Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

28 Comments

Lammemørbrad sous vide med friske kantareller og persille

Gastromand

Cantharellus cibarius – ja sådan hedder vores helt normale kantareller, som du kan finde adskillige steder rundt omkring i Danmark og i øvrigt resten af Europa netop nu!

Hvis du skal på jagt efter denne lille og til tider dyre spise, så skal du i nærheden af løvskov eller nåleskov og endnu bedre er det, hvis du så ovenikøbet befinder dig i nærheden af lidt mose – så er der for tiden god chancen for at høste et par kilo med hjem, som snildt kan koste 150 kr. pr. kilo i supermarkeder. Der findes utallige variationer og brug af denne svamp, men jeg synes faktisk ofte det helt simple er bedst – smør, fløde og persille, så kommer man altså langt.

Man får næsten lidt til at hoppe i!

Efter at have overtaget Sous Vide monsteret fra Eksilsønderjyden, skulle mørbraden naturligvis have en tur i badet – det fortrød jeg ikke!

Lammemørbrad med friske kantareller og persille

3.60 fra 5 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Antal: 2
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

Lammemørbrad

  • 300 gram afpudset lammemørbrad
  • Salt/peber

Indkogte champignon og rødløg

  • 100 gram champignon
  • 1 dl balsamico
  • 1 stor spsk. honning
  • 1 rødløg
  • En halv flaske rødvin
  • En halv flaske portvin
  • 1 liter oksefond

Kantareller

  • 200 gram kantareller
  • 1 lille bund kruspersille
  • Salt/peber
  • 1 sjat marsala
  • 2 dl fløde
  • 2 store spsk. smør

Sådan gør du

Lammemørbrad

  • Er du besiddelse af Sous Vide udstyr, så skal vi have ild i den nu (indstil på 55 grader). Hvis ikke, så fortvivl et øjeblik:) Herefter afpudser du kødet giver det salt og peber og lader det trække 20 min.
  • Kører vi Sous Vide, så vakuumpakker du det og dumper det i, lader det hygge ca. 1,5 time. Alternativt dækker du det til og stiller det på køl

Indkogte champignon og rødløg

  • Kog balsamico og honning godt ind til der kun er et par spsk tilbage
  • Tilsæt de resterende ingredienser og lad det koge godt sammen til der en et par dl tilbage
  • Det tager ca. 1½ time

Kantareller

  • Rengør kantarellerne grundigt med en lille børste
  • Varm en god pande op med smørret og steg kantarellerne sprøde
  • Tilsæt persille og giv dem salt og peber
  • Lad dem stege lidt og giv dem et sjat marsala samt fløde
  • Lad det koge sammen

Lammemørbrad

  • Hvis du har lavet Sous Vide delen, så varmer du en pande op til den er varmere end de indre helvedes flammer! Hvis ikke så nøjes du med at varme den godt op.
  • Giv panden lidt olie og steg så mørbraden, igen hvis du har Sous Vide, så svirper du den bare og vender den hurtigt rundt. Hvis ikke, så steger du mørbraden i et par minutter par hver side.
  • I begge tilfælde så tager du mørbraden af og lader den trække nogle minutter før servering.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Bon appetit…

Så er der i øvrigt blot tilbage, at anrettet hele molevitten, nederst lægger du de indkogte championer og rødløg, skær lammemørbraden ud i skiver og læg kantareller ovenpå. Pynt med det sidste persille.

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Ellen

    5 stars
    Suveræn lækker ret. Og saucen…….😍😍😍😍😍 Mums

  2. Frank

    Hvor fint bliver rødløg og champignon snittet?

    • Dem har jeg vist glemt Frank – men du snitter dem lige inden punkt 1 og lader dem koge godt ind… håber det lykkes!

  3. Frank

    Hvor fint bliver rødløg og champignon snittet?

  4. Nina

    Det lyder rigtig lækkert – skal man have lidt brød til eller andet tilbehør, eller mætter den, som den er?

    • Hej Nina – den er nok lidt ment som en forret eller mellemret, så der skal nok lidt brød til før du bliver mæt :-)

  5. Hej gastromand!
    Jeg pønser på denne ret, men er i tvivl om vinen dertil. Google giver lidt modstridende info til hhv. kantareller og lam. Hhv. lette pinot noir typer og rioja/rhone.
    Kan jeg servere en god Rioja med jordnoter uden at overdøve kantarellen?

    Pft og vh

    • Jeg ville vælge en Pinot – alternativt noget go’ Bordeaux any day! :)

      • Jeg synes at huske, at jeg faktisk sammen med Webmasteren og vores tilhørende hustruer drak en Palmer 1986 til netop denne ret, men hvis den ikke lige kan skaffes i brugbar tilstand, så går andet bestemt også an :-)

  6. Erik Andersen

    Champion ???????????????????????

    • Champignon :-) hermed rettet – fik du lavet opskriften?

  7. ...And Gentleman

    Er der virkeligt stadigvæk kantareller i de danske skove? Jeg var ude på rov i min sommerferie – det eneste gode der er ved en våd, dansk sommer!

    En røverhistorie:
    Da vi sidst kom ud på familiens faste kantareljagtmark, lagde vi med det samme mærke til en lille legetøjsbil, et barn havde glemt på bommen ved stien, der ledte ind i plantagen… Pudsigt. Efter en halv times jagt, hvorunder min mor (svampejæger extraordinaire!) igen og igen havde omtalt et helt særligt sted “kongestien”, kom vi endeligt til dette forjættede land… Og atter fandt vi en legetøjsbil. Pudsigt.

    Nej, ikke pudsigt. Jeg mindedes med det samme de lektioner i counter-IED, jeg havde modtaget igennem tiden, og lagde to og to sammen – de andre svampejægere brugte Taleban-metoder! Man skal nemlig altid holde øje med ting, der ikke passer ind i normalbilledet, når man patruljerer i Green Zone – det er som regel tegn på, at der er udlagt IED’er, og disse tegn skal så advare de lokale… Her har legetøjsbilerne fungeret som markører for et særligt godt svampeområde!

    Jeg handlede resolut, og smed bilen væk… Og jeg har ikke tænkt mig at afsløre mit svampested, om jeg så bliver udsat for tortur!

    Eh… Det var vist lidt off-topic. Beklager.

    • Haha – selv om det er off-topic så er det altså en vildt god historie, navnlig fordi du lige smider en metafor ind til Taleban og Urban Warfare – man skulle næsten tro du har været udstationeret?

      • ...And Gentleman

        Jeg har ikke været udsendt (endnu), og det er altså ikke kun i bymiljøet, man støder på IED’er – langtfra. Har tilbragt den sidste uge i Skive, hvor der var 2 dages Counter IED-undervisning… Så hellere madlavningskursus på Frederiksberg!

      • Hørt hørt hørt – men igen – som Webmasteren skriver, det er altså en fed kommentar!

    • Vi har endnu ikke mulighed for thumbs up til kommentarer, så her får du den på skrift! :)

  8. Anders Bach Frandsen

    Hej Familiefaren

    Hvad koster sådan et sous vide-monstrum? Jeg har prøvet at sende en forespørgsel til danmarks eneste forhandler, men uden svar. Alt i mig skriger efter at eje sådan et legetøj, men jeg må vide, hvor længe jeg skal spare op.

    Maden lyder for øvrigt helt fantastisk:)

  9. Christianl

    Det lyder rigtig lækkert! Men mangler der ikke nogle mængder? Hos mig kan jeg kun se:

    flaske rødvin
    flaske portvin
    liter oksefond

    Altså uden angivet mængde.

    • Hej Christianl – tror vores wordpress driller lidt, den vil under ingen omstændigheder lave “½”, så jeg har skrevet det ind – godt spottet, og herligt med observans fra vores gode brugere! :)

  10. Suverænt og comfort food par excellence.
    Fint med et lille tip til, hvor man kan finde de kære små – var I selv på svampejagt i denne sammenhæng?

    /RP

    • Hej Rasmus – takker, jeg var faktisk afsted for nylig – Lundby Krat oppe ved Aalborg :-) Jeps, her kommer vi jo fra, men desværre er det vist flere end mig som har fået den ide, så der var ikke videre gevinst, jeg havde heller ikke helt tålmodigheden til det…

  11. Super lækkert. Har I prøvet med andet end kantareller?

    • Hej Søren – jeg har prøvet med portobello og østershatte, det er lidt en smag sag, men jeg synes kantareller eller portobello egner sig bedst til denne, hvor man ikke overdriver fløden, hvis man dog vælger at gøre det, så synes jeg østershattene bliver gode. Ellers har jeg naturligvis også prøvet mark champion som er okay, men ikke så inspirerende – hvad er din favorit?

  12. 4 stars
    Det er klasse det der. Simpelt er konge!

  13. Ser sku lækkert ud, løgene kan også laves SousVide – tilberedningen minder om arbejdsgangen i denne video.
    http://www.youtube.com/watch?v=a4Ks6_w0yjk&feature=player_embedded

    • Godt tip der Tummes, dejligt med en video, som gør sig lidt professionelt og som samtidig er til at følge med i. Jeg havde ikke tænkt på løgene, men det ville da være genialt at tilberede på den måde – der er ikke den ting man ikke lige kan smide i sin Sous Vide :-)

Submit a Comment

3.60 from 5 votes (3 ratings without comment)

Opskrift Vurdering