Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Thursdays Tequila: Tequila 30-30

Thursdays Tequila: Tequila 30-30
Gastromand

Vi har allerede “Tuesdays GT”, “Wednesdays Whisky” og er begyndt med “Fredagsrom” og “Ugens Frækkert” – men det er alligevel som om, at der mangler lidt – derfor introducerer vi nu “Thursdays Tequila” på Gastromand. Inden du nu tænker du tilbage på dengang du stod kl. 4 om natten om bestilte Tequila-shots med salt og citron eller måske på en Tequila Sunrise eller værre endnu – på den kendte “Tequila Sierra” – den med den røde hat – forget all of it! Vi vil gerne slå et slag for, at tequila er i den absolutte topklasse af spiritus, det handler bare om, at finde det rigtige – og det har vi gjort…

Vi har allieret os med Tequila.dk og Mexibro.dk som du muligvis allered kender. Tequila.dk er Danmarks største forhandler og importør af tequila og er ejet og drevet af Bjørn Smalbro der er en passioneret herre der ved mere eller mindre alt om tequila og mezcal og mere til! Mexibro.dk drives af Jon Lynge som bor på Vesterbro i København, hans kærlighed til mexicansk mad kommer fra hans familie og opvækst. Hans morfar er mexicaner og det er fra ham han har sin passion for “ægte” mexicansk mad. Jon kommer til at dele nogle helt fantastisk opskrifter her på Gastromand, som kommer til at gå hånd i hånd med indlæg om tequila og mezcal. Men inden vi bare hovedløst kaster os ud i at drikke tequila og mezcal, så lad mig lige stoppe op. Vi starter

Hvorfor hedder det Blanco, Reposado, Anejo og Ekstra Anejo ?

Tequila produceres i 4 varianter af lagring. Disse varianter går igen på tværs af alle mærker og man kan som udgangspunkt gå ud fra at de unge tequilaer – blancoerne – vil smage friskt og dejligt af agave. Tequilaens markante agavesmag træder mere i baggrunden og bliver mere kompleks i de lagrede versioner. Så langt så godt – så kommer vi til næste skridt:

Blanco, Reposado, Anejo og Ekstra Anejo er betegnelser for den alder tequilaen har. Blanco er en klar og hvid tequila, som er ikke fadlagret og har derfor kraftig agave aroma og friskhed.
Reposado er lagret på træfade mindst 2 måneder, og op til 12 måneder. Den enkelte producent vælger altså selv indenfor intervallet. Reposado er den foretrukne type tequila i Mexico.

Anejo betyder gammel, og en anejo er mindst lagret på træfade i 12 måneder og op til 36 måneder. Disse tequilaer er blødere og rundere, men med mindre agave aroma. Extra Anejo er som navnet antyder en anejo, som er ekstra fadlagret, hvilket vil sige at tequilaen har ligget minimum træfade i 36 måneder. Disse tequilaer findes kun i begrænsede mængder og egner sig i mange variationer som tilbehør til desserter eller andet sødmefuldt.

Tequila historie

Tequila blev fremstillet første gang i det 16. århundrede nær den nuværende by Tequila, der officielt blev grundlagt i 1656. Aztekerne havde tidligere fremstillet en gæret drik af agaveplanten, som de kaldte octli (senere og mere populært kaldet pulque), længe før spanierne ankom i 1521. Da de spanske erobrere løb tør for deres egen brændevin, gav de sig til at destillere agaver og fremstillede dermed Nordamerikas første egen destillerede spiritus.

Don Cenobio Sauza, grundlægger af Sauza Tequila og borgmester i byen Tequila fra 1884-85, var den første der eksporterede tequila til USA. Han forkortede navnet ”Tequila-ekstrakt” til blot ”Tequila” for det amerikanske marked. Don Cenobios barnebarn, Don Francisco Javier, fik international opmærksomhed, da han insisterede på, at ”der ikke kan være tequila, hvor der ikke er agaver!” Hans indsats førte til den overbevisning, at rigtig tequila kun kommer fra delstaten Jalisco.

Håndlavede Tequila glas jeg fandt i en lille genbrugsbutik på Frederiksberg…

Tequila 30-30

Vi lægger ud med en “crowd-pleaser” indenfor dette område og det er “Tequila 30-30“. Den produceres af AgroIndustria Guadalajara i Los Altos og er en god tequila hvis du er ny i gamet – faktisk lige som os, for det må vi blankt erkende vi er. Men vi begynder så småt at forstå det. Denne tequila har en frisk duft af græs og agave, hvilket du ofte vil møde – dog i variationer. Denne har også syrlige noter i duften som går igen i smagen sammen med en let krydret afslutning. Nogen vil hælde denne i en cocktail hvilket bestemt også ville fungere.

En god “begynder” Tequila…

Lidt bonus information her til afslutning er, at “Tequila 30-30” har sit navn efter Mexicos store frihedshelt fra selvstændighedskrigen “Pancho Villa”, dog ikke personen selv. Du husker sikkert en masse westerns hvor der render en mexicansk badass rundt med dobbelt patronbælter om halsen. Denne er dog opkaldt efter hans Winchester og dens kaliber 30-30. Så det er en badass tequila.

Du kan læse i indlægget hvorfor der er patroner med…

Bare rolig – jeg har jagttegn :-)

Dette var første indlæg i en længere række, da vi løbende vil poste “Thursdays Tequila”. Inden vi slutter vil vi gerne høre din bedste og værste oplevelse med tequila :-) Du finder Tequila 30-30 til 287,50 kr. på Tequila 30-30

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mette

    Jeg har desværre stadig en god oplevelse med tequila til gode — til gengæld krøller jeg tæer over dengang man – inc. undertegnede – slikkede salt (og sved) af ukendte bartendere, gæster og selv folk man kendte — sammen med tequilaen. 90’ernes hit: body tequilaen. Hvor lavt kunne jeg synke? Så lavt.

Smid en kommentar