Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

Vin
2 Comments

Gastromand smager på Alsace

Gastromand smager på Alsace
Vinhjernen

Sidste år forsøgte ”Vin uden Pis” at skrive om Alsace. Det gik, som du kan læse i linket ikke vinvittigt godt. Og vi kan ellers godt lide Alsace og var kortvarigt triste. Indtil næste åbne flaske vin.

Nå, men her i foråret blev der afholdt en blindsmagning, der havde til formål at udvælge kongerigets bedste alsace-vine på riesling. Importører og producenter blev adviseret og mere end hundrede vine blev sendt til bedømmelse. Den benhårde jury, der skulle bedømme vinene var otte medlemmer af Dansk Sommelierforening, der var under skarpt tilsyn af ønolog Anne Juel Christensen. Vinene blev som nævnt skænket blindt og bedømt på 100p skalaen. De halvtreds bedste vine gik videre til et nyt hold dommere, der derefter kunne kåre de tredive bedste vine.

Riesling fra Alsace er ærkeklassisk vin, og har været produceret siden det 15. århundrede.  I sammenligning med riesling fra nabolandet Tyskland er vinene fra Alsace typisk kraftigere, helt tørre (medmindre det er vendange tardive) og med højere alkohol. Og dermed bredt anvendelige i kulinarisk sammenhæng, selvom du også godt kan tylle dem på terrassen.

Vinene tåler også lagring i adskillige år. Testens ældste var fra henholdsvis 2009 og 2012 og absolut i fin vigør. Så måske skulle du også overveje at hælde lidt fransk riesling-eliksir på de indre organer? Hvis ikke det er livsforlængende, så¨smager det i alle fald herligt.  Santé!

SÆRTEMA: ALSACE

 

Prisklasse: Op til 100,-

Gustave Lorentz Riesling 2017 ”Réserve” 2017

Fin lille næse med limeskal, petroleum og umodent æble. Munden er balanceret og behagelig med rank, ren finale.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Doppf&Irion Cuvée “Rene Doppf” Riesling 2017

 

Næsen dufter af nykogt æblegrød, nyhøstet kornmark og hvide blomster. Munden er blid og cremet. Drikkevenlig allrounder.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Gustave Lorentz Riesling ”Evidence” 2016”

Krydret næse med stødt æble, spansk mandel og fin petroleumsduft.  Frisk syre med venligt bid og rensende finish.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Prisklasse: 100,- til 200,-

 

 

 

Etienne Simonis Alsace Riesling 2017

Blid, lidt tilbageholdende næse med florale æblenoter. Meget cremet og behagelig mund med lang, sitrende syrebid til afslutning. Sart og venlig vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Koch Riesling Lieu-dit ”Heissenberg 2015

Reduktiv og krydret næse med en næsten lakridsagtig tone. Lækker og fyldig mund med fed frugt. Fin vin, der kan bære en del mad.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Cave Vinicole de Hunawihr Riesling Lieu-dit ”Muehlforst” 2017

Fredelig og floral, indbydende næse. Rank og tør, mineralsk mund med stålsat syrebid. Flot skaldyrsvin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Domaine Kirrenbourg Riesling” Roche Granitique” 2017

Tæt og fyldig næse med aromatisk citrus og honning. Munden yin-yanger med fedme og friskhed. Meget flot vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Schoenheitz Riesling Herrenreben 2015

Ren og “kalket” næse med pift af tropisk frugt. Munden har mere fedme og et lille sødligt strejf. Yderst behagelig vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Schoenheitz Riesling Herrenreben 2013

Pudsigt nok er 13’erens næse lidt mere lukket. Sandeltræ og syltet pære. Munden er slank, krydret og kompleks med stram afsluttende syre.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Cave Vinicole de Hunawihr Riesling Grand Cru Rosacker 2017

Afdæmpet næse, der beder om masser af luft, men det er også en ung vin. Munden har både skarpt, krydret bid og let sødme, Uforløst vin, der skal have tid i kælderen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Paul Ginglinger Riesling Grand Cru Pfersigberg 2017

Ret åben næse med floral parfume. Let, næsten vandig mund, men der er skjulte kræfter bag det lette ydre. Gem, gem, gem.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

André Blanck Riesling Grand Cru Schlossberg 2017

Krydret æblekage møder mose i næsen her.  Munden har nærmest elektrisk syre og ødsel saftighed. Jatak!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Stephane Wantz Riesling Grand Cru Zotzenberg 2016

Æble, sæbe og badedyr i næsen og det er positivt ment. Meget drikkevenlig, omend lidt fragmenteret mund. Sjov stil.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Becker Riesling Grand Cru Mandelberg 2016

Flot vin! Diskret, men inciterende næse man kan fordybe sig i. Munden er levende og frisk, mangefacetteret og hedonistisk venlig.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Koch Riesling Grand Cru Muenchberg 2012

Åben, flødefed og rig næse. Silkeblød og meget cremet mund. Perfekt moden lige nu, men du kan også gemme. Jeg gør det ikke.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Mittnacht-Klack Riesling Grand Cru Rosacker 2009

Moden, krydret næse med klassisk petroleum og æblekælder.  Lækker og kompleks mund med nøddet finish.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Clos Chateau d’Isenberg ”Les Tommeries” Riesling 2012

 

Krydret og behagelig næse af engelsk vingummi og hvid peber. Tæt, spicy og nærmest salt mund. Flot og interessant vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Prisklasse: Over 200,-

 

 

 

Simonis Alsace Grand Cru Kaefferkopf Riesling 2017

Den er knibsk, næsen, men med et par svingture kommer der pære, aromatisk citrus og hvide blomster. Munden er klingende ren, med intens, levende syre. Blottet for frugt og meget mineralsk. Smuk vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Domaine Kirrenbourg Grand Cru Schlossberg 2016

Udover en subtil note af rålakrids, er der ikke meget næse her. Munden er til gengæld et cremet orgie af fedme og syre, klæder hinanden perfekt.  Mundvandsdrivende lækker.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Domaine Ostertag Alsace Grand Cru Muenchberg 2017

Gavmild og velduftende næse af citrus og mandel. Munden er sitrende intens med blid fedme og rank, salt finale. Fantastisk vin, alt for ung og formentlig udødelig.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Marc Kreydenweiss Wiebelsberg Grand Cru 2016

Kreydenweiss’ vine dufter altid dejligt; her er der småkagedej og abrikos. Munden er først åleglat og cremet inden en insisterende syre sætter ind sammen med et lille volatilt pift og en nærmest tannisk tør finale. Majestætisk!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

Stik os en kommentar

Comments

  1. Dinah

    Det stikker mig i hjertet, at I smager på Alsace, og ikke har Wehrle med – anbefalelsesværdig producent.

Submit a Comment