Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Medvind i Hanstholm: Industrihavnens lækre, feminine touch

Medvind i Hanstholm: Industrihavnens lækre, feminine touch
Gastrografen

På havnen i Hanstholm, mellem kæmpekuttere, måger og torskehoveder, har de to unge kvinder Emilie og Emma åbnet Restaurant Medvind. Og medvind har de masser af med en restaurant, der byder på forrygende grøntsagsretter og ultrafrisk fisk, lige fra den fiskeauktion, der ligger lige over for. Og her – i et tidligere cafeteria – viser pigerne, hvordan enkel, elegant mad anno 2021 skal laves, også når man er i en verden af blæst og fiskere.

Der lugter af fisk – og lidt af penge – på havnen i Hanstholm. Den ligger lige der på Jyllands skulder, hvor vestenvinden hamrer ind, og de enorme kutterne stævner ud for at tømme havet for friske fisk. Her er der råt – som i virkelig råt. Her er ingen havneromantik, og let vuggende bølger. Her er i stedet industri, måger i hundredvis og enorme mængder af torskeskeletter, faldet af lastbilerne, der fragter fisken rundt her på havnen.

Og så er her velsmag. Altså ægte velsmag, hvor helt friske fisk og grøntsager spiller hovedrollen lige her midt på havnen – nærmest feminint i sit udtryk, kunne man fristes til at sige.

For midt på Hanstholm Havn – den største fiskerihavn i Danmark – ligger nemlig et gammelt havnecafeteria, som i foråret blev genåbnet som en vaskeægte restaurant, fordi de to unge kvinder Emilie Qvist Kjærgaard og Emma Milner havde fået en idé. Det var en idé om at åbne en restaurant med fisk og grøntsager i hovedrollen og servere enkle, velsmagende retter til både lokale og turister – ja, og altså retter, der ligger meget langt fra de fiskefileter med fritter og bøfsandwiches, der ellers traditionelt har præget menuen her på havnen, lige over for fiskeauktionen.

Havnen i Hanstholm
Emilie på Restaurant Medvind i Hanstholm
Emilie Qvist Kjærgaard i køkkenet.

Kun fisk og grøntsager på Medvind i Hanstholm – ingen kød

Missionen er lykkedes, ser det ud til. Restaurant Medvind har siden åbningen fået massiv omtale, og folk er strømmet til – også den lørdag aften i slutningen af august, da vi kigger forbi til en omrgang dejlig mad.

Vi er draget til Hanstholm for netop at smage på dette frække nye tiltag på havnen, hvor Emilie Qvist Kjærgaard, der end ikke er færdiguddannet som kok, har lavet sin egen læreplads, der både skal læse hende og de lokale om et køkken baseret på det grønne og på det blå.

(Altså ikke, at Emilie er uerfaren, for i sin læretid som kok – som hun så bare ikke er helt færdig med – har hun arbejdet på blandt andet Geranium, Amass og legendariske Blue Hill at Stone Barns uden for New York).

Der er ikke kød på menuen hos Medvind. Overhovedet ikke. Ikke en bøf, der kan friste dem, der ellers er lidt ængstelige for fisk eller grøntsager. Ikke så meget som en smule bacon. Nej, nej, her går man all in – eller planken ud, om man vil.

Og det virker, skal vi hilse og sige, for her får vi os et virkelig herligt velsmagende og mættende måltid mad.

Madfotografens makker, Martin, venter spændt på, hvad Emilie og Emma på Medvind har til os.

Menu til 350 – plus lidt brød og en herlig orangevin

Man kan gå flere veje på Medvind, hvor kortet byder på såkaldte småtterier, som fx brislinger på dåse, rørt fiskesalat eller en omgang fladbrød med humus på danske linser. Og så kan man få surdejsbrød, lavet på Mathias’ mel fra Livø, der hvor Emilie Qvist Kjærgaard i øvrigt selv er vokset op.

Der er også retter, der fylder i form af forskellige grøntsagsretter og dagens fisk. Dem får man som en menu, hvor man får alle delene til 350 pr person.

Og da vi er to sultne gutter, skal vi naturligvis have noget, der fylder, så det bliver menuen plus en omgang af det førnævnte surdejsbrød (40 kroner).

Tørstige er vi også, og her kan vi med smil på læben konstatere at naturvin, orangevin og alskens moderne vine også er nået til Hanstholm. Vi morer os i øvrigt også over den kreative måde, vinene er beskrevet på – det er med glimt i øjet og helt nede på jorden, så selv skeptikerne må blive overbevist.

Vi overvejer lidt, om farven skal være hvid eller orange, men vi ender i den orange farve (390 kr) – en farve, der i øvrigt skal vise sig at matche himlen så perfekt, da solen går ned over Hanstholm, mens vi sidder og hygger os i restauranten.

Den smager i øvrigt med vinkortets egne ord som “noget, man aldrig har fået før, og man derfor ikke vidste, man ville elske.”

Og ja, vores flaske er skøn, let salt og godt frugtig, helt som en god orangevin skal være det. Og det vidste jeg sådan set godt.

Orangevin på Medvind i Hanstholm

Grøntsager med salt Nutella

Første del af menuen består af tre uhyre delikate grøntsagsretter.

Det er sommergrønt fra Gitte – ja, på Medvind er man på fornavn med grøntsagsleverandørerne, for der er nemlig kun to forskellige.

Grillet squash på Restaurant Medvind

Første servering er således grillet squash med en virkelig god linseemulsion og en vinnagraitte med syltede ramsløg. Det er helt simpelt, men det spiller bare og viser tydeligt, hvad linser kan, når man tænker længere end den klassiske dhal (som også smager godt).

Grøntsagsretter hos Restaurant Medvind

Enkeltheden fortsætter, da de to næste grøntsagsserveringer rammer bordet. Bedst er den hårdt grillede grønkål, der bliver serveret med et såkaldt solsikkespread. Her falder min makker nærmest i svime – og jeg er godt med – for den der solsikkespread, den smager altså nærmest som en salt udgave af en nutella. Og det er altså frækt og velsmagende og med ekstrem stor dybde i smagen.

Den anden servering grillet brocollini med pisket creme fraiche og urtpvinnaigrette. Her er vi i et mere syrligt univers, som klæder de brændte smage virkelig godt.

Havtasken frister på Medvind

Vi ved endnu ikke, hvad dagens fisk er. Så da jeg ser en kæmpestor havtaskehale ramme nabobordet, bliver jeg forhåbningsfuld. De får dog også en anden type fisk, så det er med bankende hjerte, at jeg lige må høre i køkkenet, hvad det er for en fisk der er på menuen.

Det er desværre ikke havtasken, som er en del af den faste menu. Men de har fået nogle havtaskehaler ind, og sådan en flot fætter kan vi få med for 250 oven i. Det frister, og vi er lige ved at springe på, for mundvandet løber. Men ak, vi lytter til vores maver og appetit og bliver enige om, at det jo slet ikke er nødvendigt.

Kulmulefest i kapershimlen

Kulmule på Restaurant Medvind i Hanstholm

Heldigvis bliver vi ikke skuffet, selvom havtasken får lov til at …. blive i tasken. For snart rammer hovedretten bordet med masser af tallerkener med lækkerier på.

Hovedrollen bliver spillet af to super flotte, perfekt tilberedte kulmuler – selvfølgelig serveret hele på ben, så man selv tager kødet over på tallerkenen. Sådan smager fisk allerbedst, også selvom vi så må slås lidt med nogle genstridige ben. Men sådan er det jo med fisk. Man må lide for velsmagen.

Og tilbehøret er lige i skabet i trods sin enkle og uprætentiøse form: Let ristede og let knuste kartofler med estragonolie lægger en bund og får selskabet af en salat med dejlige croutoner til. Dertil en fiskesauce og den mest vidunderlige kapersvinaigrette, der giver den let undersaltede fisk lige præcis det salte modspil, den har brug for.

Det er altså overskud i al sin enkelthed.

Hvor er skaldyrene?

Efter fiskefesten er vi mætte, og selvom vi gerne ville have smagt havtasken, er vi dejligt tilfredse. Dessert har vi ikke plads til, men en kop kaffe skal vi da have os. Og en avec, som i dagens anledning bliver en snaps – man er jo i Hanstholm.

Vi havde håbet på en kaffepunch, men den har hverken Emilie eller Emma tilsyneladende hørt om, da vi spørger (kun med et let glimt i øjet).

Således er vi glade og vældigt tilfredse. Eneste anke skulle lige være, at man godt kunne have brugt lidt flere valgmuligheder, hvad angår menukortet. At man kunne vælge mellem flere fisk og måske nogle flere fiskeforretter, og ikke kun dåsefisk og en fiskesalat – og meget gerne noget skaldyr! For hvem gad ikke godt sidde der på havnen i Hanstholm med en hummer eller lignende?

Men altså, det er jo bare en lille detalje på en virkelig god aften, der i øvrigt heller ikke ruinerer nogen. Således kom vi af med 1230 kroner for to denne aften.

Jeg skal forhåbentligt snart til denne skønne perle af restaurant igen snart.

Restaurant Medvind
Fibigers Gade 1
7730 Hanstholm

www.medvindhanstholm.dk

Restaurant Medvind
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hardy

    De viser bare nye veje fuld af eftertænksomhedens velsmag. Uprætentiøst og direkte som man er i Hanstholm; men kan savnes i den gastronomiske verden. De uperfekte giver plads både på den ene den anden side af komfure; men lukker også op for mange flere muligheder end begrænsninger. De brave kvinder har valgt det helt rigtige sted, at være lige nu og her. For dem og for Hanstholm. Hurra for modet til at prøve og være anderledes.De ønskes al den Medvind æ hav kan gi.
    Forresten så hører kaffepunch til noget længere sydpå! – læg til ved Nordby på Fanø, hvor man synger “En kaffepunch det vil a sej dig, det er det bedste man kan få”

Smid en kommentar