Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Biodynamisk vin for dummies

VIN UDEN PIS: Biodynamisk vin for dummies
Vinhjernen

Biodynamik, hvad er det for en størrelse. Ja, det er i hvert fald IKKE, når du sidder uroligt i stolen til den seneste Marvel-film i biffen. Biodynamik er en måde at dyrke på. Også vin.

Men da selv forhandlerne, der har sendt vine ind til spalten her har svært ved at skelne imellem økologiske vine, “biologisk dyrkede vine”, biodynamiske vine og hvad der ellers måtte være af trendy betegnelser på forskellige sprog, så prøver vi at få styr på løjerne her.

Man kan sige, at biodynamik er an måde at anskue verdenen på. Den stammer fra østrigske Rudolf Steiner (1861-1925), der gjorde sig mange betragtninger om sammenhængen mellem det fysiske og det åndelige. Det endte med filosofien antroposofi og Waldorfskolerne, der i DK kaldes “Rudolf Steiner-skoler”. I slutningen af 1920’erne blev tyske landmænd interesserede i antroposofi og stillede spørgsmål til Steiner, der angav konkrete metoder til at forene ånd og materie i landbruget.

Før det bliver for langhåret, så lad os blive konkrete. Steiner mente at kunstgødning forskyder den biologiske balance, gør afgrøderne unaturligt svage og mere modtagelige for sygdomme, de efterfølgende skal beskyttes imod. Desuden kommer de færdige fødevarer ikke til at indeholde de “kræfter” og stoffer mennesket har brug for. Biodynamisk dyrkning er andet end at undgå kunstgødning. Det handler om jordpleje, afgrødevalg og fremstilling af biodynamiske midler lavet af lægeplanter og kogødning. Udover Steiners principper er biodynamisk dyrkning videreudviklet af tyske Maria Thun, der i 50’erne begyndte at dyrke steinersk. Hun eksperimenterede med at plante grøntsager ved forskellige månefaser og udviklede over 10 år en så-kalender, der angav hvornår det var bedste at plante eller så forskellige afgrøder.

Du kan måske synes det virker lidt hokus pokus-agtigt af grave kohorn fyldt med lort ned en vinter for senere at sprøjte det i en opløsning udover vinstokkene ved fuldmåne. Maybe so, men jeg har over en årrække konstateret en stigende præference overfor biodynamiske vine, der ret så ofte er præget af en renhed og saftighed, der tiltaler mig.
Det kan selvfølgelig blot skyldes entusiastiske vinmagere, der er dygtige til deres gebet, men vinverdenen er fyldt med bekræftende anekdoter. Som da Anne-Claude Leflaive på Bourgognedomænet af samme navn skænkede to vine for stedets ledelse og salgs-team. 12 ud af 13 havde præference for den en af de to vine. Begge var Puligny Montrachet 1996, fra marker ved siden af hinanden, den ene dyrket økologisk, den anden biodynamisk. Den sidste var favoritten. Nu stikker jeg trynen i en god håndfuld vine, hvoraf de fleste er biodynamiske og ser om der gemmer sig guld.

Biodynamisk VIn

Vignobles des 2 lunes Pinot Gris 2014

Pris: 189,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Vi er i Alsace og det mærkes i den kraftige næse med tropefrugt, kridt og æbleblomster.
Munden er lækkercremet med høj viskositet, balanceret alkohol og blid syre. Ikke dumt, ikke spor dumt.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Alary La Brunote Cairanne 2015

Pris: 125,- v. 6 (normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin

Vínen fra Alary er blot økologisk, men ikke biodynamisk. Men nu er den trukket op og får følgende ord med på vejen: Rustik Rhône-næse med stald og modne bær. Saftig mund med tørre og lidt ru tanniner inden en letbitter afslutning. Lav din egen version af mørbradsgryden fra kroen og drik sval i store slurke, så spiller det.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fabio Motta Bolgheri Rosso “Pievi” 2015

Pris: 175,-

Forhandler: vinomani.dk

I Bolgheri kan de altså noget med at lege med franske druer. Her er det cab, merlot og sangiovese der giver duft af røde bær og italienske lædersko. Munden er saftig, let, luftig og charmerende med lidt unge tanniner som kontravægt til al det rare. Sic!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Piombaia Brunello di Montalcino 2009

Pris: 249,- (normalpris 299,-)

Forhandler: vinomani.dk

Skøn og meget italiensk næse af sursyltede blommer, neglelak og træ. Mundvandsprovokerende syre i en saftig mund med er obligat tørt tannisk bid. We love hippie-brunello!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Maris DGS Syrah 2015

Pris: 178,- v. 3 stk (normalpris 229,-)

Forhandler: Propperiet

Så er vi i Minervois i det sydfranske. Ren syrah fra ærketilhænger af biodynamik. Vinen er en saftspændt og juicy fætter uden meget næse, men det ligger lidt til huset. Never mind, den smager skønt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Do ut des 2015

Pris: 149,95 v. 6. (Normalpris 219,- v.6 (normalpris 319,-))

Forhandler: supervin.dk

Vi tilgiver leverandøren den lidt reciprokke pyramidespilsagtige prisstruktur, for vinen er god omend heller ikke biodynamisk. Rent fransk blend af cab, merlot og petit verdot. Mørk og krydret næse med fin parfume af blomster og mint. Skøn mund med god struktur og balance mellem krop, frugt og alkohol. Jæssir!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

(Note: 5 Gastromænd er uddelt ved en pris på 149,95)


Matetic EQ Coastal Sauvignon Blanc 2017

Pris: 120,- v. 6(normalpris 140)

Forhandler: Eriks Sørensen Vin

Purung hvidvin fra Casablanca Valley i Chile. Næsen er textbook sauvignon blanc uden at være hysterisk, men der er især stikkelsbær, nyklippet græs og grapefrugtskal. Munden er spændstig og læskende med saftig og vild syre. Alkoholen nipper blidt til sidst. 4 store Gastromænd!!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Zind Humbrecht Riesling Terroir d’Alsace 2015 [TESTVINDER]

Pris: 200,- v. 3 stk (normalpris 240,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Skøn næse af syltet pære, mandarin og lampeolie. Munden har olieret fedme, blid syre og glider ned i din hals som en slange fra en blok is. Eftersmagen er mineralsk og lang. Smuk vin!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Super fint skrevet! Jeg har også svært ved af kode forskellen på biodynamisk, økologisk og naturvin. Men jeg er nysgerrig for at høre om der så gemte der sig noget guld? Personligt har jeg selv fundet par biodynamiske der virkelig gode. Bl.a. Vignobles des 2 lunes Pinot Gris som du nævner – virkelig lækker!

    Mvh Rasmus
    https://grapey.dk/

Smid en kommentar