Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Julevin 2022

VIN UDEN PIS: Julevin 2022
Vinhjernen

Jamen altså, så det den onde-bjældeme jul igen. Du skal stå i køkkenet, senere skal du traktere og der skal noget fermenteret druemost på bordet. Du kan jo genlæse de sidste tre års anbefalinger og gode råd, hvis du ynder julens gentagne budskaber, men i indkogt form kommer de her:


Mørkt, stærkt øl er bedst
Hvidvin med syre og sødme er næstbedst
Du ender med at servere rødvin.
Sådan, afsted til vinbutikken med dig!

Her på kanalen prøver vi som altid tingene af i praksis. Blindsmagning af de indkomne vine sammen med et stykke gris, en and og hele arsenalet af brunt, brændt, sødt og surt. Det har skiftet lidt, om vinene har fået karakter for deres jule-evner eller solo, men altid med en kommentar om hvordan det gik i praktisk afprøvning. I år sker der dette:

Vinene smages blindt og alene. Der kåres en ”Bedst i test” og ”Bedst til prisen” som altid. Dernæst testes vinene blindt mod julemaden og hver vin får en ”Julescore”(JS) mellem 0 og 6. Når testen er slut, kåres ”Årets Vin Uden Pis Julevin 2022”. Nå, vi ses om lidt. Jeg skal ud at vende anden.

Julevin 2022

Jakob Schneider Niederhauser Klamm Riesling Kabinett 2021
Pris: 119,- v. 6 (normalpris 145,-)
Forhandler: Jysk Vin
Stram næse med citrus og vådt sand. Behagelig, lækker mund med smæk på syren og afmålt sødme. Arketypisk Kabinett i spændstig, purung form som til tilbudsprisen lige får hevet sig op i karakter.


TIL JULEMADEN: Fungerer nydeligt til julemaden, kål og brune kartofler fremhæver syren, men dæmper sødmen. Det hæmmer vinen lidt, men det virker læskende.


Domaine de la Janasse Côtes du Rhône 2021
Pris: 115,- v. 3 (normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin
Frisk næse med duft af knuste røde bær sammen med lidt ymerduft fra den malolaktiske gæring.
Saftig mund med blidt, insisterende syrebid og lidt ru tanniner til sidst. Charmerende, læskende stil.


TIL JULEMADEN: Til julemad går det for så vidt an, men det går ud over vinens egenkvalitet at matche julemaden, så den bliver lidt anonym.


Domaine La Bouïssiere Gigondas 2020 [Årets Vin Uden Pis Julevin 2022]
Pris: 225,- v. 6 (normalpris 249,-)
Forhandler: Jysk Vin
Kraftig og fornem næse af modne blommer, kirsebær og krydderier. Intens, tætvævet mund med moden frugt, masser af blide tanniner og stram finish. Stor og flot vin.


TIL JULEMADEN: Vinen får samme problemer som de fleste i testen, men den har mere pondus til at håndtere det. Det fungerer flot, hvis du kan leve med et tungt match.


Tommasi Il Sestante Amarone 2018
Pris: 269,- (normalpris 379,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Koncentreret næse med mørk, jammy frugt og duft af rosin. Dejlig balanceret mund med sart sødme og tydelig alkohol i god balance. Krydret og tør finale.


TIL JULEMADEN: Vinen bliver i denne årgang lidt udfordret af julemad og fremstår en anelse syrlig og alkoholisk men overlever.


Erath Resplendent Oregon Pinot Noir 2019
Pris: 179,- (normalpris 289,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Afdæmpet næse med let kirsebærfrugt. Spændstig og læskende mund men med frugtig tyngde. En lille antydning af sødme og et blødt, tannisk bid runder det hele af.


TIL JULEMADEN: Vinen fremstår læskende og frisk og selvom, den får et lille skingert touch, er den faktisk et ok match.


Eclipse Old Vine Zinfandel 2019 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 89,- (normalpris 149,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Kraftig og ødsel næse med duft af moden frugt og et lille fadstrejf. Kælen og cremet mund med smæk på alkohol og sød frugt. Blide tanniner runder det hele af og det hænger faktisk fint sammen.


TIL JULEMADEN: Fungerer ret fint, men ikke lydefrit. Og det er et drøjt match.


Domaine de la Janasse “Chaupin” Chateauneuf du Pape” 2017
Pris: 429,- v. 3 (normalpris 575,-)
Forhandler: Jysk Vin
Indbydende næse med begyndende modne træk i form af blid læderduft på toppen af modne bær. Munden er intens og koncentreret, uden at være tung, der er en varmende mundfornemmelse af alkohol og det smager pivlækkert.


TIL JULEMADEN: Vinen håndterer julemaden nogenlunde, dog med en lille tendens til at få en bitter tone. Hold den sval.


Au Bon Climat “Isabelle” Pinot Noir 2019 [BEDST I TEST]
Pris: 449,- (normalpris 595,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Jammy og fed pinot-næse med intens duft af jordbær og vanilje fra fad. Cremet mund med god struktur, fin syre og veltæmmet alkohol. Forførende nem at drikke om end old-world boomers nok vil slå korsets tegn. Det smager ikke en skid af bourgogne(og det skal det heller ikke), men det smager pissegodt.


TIL JULEMADEN: Der er noget frisk og læskende over kølig pinot til julemaden. Denne vin får også en let bitterhed, men kontrasten fungerer, hvis du kan leve med det.


SKÅL & GLÆDELIG JUL!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar