Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

Vin
13 kommentarer

Årets Julevin 2016: Se de suveræne vindervine

Årets Julevin 2016: Se de suveræne vindervine
Gastromand

For 6. år i træk skal vi kåre årets bedste julevin. En smuk tradition der 6 år i træk har tømt lagrene hos de vindende forhandlere. Og lad os bare afsløre at feltet med julevine anno 2016 var det suverænt stærkeste nogensinde! 

Læs også : Årets julevin 2015

Interessen fra jer har været større end nogensinde. Feltet bliver stærkere år efter år og det kommer dig trofaste læser til gode, for det betyder sådan set, at vi finder bedre og bedre vine til vores elskede julehøjtid – skål!

Lad os starte med det vigtigste…

Det er sgu lidt underligt at skrive det her igen – men vi bondefangede lidt Anders Jørgensen til at sikre lokalerne under Restaurant San Giovanni i Aalborg, hvor han alligevel befinder sig det meste af december måned. Der blev disket op med and, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål og en meget heftig sovs!

Maden til Boblerne og Julevinen…

Vores elskede svin…

Den traditionelle juleand…

This is Dead serious…

21 vine skulle vi smage, dufte og nyde. Jeg må konstatere, at flere vinforhandlere har læst mine noter fra sidste år – i hvert fald ramte flere vine end nogensinde vores smag og pointskalaen blev øget endnu et niveau. Kun meget få faldt igennem, og det er typisk fordi de er for søde i forhold til maden, det skal altså noget syre til!

Vinforhandlerne er gået all-in i år!

Bare til kanten…

 

 


Årets Top 5

En suveræn Top 5…

2012 Chateauneuf-Du-Pape Cuvée Du Baron Fortia

I 2014 gjorde denne vin sig særdeles bemærket, da dens bror “Tradition” og ikke “Baron” som denne gang. Den løb med første pladsen til alles store overraskelse. Det var den vine, som fik højest score overrall, da de blev rated. En mørk flot vin med en diskret lys kant, duft af peber kardemomme, kirsebær, “kaffeshot” insisterede Webmasteren på, kostald. Masser af syre i smagen og flot balance – præcis det du har brug for når du skal spise fed julemad.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

190 kr. pr. stk. hos Bichel Vin


2014 Cotes-du-Rhone Rouge, Domaine le Clos du Caillou AOP

Også et fantastisk bud fra Rhone som har flot balance og god syre. Masser af duft af grøn peber, tørret frugt, kærnemælk og en kølig smag som passer virkelig godt til den gode fede julemad. Det skal siges, at der var en længere diskussion omkring hvorvidt denne reelt burde have ligget højere i point. Årsagen var at denne vin åbnede sig en del efter første runde og faktisk overraskede alle da den skulle gensmages.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

150 kr. pr. stk. hos HJ Hansen Vin


2011 Silvanus, Bodegas Ansejo & Manso

Det er intet mindre end 3 gang Silvanus er i Top 5 til vores kåringer, man skulle tro at vi var blevet trætte af den – men nej! Fakta er, at det er en blindsmagning og selv om der gættes lystigt på vinene så er det kun gætterier. Silvanus havde 1 point mindre end den vin, som vi har kåret til en anden plads og kun 10 point fra toppen, så der er tale om en flot julevin her. Silvanus er og vil altid være min favorit – jeg havde gemt en årgang 2009 som blev åbnet sidste år – der var stille ved bordet da den blev åbnet.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

199 kr. pr. stk. hos Dwine


Cervoles Costers del Serge La Pobla De Cervoles

Så skal vi en tur til Spanien. Denne vin gjorde sig absolut bedst i første runde og var dampet en smule af da vi nåede igennem dem alle – for en god ordens skyld skal det dog siges, at det var nr. 10 ud af 21 så den fik også et par timers ilt. Når denne rammer dit julebord så drikker du den nok også indenfor nogle timer ikke? En dejlig vin – duft af kostald, lakrids, kærnemælk. Den harikke så meget syre som mange af de andre – dog med undtagelse af Harewoord så hvis gerne vil have lidt mindre syre i din vin er denne lige dig.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

185 kr. pr. stk. hos Sigurd Müller Vin


2013 Harewood Estate Shiraz Great Southern

Så kommer aftenens overraskelse eller i hvert fald den vin som stak mest udenfor. En god shiraz fra Australien men masser af fylde og smag. Selv om den kommer fra et varm område og forventningen kunne være en “bamsevin” så er der masser af syre. Den dufter af rababer, brombær, peber, solbær og en smule eg og cedertræ. Hvis du ikke er til Rhone er dette det rigtige vin for dig.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

159,95 kr. ved 6 stk. hos Vinmonopolet


Og årets julevin 2016 er!

 

2012 Chateauneuf-Du-Pape Cuvée Du Baron Fortia

Endnu engang løber en Rhone vin med sejren! Chateauneuf-Du-Pape Cuvée Du Baron Fortia 2012 skyder sig flot en på en flot første plads. Det skal dog siges, at den i anden omgang hvor den blev gensmagt kun vandt med nogle få millimeter – men som man siger – om man vender men en millimeter eller en kilometer, så er det en sejr! Vi bøjer os i støvet og siger stort tillykke med titlen som Årets julevin 2016 til Bichel!

Boys will be Boys!

 Deltagerne

Hvordan?

Præcis som de andre år, så starter smagningen med en runde, hvor vinene smages 1 efter 1, blindt og uden mad. Der noteres så point og bedømmelsen kommer til at afgøre en TOP 5, som bliver gensmagt til maden. Herefter kåres årets vinder samt 2. og 3. pladsen.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Michael C

    Kunne være interessant at se, hvad bruttofeltet indeholdt af vine. Top 5 virker jo som et meget traditionelt julevinfelt. Var der ikke nogen forhandlere der turde tænke lidt nyt i form af riesling, spätburgunder, ung nebbiolo på ståltanke eller lignende?

    • Hej Michael – ikke meget – faktisk ingen Nebbiolo overhovedet – ej heller tysk Pinot – vi har enkelte år har noget hvid med, som faktisk var meget blæret – men ja det er traditionel – jeg har ikke en liste ved hånden, men kunne sikkert godt finde nogle stykker vi havde med…

  2. Per F

    Hej Gastromand og brugere,
    Jeg skal stå for vinen, for første gang, juleaften. Jeg tænker at købe en eller flere, af dem I har testet her. Men hvad skal jeg servere til Ris à l’amanden?

    • Hej Per – det indlæg kommer om meget kort tid – men jeg kan godt løfte sløret for dig – Frederiksdal 2015 eller Cold Hand Winery Kirsebærvin Prunus Nigra… :-)

      • Per F

        Tak for svaret :)
        Vi prøvede en kirsebærvin sidste år, til Ris à l’amanden, men den faldt ikke i god jord faktisk.
        Er der nogen alternativer, eller skal jeg bare vente og se hvad indlægget bringer? :)

      • Hej Per – smag er jo individuelt – jeg kan kun sige, at sidste års vindere stadigvæk står højt på vores liste over de bedste – der er dog en lille overraskelse i år – indlæg kommer vist op idag! :-) Stay Tuned!

  3. 2013 var et lige så godt år i det sydlige Rhône som 2012, hvad kvaliteten af druerne angår. Høstudbyttet var dog langt lavere.

    Der er en god balance mellem frugt og syre i 2013, ligesom der var i 2012. Den væsentligste forskel på Cuvée Baron 2012 og 2013 er indholdet af Grenache. 2013 indeholder lidt mere Syrah, grundet det lave høstudbytte på Grenache. Det giver en lidt mørkere og fyldigere vin. Det smager fantastisk og går fremragende til julemaden.

    Mvh. Mikkel

  4. Morten B

    Enig. Fortia 2012 er en fantastisk vin. Bare en skam den er udsolgt hos Bichel :-)
    2013 skulle dog være kommet på lager, men den har jeg endnu ikke smagt.

    – Morten

    • Hey Morten – jeg har lige sat eksperten på sangen, så du får et svar inden længe…

Smid en kommentar