VIN UDEN PIS: HalloVin
Det’ fandeme uhyggeligt, du !
Hallo! Vin! Halloween! De to ting hænger da uløseligt sammen, gør de ikke? Derfor nørder vi nu max igennem for at finde de vine, der passer allerbedst til græskar. Græskar i alle dets afskygninger. Stegt, kogt, som suppe. Som crudité (kokkefint for “rå”), som puré. Hvilke delelementer af græskar skal matches af hvad i vinen. Det bliver en spændende rejse.
Eller…….nej, gu skal vi da ej. Vin til græskar, faldt du virkelig for den? Drik en kold bajer til græskarret, uanset hvad du gør med det. Og kom så videre med dit liv. Men når temaet nu er ”Halloween”, så er det egentligt bare fordi vores deltagende vinpushere skal have lidt frirum, hvor de selv bestemmer vinen. Halloween er lig med uhygge og derfor blev de bedt om at sende vine ind, som de selv synes er ”uhyggeligt gode”.
Det er der kommet en blandet flok flasker ud af. De fleste fra Frankrig og Italien, et par fra Spanien og en enkelt australier. Alle (blod)røde, i øvrigt. Og så er det jo uhyggeligt spændende om du og jeg bliver ligeså vilde med vinene? Her kommer dommen, som et hastigt faldende, blankpoleret og nyslebet guillotineblad.
TEMA: Halloween
Valdosan 2015, Toro, Spanien
Pris: 275,-
Forhandler: Noer&Kofod
Toro ligger i det nordvestlige Spanien, mellem Ribera del Duero og Portugal. Her laves der vine på druen “tinta del toro” som er det lokale navn for tempranillo. Vinen har fået 24 måneder på fad og vel er der fadduft i næsen, men i balanceret stil.
Vinen her har intens næse af råt kød, finsk lakrids og modne brombær. Munden byder ind med saftig syre og tung moden frugt inden ganske blide tanniner runder det hele af. Flot vin, der kræver luft nu eller et par år i kælderen. Drik til dyrevildt.
Tommasi Il Sestante Amarone 2015
Pris: 199, – (normalpris 359,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Vi drøner videre i den tunge ende med en maritim Amarone fra Tommasi. 2015 var et glimrende år, der efterfulgte håbløse 2014. Og sekstanten er et behageligt bekendtskab. Næsen er blid og afdæmpet, munden er saftig og harmonisk. En amarone i den elegante ende. Og til tilbudsprisen er det et uhyggeligt godt køb.
La Chartreuse du Vieux Guinot Saint-Emilion 2016
Pris: 99, -(normalpris 149,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Vi bevæger os vestover til Bordeaux i Frankrig og møder andenvinen til Chateau Vieux-Guinot på højrebredden. I modsætning til førstevinen, der er lavet på merlot og cabernet sauvignon er det her 80% merlot og 20% cabernet franc.
Næsen er moderne med tæt, ren frugt og blid fadduft. Munden er meget ubordeauxsk jammy, men forså vidt- vellavet. Jeg kunne godt finde på at gemme i adskillige år, for at tilføje lidt tertiære noter, men den drikker fint nu.
E.Pira & Figli Barbera d’Alba Superiore 2017
Pris: 220,- v. 2(normalpris 275,-)
Forhandler: Erik Sørensen
Så er vi tilbage i Italien, i Piemonte i nord for at smage på barbera. Det drikker både du og jeg for lidt af, så vi kører et tema næste år, tror jeg. Her er det Barolos første kvindelige vinmager, Chiara Boschis, der med højt ambitionsniveau laver vin.
Og det gør hun godt. Her er der næse med rød frugt, fed kærnemælk og blidt fad. Munden er læskende juicy med levende syre, parfumeret frugt og diminutiv bitterhed. Uhyggeligt flot barbera.
Tommasi Ripasso Palanca 2016
Pris: 99,- (normalpris 149,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Sørme om ikke vores vinøse trick or treat-runde udløste endnu en vin fra Tommasi. Her er frugten i næsen i sagens natur lettere end på amarone-storebror, men det dufter behageligt krydret af timian og viol. Munden er i samme lette og saftige stil og det er glædeligt. Det samme er prisen. En vin i populær stil som mange vil kunne lide.
Pertinace Barbera d’Alba 2016
Pris: 210,-
Forhandler: Noer&Kofod
Endnu en italiener, endnu en barbera fra Alba, denne gang fra producenten Pertinace, der primært laver barbaresco. Næsen oser af sursød kirsebærfrugt, munden er smooth og cremet med frisk afslutning. Bundsolid pleaservin.
Massena “The eleventh hour” 2015, Barossa Valley
Pris: 399, –
Forhandler: Propperiet
Som kom vi for første gang udenfor den gamle verden og er taget til Australien hvor huset Massena som regel laver skønne vine. Næsen på den ellevte time dufter blidt af fad og moden brombærfrugt. Munden er frodig barossa-stil med smæk på fed frugt, men der er saftighed og harmoni tilstede. Jovist, du skal til foret, men du får også uhyggelig god vin.
Domaine Fond Croze Cuvée Romanaise 2017 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 120,- v. 6 (normalpris 150,-)
Forhandler: Erik Sørensen
Så er vi i Rhônedalen, mere præcist i Vaison-La-Romaine som er Côtes du Rhône Villages. Næsen på den unge bandit giver ikke alverden fra sig, men du får da lidt solmoden frugt og sommervarm asfalt. Munden er fed, koncentreret, balanceret og en uhyggelig charmetrold. Magisk efterårsvin til alle dine simreretter. Også med græskar.
Domaine Notre Dame des Pallières Gigondas 2016
Pris: 129,50 v 12(normalpris 185)
Forhandler: Noer&Kofod
Vi bliver i Rhône, nu i Gigondas i det sydlige. Her er der hestestaldsduftende næse(brett?) med røde bær og fadvanilje. Munden er juicy as hell med elegant frugt og medium fylde. Herlig vin, der tigger om at blive drukket i store, kølige slurke.
La Bastide Saint Dominique Chateauneuf du Pape 2017
Pris: 239,- v. 3 (normalpris 285)
Forhandler: Jysk Vin
Alle gode gange “trois” i Rhône, nu med en neuf. 80% grenache iblandet lidt syrah, mourvedre og cinsault. Næsen er sorte bær, viol og malo. Munden har tæt frugt uden at være gumpetung og finslebne, venlige tanniner. Saftig, ung og yderst drikkevenlig.
Domaine Tortochet Morey St. Denis 2017 [BEDST I TEST]
Pris: 355,- v.3 (normalpris 419,-)
Forhandler: Jysk Vin
Nææh, der var sørme også bourgogne. Og det er jo vine, der i sig selv er blevet skræmmende…..dyre. Her får du utroligt smuk og burgundisk næse af lyse skovjordbær. Munden er uhyggeligt harmonisk med blid syre, let frugt og masser af underspillet charme. Jeg tror sgu, vi har en vinder.
Bodega Cerron Remordimiento 2015
Pris: 90, – v. 6 (normalpris 120)
Forhandler: Erik Sørensen
Vi slutter af, som vi startede, i Spanien. Denne gang i Jumilla, i det modsatte hjørne(sydøst). Vinen er et blend på cencibel, cabernet sauvignon, syrah, petit verdot og monastrell(mourvedre). Næsen er tætvævet frugt, toppet med vilde urter og eukalyptus. Munden er relativt let og noget til den tørre side.
Submit a Comment