og 30kr. Begge fornuftige pizzaer, som ungerne nød.
Vi gik lidt videre og fandt boden Grilled Cheese, her bestilte jeg en sandwich eller toast med Trøffel Portobello og syltede løg – de tilbyder normalt også en upgrade med confit de canard, desværre var den udsolgt. Uden upgrade blev det 70kr. – så er den da i hvert fald betalt!
Til sandwichen fik vi også en omgang velsmagende, dog næsten for søde til min smag. Sweet Potato Fries til 40kr.
Da jeg i forvejen havde hørt godt om Bánh Mi Bandits, måtte jeg også lige en tur forbi her.
Banditterne leverer vietnamesiske baguettes, hvor jeg valgte deres BBQ-svin, som viste sig at være en lys baguette som ikke så ud af meget. Men nu skal man jo aldrig dømme nogen på udseendet alene, og indeni var BBQ-marineret svinekød med syltet daikon, en rodfrugt i radise-familien, samt gulerod, sesam-mayo, ingefærcreme og godt med koriander og lidt frisk chili. En utrolig velsmagende sag til 60kr.
Aarhus Street Food siger selv: “Det er uhøjtideligt, ærligt, råt og hamrende velsmagende.” – og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Det er for alle aldre, og meget børne- og familievenligt – kort sagt et lækkert uformelt sted at spise. Det er også lidt lækkert på vej for øjnene, her ser vi Anne Philipp i gang med flotte illustrationer.
Aarhus Central Food Market
Aarhus Central Food Market åbnede fredag den 1. oktober dørene på Skt. Knuds Torv for 700 kvm. med råvarer, delikatesser, restauranter og gastronomiske events, og slog sig på at være byens flotteste gastronomiske madmekka.
Man undgår ikke at tænke, det er Torvehallerne, der er kommet til Aarhus – og endda et meget centralt sted i Aarhus. Men det er væsentlig mindre, og nok en smule mere kontrolleret og stilrent, men stadig afslappet og hyggeligt – og ingen tvivl om at der er lagt vægt på kvalitet.
”På Aarhus Central Food Market kan du gøre dine dagligvareindkøb og finde alt lige fra kød, fisk og grøntsager til grød, kaffe og specialvarer under ét tag – mens du bliver klogere på, hvad der rør sig på den gastronomiske scene. Jeg glæder mig meget til, at aarhusianerne og alle byens madglade gæster oplever dette fantastiske madmarked.”
Gastronomisk udvikler hos Aarhus Central Food Market, Jesper Koch
Udover delikatesseboder, slagter, frisk fisk, oste, øl og meget mere, er der igen plads til lidt fælles spisning. Der er folk og stemning i salen, det er hyggeligt og rart.
Jesper Koch har også sin egen bod, der selvfølgelig hedder Bangkoch. Her serveres en række forskellige asiatisk inspirerede retter.
Den altid stilsikre CANblau finder du også på markedet i form af deres nye lille bror, l’Cobert de CANblau. Her får du mange af klassiskerne fra CANblau.
Her en HotDuck. En hotdog med confiteret and og sesam sauce toppet med let syltede agurker, koriander, forårsløg, bønnespire og skovsyre. Lækkert!
Hvis du vil læse lidt mere om Aarhus Central Food Market, så har vores heavy metal fellow food blogger, lavet det nok mest gennemførte skriv fra åbningsdagen:
AARHUS CENTRAL FOOD MARKET: A FOODIE’S PARADISE IN DOWNTOWN AARHUS
The real deal: Street Food i Portland, Oregon
Og så hopper vi lige en tur over Atlanten. Faktisk havde jeg også en plan om at besøge åbningen af Central Food Market, men jeg var i forhindret under de lykkelige omstændigheder, at jeg var i Oregon, nærmere bestemt Portland. Det er ikke alle der ved det, men byen er om nogen kendt for dens street food scene – eller deres food carts. Her finder man street food i en nok mere original form, hvor det ikke bundet op på at nogen har taget initiativ til at lave et samlet street food område, som vi ser i Aarhus lige nu.
Her er det opstået af private initiativer, iværksætter hvor også et større antal er immigranter, der har deres food cart som levebrød. I Portland er det ikke tilladt at parkere den food cart på fx offentlige parkeringsområder uden særlig tilladelse, og det er langt fra noget alle kan få, da det også anslås at der er op mod 700 food cart og madboder i byen. Det er rigtig mange taget byens størrelse i betragtning! Modsat er der ikke nogle regler for at parkere sin food cart på en privat parkeringsplads, og det er her det for alvor bliver fascinerende. Ved for eksempel SW 10th and Washington findes en hel city block som tilbyder parkering, hvor ejeren nyder godt af mere eller mindre permanent udlejning af alle de yderste pladser mod gaden til food cart. Området har derved udviklet til et mekka for street food. Rundt om blokken samt dele af den tilstødende blok finder du op mod 60 food cart, som udgør byens tætteste koncentration. Her går du heller ikke fra og tænker, jeg kunne have tænkt mig noget polsk mad – for det er der, sammen med japansk, kinesisk, thai, tysk, ungarsk, cubansk, mexicansk, mellemøsten, og jeg kunne blive ved…
Nogle få af boderne synes at være lidt snuskede i kanten, men vi blev fortalt at stederne skal have en licens og bliver udsat for inspektion – men den vigtigste pointe var at boderne lever af at folk kommer igen – og konkurrencen er sindssygt stor, så fejl i fx fødevaresikkerhed vil nemt kunne tage livet af en bod. Essensen af street food er også her, at det handler ikke om at tilbyde en masse forskellige ting, men det om at lave nogle få retter – og gøre det godt! Det vilde er også, at opblomstring af street food området i centrum af byen har udkonkurreret ingen ringere end gode gamle McDonalds, som har lukket en restaurant tilstødende til område – man ser af samme grund heller ingen Burger King eller Taco Bell i nærheden. Den største trussel mod området her er de kraftigt stigende grundpriser i byen, som kunne få ejeren af p-pladsen til at sælge grunden til en kapitalfond, som ser langt højere værdi i skyhøje lejligheds- og kontorkomplekser. Jeg anbefaler alle at tage et kig forbi – det kan være usikkert om området findes i sin nuværende form om bare 2-5 år – men lad os håbe at det bevares.
Stedet byder i hvert fald på utroligt mange nye og spændende smagsoplevelser.
El Taco Yucateco, som slår sig på at lave autentisk maya-mad (Mayan food), hvor vi fik en håndlavet tortillas med kylling, kål, tomat, syltede løg og en stang avokado. Her var tale om en anderledes oplevelse – og måske en smule for alternativt til min smag.
Næste sted var Portland’s Persian Food Cart, hvor jeg fik en Kubideh Kebab, som jeg forstod var lavet på lam og okse køb, utrolig lækker og krydret kød, resten var dog lidt kedeligt – men sådan er ris jo…
Herefter Savor Soup House med en velsmagende kartoffelsuppe krydret med lidt purløg.
En kinesisk bod ved navn Bing Mi som sælger en kinesisk wrap med æg, pasta af sorte bønner, chili sauce, løg, koriander, sylte grønsager, og wonton crackers. Vi fik den som medium hot, det var godt stærk, men smagte sindsygt godt. Sådan en fætter så jeg gerne på det Aarhusianske street food marked!
Jeg kan varmt anbefale en tur til Portland, dels pga. af deres street food scene, men udbudet af forskellige lokale øl og vine. Byen er kendte for sin høje koncentration af urban-breweries og urban-wineries. Det vil jeg skrive et separat indlæg om inden længe.
Men holder det?!
Street food holder, jeg er fan af det. Det er uformelt, afslappet, hurtigt mad – eller det skal det være, og kvaliteten skal være i orden. Men når det er på plads, og vi har samlingsstederne med god variation af boder, så spiller det. Man kan tage en større flok samme sted uden man skal diskutere folks præferencer, man køber det man spontant har lyst til og man spiser sammen, smager hinandens mad.
Det bliver tomlen op for de nye street food initiativer i Aarhus – og jeg glæder mig til at se hvad Aarhus som kulturby 2017 bringer ind i gadebilledet.
Hvad synes du om street food? Holder det? Vil du have mere?
.
Stik os en kommentar-
Er der ikke tale om et sponsoreret indlæg her? Jeg synes ikke det fremgår nogen steder på jeres blog?
-
Jeg har været forbi Aarhus Food Market to gange og anden gang kunne jeg godt fornemme potentialet. Da var jeg der måske lige tidligt nok – mange af boderne så ud som om de var lige ved at vågne – men jeg skulle også bare i Landmad efter nogle ting.
Første gang var rædselsfuld! Det var en lørdag, et par uger efter den åbnede, ved 14-tiden. Der var stuvende fuldt. Det føltes som at gå i IKEA i en skoleferie – jeg måtte bare holde på hat og briller og lade mig føre rundt af strømmen af mennesker. Jeg endte med at gå uden at spise fordi der var så pakket og der var metervis af kø ved alle boder.
Ude på gaden mødte jeg heldigvis en vaskeægte street food-sælger – Martin fra Chilibutikken – som kunne sælge mig en lun, fin og økologisk chili con carne. -
Min mand blev rigtig glad for Street food, da han fik fish’n Chips med bløde Chips han savnede dog pickled onions, men det var med Sarsons vinegar, så det var fint. Godt gået Århus??
-
Helt uanfægtet af at jeg morer mig gevaldigt over, at Street Food i Danmark er noget, der foregår indendørs under tag, så er jeg tosset med konceptet!
Sådanne fællesskaber er jo en fabelagtig mulighed for ildsjæle, der brænder for at lave mad , for at komme i gang uden alt for vanvittige opstartsomkostninger – og rent win for foodies i flok, som kan mødes og prøve en masse forskellige køkkener af under uformelle og billige forhold.
Tiltag som de, der sker i Aarhus lige nu, er helt klat med til at drage mig mod byen. Lad os for et øjeblik glemme pubcrawlet og få gjort food crawls til en nationalsport! :)
-
Det er helt klart for længe siden jeg har været i Århus og jeg kan se at det må jeg snart have gjort noget ved. Tak for anmeldelser. Jeg synes det er fantastisk at lidt street food endelig har fundet vej til Danmark. Vi har manglet det og det synes jeg da også tilstrømningen bekræfter.
-
Ja sgu da – meget mere – selv Aalborg er snart med på vognen! I weekenden var jeg på Papirøen ved KBH – i øvrigt næsten lige ved siden af NOMA… der er super fedt masser af stemning, glad mennesker og så stort udvalg – jeg blev inspireret til at lave duck-fat-fries :-)
Comments