Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. april 2024

Scroll to top

Top

14 kommentarer

Rødvinsmarineret fasan, jordskokke mos og chips

Gastromand

Selv om foråret så småt titter frem, så er det altså ikke helt slut med ”jægermaden” og for dem som enten har et velassorteret supermarked i nærheden eller bare har en folk fasaner liggende i fryseren, kommer her en fremragende opskrift.

Årets sidste vinterret på Gastromand…

Pris

ca. 200 kr. (den er svær, da jeg naturligvis selv havde skudt fasanerne;-) for 4 personer.

Rødvinsmarineret fasan, jordskokke mos og chips

5 fra 1 stemme
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 800 g. fasan bryst ca. 3 fasaner, kan erstattes med gråand
  • 1 flaske rødvin
  • 5 fedhvidløg
  • 2 kviste timian
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 spsk. Hele peber
  • 5 laurbærblade
  • 750 g. rensede jordskokker
  • 250 g. kartofler
  • 500 g. blande svampe brune mark champion fx
  • 2 store løg
  • 8 stykker røget bacon
  • 50 g smør
  • 1 dl. Sødmælk
  • 250 ml. fløde
  • 1 tsk. Ribsgele
  • 1 dl. Creme fraise 38 %
  • Olie til stegning
  • Kærlighed

Sådan gør du

Dag 1

  • Skær fasan brystet i stykker på størrelse med en lillefinger (hvis du har den hele fugl, så smid en kommentar, så skal jeg gennemgå hvordan man klarer det).
  • Knus hvidløg med skal, hak timian og rosmarin groft læg det samt halvdelen af rødvinen, peber, laurbær i en boks med fasanen.
  • Åben boksen et par gange det næste døgn tid og rod lidt rundt i det – husket at nyde duften af den krydrede blanding.

Dag 2: Fasan

  • Fat en stor gryde og kog de rensede jordskokker og skrællede kartofler til de er møre. Gem 1 stor jordskokke.
  • Skær løget og bacon i skiver og rens champion og skær dem ud.
  • Fat en stor pande, varm den godt op og svits baconet. Gem et stykke!
  • Læg nu baconet til side og steg løg og champion i fedtet fra baconet (brug et øjeblik til at nye synet!)
  • Når det begynder at tage farve smider du kødet på. Det gør ikke noget, at der kommer lidt marinade med. Steg nu kødet færdig.
  • Herefter skruer du ned og hælder resten af vinen på. Lad det koge godt ind i ca. 25 min.
  • Tilsæt nu fløde, creme fraise og ribsgele. Lad det små simre. Smag til med salt og peber.

Dag 2: Jordskokke mos/chips/bacon støv

  • Varm din fritøse op på 190 grader.
  • Skær den rå jordskokke i tynde skiver og dunk den i til den er sprød! Det tager lidt tid.
  • Hvis du har fulgt opskriften kronologisk har du nu en gryde med møre jordskokker og kartofler. Mos dem og tilsæt smør, mælk samt salt og peber.
  • Du kan bruge en stavblender hvis du vil have den helt lind.
  • Videre har du et stykke bacon, som du fint hakker og sender gennem en morter.

Noter

Anretning foregår som vist på billedet, jeg synes der manglede lidt grønt så jeg finthakkede lidt timian. Det gik fint dertil. Så mangler du bare, at finde en lækker rødvin – gerne med overvægt af grenache, som kunne være Côte du Rhône.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Velbekomme!

Jægermad holder altså…
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. K. Jørgensen

    Bare at læse opskriften og få hoved og hale på den var ret håbløst – i hvert fald ikke for en helt vanlig husmor med 60 års erfaring. Så jeg må bare vælge en normal opskrift😢

  2. Birgit Pedersen

    Jeg har en hel fugl, så hvordan gør jeg det??

    På forhånd tak.
    Med venlig hilsen
    Birgit

  3. Den madglade

    Lyder rigtig lækkert. Den skal prøves :-)
    Som jæger og madøre kan jeg anbefale at fjerne brysterne og koge en fond på resten af fuglen. Efter en times tid plejer jeg at pille resten af kødet af. Det bruger jeg til tarteletter med blåskimmel ost, ærter og gulerødder. Selvfølgelig lavet på en opbagt sauce baseret på fonden.
    Velbekomme ;-)

    • Ikke dumt da – og sikke et gammel indlæg du er faldet over – faktisk har jeg lige bestilt godt med vildt (vildsvin) bl.a. som jeg ikke får mulighed for at skyde – så der skal bestemt laves flere opskrifter…

      Jeg regner du med, at der falder et par fasaner ned snart – så må jeg hellere forsøge med dit bud!

      • Den madglade

        Det skal du gælde dig til. Jeg have selv den store glæde at skyde mit første i sommers. En god størrelse på 57 kg. Jeg har med stor succes tilberedt det ene kølle (4,5 kg) med langtids stegning ca. 6 timer ved en 90 gr. Blev inspireret af Alletiders Kogebog’s opskrift på rødvins marineret vildsvinekølle. Giv sauce et god skvat fløde + lidt sukker og du har en drømme sauce :-)
        Knæk og bræk

      • Tak min ven! Fedt og godt gået!

  4. dillermannn

    kærlighed ??- sæd??

  5. Hey der – jo bestemt, bemærk dog, at jeg kun bruger brysterne. Men ellers er det dybest set som kyllinger, bortset fra at du ikke får meget ud af, at partere det hele. Jeg bruger en skarp (meget skarp) kniv, skærer hovedet af, så får du også lige gensyn med kræets sidste måltider, bare rolig, det er ikke så slemt som det lyder! Herefter kan du skære ned langs halsen, og så fjerne pelsen, det går som regel meget let. Så skærer du bryststykkerne fri som på en kylling, og voila – så er du klar!

    • Halvamerikaneren

      Pelsen? Hvad er det for nogle fasaner du skyder? ;)

      • :-) Overfrakken så… du kan jo også vælge at flå dem, synes bare ikke det er besværet værd.

  6. Cphamag

    Hej, vil du ikke lige gennemgå hvordan man parterer sådan en fasan? :-)

  7. Discokasper

    Mums! Lidt ala Coq au Vin. Jeg har fået fat i to hele fasaner – hvor meget kan man bruge af dyret til denne ret mon?

    • Hej Kasper – sådan, jeg går ikke ud fra de er skudt nu her uden for jagttid :-) Altså du kan jo i realiteten bruge det hele, men der er formegentlig ikke meget kød på skroget, så det er nok kun brysterne du får noget ud af. Doven som jeg var smed jeg alt andet end brysterne ud, jeg synes simpelthen arbejdet bliver for stort i forhold til udbyttet. Men så får du jo også en lille lækker ret ud af det. Godt tænkt med at lave lidt “Fasan au vin” – ikke helt dumt!

  8. bacon

    Din opskrift ser utrolig lækker ud. Nu kan jeg se, at SPAR har tilbud på fasan i denne uge, så vil forsøge mig med denne.

    Kan jeg få dig til at skrive, hvordan man griber det an, hvis man har en hel fugl?

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering