Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. oktober 2024

Scroll to top

Top

4 kommentarer

VIN UDEN PIS: Et glas crljenak kaštelanski? Du må da være zin-syg!

VIN UDEN PIS: Et glas crljenak kaštelanski? Du må da være zin-syg!
Vinhjernen

Den er lang og kompliceret, historien om druen zinfandel. Og det kan da godt være, at du er her for at blive lidt klogere på vin( nok mest for at finde ud af, hvor du skal krejle næste gang), men du orker formentlig ikke en længere afhandling om druegenetik og kloner, gør du?

Vi tager den korte version. Zinfandel blev længe betragtet som USA’s og Californiens helt egen lille druebaby, som leverede krydrede, bamsede vine over there. Men ingen kendte rigtigt oprindelsen af druen. Så en dag tog en amerikansk professor til Apulien i Italien. Der laver man vin på primitivo-druer så dem har de en del af, rundt omkring.

“Det var da pokkers, som de banditter af nogle italienske druer ligner zinfandel” udbrød professoren for sig selv. Og så gik han ud for at beruse sig, men ikke mere, end at der blev taget initiativ til at få nogle af de italienske druer til Californien. Og sørme så, det viste sig at zinfandel og primitivo var genetisk identiske. De opfører sig dog ikke helt ens og der er fx forskel på størrelsen af drueklaserne. Lidt ligesom et par enæggede tvillinger, hvor den ene er lidt mere chubby end den anden(og så kan du heldigvis kende forskel, din røver, selvom du lader som om du ikke kan).

Det var i 60’erne og så langt så godt! Ingen kunne rigtigt gennemskue, hvordan primitivo var rejst fra støvlehælen til U.S of A (tak, Borat) men det var den sørme heller ikke. Nææh, den var rejst fra Kroatien, af alle steder, over Wien og til Boston. Det er nemlig den kroatiske drue crljenak kaštelanski(spiritusprøve: sig det bagfra) som er The original Zin”. Crljenak rejste nemlig også fra Kroatien til Italien med en vinglad præst. Og der blev som bekendt til “primitivo” fordi den modner tidligere end de andre druer.

“Meanwhile, across the pond” havnede druen i hænderne på plantehviskeren Georg, der omdøbte den fra sit ungarnske navn tzinifándli til det lidt mere mundrette “zenfendal”. The rest is history.
Det er altså hverken Italien eller Amerika, der kan prale af druens oprindelse, men Kroatien. Nå, men ikke mere stamtræs-sludder i denne omgang. Vi må jo ned til the nitty-gritty og det er hvordan vinene smager. Som med alle andre druer, er der jo masser af variabler, vinmageren kan skrue på. Men generelt er vine på zin-prim-crlj krydrede, varme og saftige.

Zinfandel

Baia di diavoli 2013

Pris: 58 v. 6(normalpris 59,95)

Forhandler: Andrup Vin

Vi er i Salento i Italien og dermed på primitivos hjemmebane. Djævlevinen byder på næse med brombærlikør og et mentolagtigt pift. Munden er tæt, der er fint tanninbid og det hele hænger sgu meget godt sammen til prisen. Der er booze-attack til sidst, så nup den sval, hvis du ikke kan lide det bider lidt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Big Boys Zinfandel 2016

Pris: 67,- v. 6(normalpris 99,95)

Forhandler: Andrup Vin

Navnet til trods er vi stadig i Italien, denne gang i Apulien. Næsen oser af sød frugt, egetræ og badedyrsplastic. Munden er grotesk sød og det kan hverken de 15,5% eller tanninerne kompenserer for. Ubalanceret laboratorievin.

2/6 Gastromands Bedømmelse' width=

I Quattro Conti 2015 (BEDST TIL PRISEN)

Pris: 84,95(normalpris 99,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Vi bliver hængende i støvlelandet og er stadig i Apulien, nu i Manduria. Her bydes der på en lidt knibsk næse, der dog hurtigt leverer svesker og krydderurter. Som andefyldet til jul. Krydret og jummy mund, der trækker smil og mundvand med god balance og friskhed, druen til trods.
God sommer allrounder til alt det småbrændte, du hiver ud af kuglegrillen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Murphy-Goode Zinfandel 2012

Pris: 89,95 v 6. (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Så kom vi til Guds eget land og landede i Santa Rosa, Californien. Næsen er lækker, med begyndende modenhed og modne bær krydret med nylagt asfalt. Munden er flydende Halle Berry, saftig, spændstig og svær at holde læberne fra. #fanboy

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Di Arie Break Away 2012

Pris: 149,95 v. 6(normalpris 169,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

VI bliver i både Californien og i 2012. Break Away er noget lysere end de øvrige vine, hvilket kunne indikere en lettere vin(eller mindre brug af Mega Purple, som du googler om lidt). Næsen er fuldmoden med syrlige kirsebær og læder, barolostyle. Tjek. Munden er zin-sød, men dog indenfor skiven og stadig i den slanke ende. Nydelig MILF-vin, der dog også koster.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Edmeades 2013 (BEDST I TEST)

Pris: 119,- v. 6 (normalpris 189)

Forhandler: Jysk Vin

Vi rejser videre til Mendocino County og et år frem i tiden til Edmeades Vineyards. Og bliver glade. Tæt og lokkende næse med krydret frugt. Ret tør mund for både drue og område, men det trækker bestemt ikke ned. Flot vin, du skal drikke til den U.S beef colorado-steak du købte på nettet og som stadig ligger i fryseren. Sæt i gang.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Benny Sander Hansen

    Hej
    Findes der, måske, en drue i Spanien, som kan tåle sammenligning med Zinfandel’en ?

    Mvh.

  2. Henrik

    Enig Nikolaj. Italienske producenter, der skriver Zinfandel med store fede bogstaver på etiketten er simpelthen for latterligt.

  3. Nikolaj

    Interessant.. Jeg har altid haft opfattelsen af, at Zinfandel “bare” var blevet åbenlyst eksporteret som drue til USA..

    Også derfor at jeg tidligere har harceleret over, at det var fuldstændig latterligt, at man kunne finde et italiensk vinslot som vælger at sælge deres vin som zinfandel.. (Det mener jeg så egentlig stadigvæk, fordi jeg mistænker det som en gimmick på baggrund af at Zinfandel er det der er på mode lige nu.. Men det kan selvfølgelig være at jeg tager fejl, og at de rent faktisk har flyttet zinfandel-stokke fra USA til Italien.. Men jeg tvivler.)

Smid en kommentar