VM-VIN UDEN PIS: Australien – Danmark
Nåmenaltså! Det gik jo meget godt mod Peru. Vi vandt da. Ikke verdens kønneste eller mest ophidsende kamp og Kvist er så godt som færdig, så det var ikke en kamp uden omkostninger. Heldigvis er vin opfundet, og dermed har du din en kur parat, der kan forebygge og kurere al VM-pessimisme.
Næste kamp er mod Australien. Et stort land, både sammenlignet med Danmark og alt muligt andet. Jeg ved ikke om de er gode til fodbold, men det må vi erfare på kampdagen. Vin, derimod, det kan de finde ud af.
Vinen ankom til Australien sammen med kolonisterne i slutningen af 1700-tallet. De klassiske europæsike druesorter som cabernet sauvignon, shiraz(syrah), merlot og pinot til de røde og chardonnay, semillon og sauvignon blanc til de hvide, er grundstenene i australsk vinproduktion. Når det så er sagt, så er der i Australien en vældig pionerånd og trang til at eksperimentere. Og derfor laves der vin på stort set alle eksisterende druetyper. Australierne har også eksperimenteret med krydsninger og bl.a. opfundet druen tarrango, der er en krydsning mellem en spisedrue og den portugisiske touriga nacional.
Landets vigtigste vinområder ligger i South Australia. Her finder vi Barossa Valley, kendt for sine flotte og powerfulde vine på shiraz. Clare Valley er derimod hvidvinsland og har et ideelt klima for riesling, som der heldigvis dyrkes en del af. Coonawarra kæmper med Barossa om titlen som Australiens bedste rødvinsområde; her dyrkes der også shiraz og desuden cabernet. Stilen er mere elegant end i Barossa. I Eden valley dyrkes der både rød og hvid, her laves der også flot riesling og rødvine på shiraz, der kan minde om vinene fra nordrhône. Hvis du er heldig. Og så er der McLaren Vale, hvor der dyrkes lidt af det hele.
Australsk vinproduktion var oprindeligt domineret af hedvine, efterligninger af portvin, madeira og sherry. Druematerialet var pga varmen overmodent og det kunne tilsætning af sprit til dels kamuflere. Først da man i 50’erne fik termostatstyrede gæringsanlæg skiftede produktionen over til bordvin, men der laves stadig en del hedvine i landet. Vi sætter derfor to danske hedvine på banen til at forsvare Danmarks ære mod Australien. Det er ”Ørnberg Hvid” og ”Ørnberg Sort”, der med knopperne forrest byder Australien velkommen. God kamp!
Australien vs Danmark
Massena Stonegarden Riesling 2017
Pris: 149,25 v. 3 (normalpris 199,-)
Forhandler: Propperiet
Frisk citrusnæse med kalk og hvide blomster. Munden er cremet og nice inden syren losser dig i drøblen. Riesling som vi kan lide det, med andre ord.
Peter Lehmann Futures Shiraz 2013
Pris: 199,-
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Herlig og meget australsk næse med spicy eucalyptuspift på toppen af rød frugt. Munden er krydret og let med tørre tanniner og god balance.
Massena ”The Moonlight Run” 2014
Pris: 279,- (- 10% v. mindst 3)
Forhandler: Propperiet
Herlig duft af røde bær, lavendel og stald, næsten som en beskidt neuf, men blendet er også rhônsk. Munden er juicy as hell, meget harmonisk og virkeligt lækker. Koster selvfølgelig også lidt…
Kellermeister Black Sash Shiraz 2015
Pris: 279,- v. 6(normalpris 349,95)
Forhandler: Andrup Vin
Fed næse med mørk brombærfrugt, bitterchoko og mint. Smooooth mund med blide tanniner, der peeler din mundhule som var den på vinøst Nina Agdal besøg. Møgbehagelig vin med andre ord og virkeligt svær at blive sur på. Så det gør vi ikke.
Longview Nebbiolo 2014 [BEDST I TEST]
Pris: 199,- v.6 (normalpris 249,95)
Forhandler: Andrup Vin
Lys farve, grænsende til orange faktisk. Fræk næse af både sød frugt, tobak og læder. Munden er selvfølgelig nebbiolsk tannisk, men blid, saftig og med subtil sødme. Meget anderledes end hjemme i Piemonte, men genkendelig. Spændende og god vin til dine største bourgogneglas.
Ørnberg Hvid
Pris: 250,-
Flot næse med mandel, mandarinskal og te. Cremet og balanceret sød mund, lettere end næsen antyder. Alkoholen fornemmes, så drik den sval.
Ørnberg Sort
Pris: 250,-
Næse af syltet blomme og kakao. Elegant og vinøs mund. Ret let vin faktisk, der nok er bedre til (hårde) oste end egentlige desserter.
Er der vin eller øl på bordet hos Danmarks Gastromænd i morgen??
Stik os en kommentar
Smid en kommentar