2 down, 4 to go – til bords med 3 hellige konger
For nylig skulle jeg til smagning i ny vinklub, som jeg for nylig er blevet medlem af, hvilket jeg er meget taknemmelig for. Standarden blev også lagt højt, da vi til den anden smagning havde selskab af tre store spaniere – Flor de Pingus 2004, Vega Sicilia Unico Reserva 2001 (hvilket gav mulighed for at nedlægge endnu en playboy vin) og Clos Erasmus 2005, som har fået 98, 99 og 100 point af Robert Parker.
Sidst år smagte vi jo i øvrigt Flor De Pingus 2003 og 2006, som du kan gense her:
Lidt geografi inden vi starter…
Området Ribera del Duero er beliggende i det nordlige Spanien langs Duero floden. I dette område produceres bl.a. Pingus og Vega Sicilia. Området er præget af lave floddale med gamle vintraditioner og har vundet frem på fremstillingen af vine på Tinto Fino (Tempranillo).
Læs også: 1 down, 5 to go – en aften med playboy-vinen Sassicaia
Vindistriktet Priorat ligger i det nordøstlige hjørne af Spanien, lidt sydvest for Barcelona i Tarragona-provinsen, her produceres Clos Erasmus.
Læs også: 3 down, 3 to go – den amerikanske playboy nedlagt!
Vi havde valgt, at smage de tre hellige konger mod hinanden for rigtig at kunne finde nuancer.
Flor De Pingus 2004 – 98 RP (900-1000 kr.)
Vi har tidligere smagt årgang 2003 og 2006 men denne må siges at være den bedste. ”Klassisk Pingus-duft” af urter, mørke bær, lakrids, kaffe men også en anelse sødme, hvis man smager godt efter – rosin og kanel. Dette er en flot vin i dyb balance og med enorm kompleksitet. Der er så meget stoppet ned i den her vin! Farven er dyb og mørkerød og den smager af brombær – mørke bær. Den har tanninbid men er absolut drikkeklar nu, den vil sikkert blot blive bedre, men den er god nu.
Vega Sicilia Unico Reserva Especial – 99 RP (1800-1900 kr.)
Vega Sicilias bedste vine tilbringer en minimum 7 år lang og gådefuld rejse på træ. Efter 1 år flyttes vinene fra de store egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Derefter flyttes de igen til nye fade for en etårig periode. De sidste 3 år ligger vinene på gamle fade, hvor de omstikkes hver tiende måned. Rejsen ender med 2 års hvile på flasker. Visse årgange lagres dog i længere tid på træ eller flaske før frigivelse. Vega Sicilia har sine egne værksteder, hvor man laver og reparerer fadene. Træet er nøje udvalgt og har en stor indflydelse på vinenes aroma, smag og tannin.
Der findes flere udgaver af Vega Sicilia, denne er et blandingsprodukt af tre udvalgte årgange (1991, 1994, 1995) som først frigives 10 år efter blandingen. Underligt nok opnår denne blanding højere point end de enkelte årgange.
Der er ingen tvivl om, at man her forsøger at mestre det perfekte. Vinen er elegant men kompleks. Nogle ville måske sige ”tøse-vin”, men nej det er en misforståelse og endda en smule fornærmende, det er skam perfektion som smager således! Masser af nuancer her; solbær, rosin, blomme, eg, læder. Igen er der tanniner, men meget strømlignede, der er ingen tvivl om hvor vi skal hen – ”vinen ved hvad den vil”!
Clos Erasmus 2005 – 100 RP (2000 kr.)
Ja jeg skulle nok have valgt en anden rækkefølge – men den sidste var altså den bedste. Det er svært at få denne begejstring ned på papiret. For dem, som er til den søde, kraftige, ”hele paletten” men serveret med stil – så er det denne vin I skal gå efter.
Nu må eksperterne gerne slå mig i hovedet, men jeg havde nok aldrig gættet at dette var spansk i en blindtest, nærmere oversøisk shiraz (undskyld!) men den sødme, frugt, kaffe, cognac, toffee, duft som denne sparker af sig kunne ligeså godt være Torbrecks The Factor – og så igen. Viften er duft er så karakteristisk, at du slet ikke er i tvivl om hvilke nuance der nu rammer dig – mageløst! Hvor australierne ville komme brasende og råbende ind i lokalet for at vi skal lægge mærke til ham, kommer spanierne langsomt – han er sofistikeret og elegant.
Det eneste minus ved denne er, at den simpelthen overdøver alt andet – der er simpelthen bare meget af ”det hele”. Men forstå endelig dette som et luksus problem.
Velbekomme!!
Stik os en kommentar-
Det ser godt ud! God weekend
-
Ikke et bud med nogen saglighed bag, men omkring en tusse vil jeg mene.
-
Hej Frederik,
Okay, vi ligger lidt under pt. ca. 650 kr. så det er vist ganske fint…
-
-
Husker svagt unge årgange for tid tilbage, de smagte også godt. I balance fra den kommer ud af boksen, en fantastisk hest ;-)
-
Herlig metafoer :-) Har du et bud på, hvad en årgang 2005 og 2006 bør ligge i ca.? Skud fra hoften…
-
-
Jeg må indrømme at jeg aldrig har været “på” Priorat. De meget lave udbytter i området giver nogle vine med så høj koncentration at balancen ryger. Bare min mening, jeg ved mange andre er vilde med det.
Har smagt Dominus et par gange med stor succes, senest sidste år: http://vinblog.skjold-burne.dk/post/2009/03/15/Bordeaux-rc3b8dvin-skinner-hc3b8jt-pa-himlen.aspx
Det er en vin jeg rigtig godt kan lide. God fornøjelse med Opus One, det er på ingen måde en dårlig vin.
-
Jeg er nok en af dem :-) Jeg synes jo fx også Torbrecks The Factor er fantastisk – meget af det hele.
Mht. Dominus – uha jeg glæder mig, men desværre er det 2005 jeg får fat i, og ikke de modne årgange, de koster simpelthen for meget… Men tak for noterne…
-
-
Herlige smagenoter. Som du, meget præcist, beskriver vinene, så tror jeg stadig at min favorit ville være Vega, foran Flor og som sidsten ville det være Priorat. Den sidste lyder for mig som alt for meget af det gode.
Brug kun energi på at jagte Opus One for kuriositetens skyld, ikke for smagens. Jeg har haft næsen i den et par gange og kan konstatere at Mondavi Napa Cabernet er mindst på højde med den og meget i samme stil.
Hyg dig.
-
Hej Frederik,
Tak for dine tanker – det er meget sjovt at høre hvad folk synes om den slags – navnlig Priorat, jeg har mødt flere som helt er gået væk fra det, fordi de synes det simpelthen overskygger alt.
Mht. Opus One, så er det lidt for at sige man har smagt det, jeg har mødt mange, som siger det er alt for dyrt og ikke pengene værd. Men nu skal det prøves. Jeg er ved at bestille noget Dominus i øvrigt, det skulle være ret godt til prisen? Nogen kendskab til det?
-
-
Ikke en helt dårlig aften, hvis du spørg mig ;)
-
Slet ikke – faktisk har jeg en lille ekstra note – jeg har nemlig glemt, at skrive lidt om “value-for-the-money”, og da Vega Sicilia rundt regnet koster dobbelt så meget som Flor De Pingus 2004, så ville jeg nok til hver en tid foretrække to stk. Flor frem for en Vega – nu må kritikerne gerne kommer efter mig – men jeg mener faktisk, at Flor er et enormt godt køb til prisen. Skulle I falde over den til de her 900-1000 kr. eller mindre! Så køb den – og smid mig en mail – så napper jeg en kasse :-)
-
PS – En deltager til smagningen havde smagt “Domino de Pingus 2004” som koster omkring de 6000 kr. og kunne berette, at de ligger meget tæt på hinanden…
-
-
Comments