Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. oktober 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

VIN UDEN PIS: Temaet, der blev væk!

VIN UDEN PIS: Temaet, der blev væk!
Vinhjernen

Nu skal du ikke sidde der og tro, at tingene er overladt til tilfældighederne her på den vinøse redaktion, vel? Nææh, vi starter året med temaplans-brainstorming inden planen for året lægges. Og den tager både hensyn til vind, vejre, sæsoner og anmelderluner. Så bliver den sendt ud til de medvirkende vinpushere med deadlines for indsendelse af flasker og dato for offentliggørelse. Jæssir, der er tjek på lortet. Og denne gang skal det handle om Alsace.

Din far og mor har drukket ufatteligt meget billig Alsace inden de kyssede i gadedøren og sikkert også været på ferie der en gang eller to. Indtil du ankom. Og det nordøstfranske vindistrikt lægger da også hektar til nogle virkeligt store og klassiske vine på bl.a. riesling og pinot gris.

Men………da det nærmede sig tiden for at smage vinene og efterfølgende skrive denne artikel, stod der sgu kun tre flasker i kassen mærket ”Gastromand – Alsacetema – 13/9” Ups. Flere forhandlere havde ikke sendt vin og det viste sig sørme, at det var fordi de slet ikke har Alsacevine i sortimentet. Ups x 2. Så er gode druer rådne og der må i hast lægges en plan. Vinhjernen og gastromusklerne bliver hurtigt enige om at udvide temaet til ”Blandede hvide bolsjer”. Så kan de sidste forhandlere lynhurtigt ekspedere nogle gode bud afsted og klummen her kan afvikles med værdigheden i behold. Beskederne fløjter afsted i cyberspace på alskens moderne medier og flasker krydser landsdelsgrænser.

Vinhjernen kan ånde lettet op og sætte sig til smagebordet, kun iført en skarp pen, et rødvinsglas og måske en let aftenmakeup. Og en spyttespand. Men nu viser det sig satanrendeme, at indtil flere af de indkomne flasker er rødvine. WTF? En hurtig ordudveksling afslører at iveren efter at aflevere vinprøver inden deadline havde fået ordet ”hvide” til at forsvinde i farten hvorfor der i stedet blev leveret en lille håndfuld ”blandede bolsjer”. Af de røde. Og ups x 3!!

Og dermed er vi så, kære læser. Alsace-temaet er på mystisk vis forsvundet og erstattet af denne historie fra en vinanmelders hverdag. Vi læner os fatalistisk tilbage i smagestolen og leverer denne gang lidt længere noter, så du får lidt at vide om hvor og hvad de enkelte vine kommer af. Og så drikker vi for en gangs skyld for at glemme, men ikke mere end at vi når at nævne at niveauet på de indkomne vine denne gang er meget højt. Tak for det og skål!

Blandede Bolscher

Pajzos Tokai “T” Dry Furmint 2016

Pris: 89,25 v. 3(normalpris 119,-.)

Forhandler: Propperiet

Vi starter ikke-tema-agtigt med noget så sjældent som en ungarsk vin på druen furmint, der af gode årsager er på vej frem. Druen lander perfekt mellem riesling og sauvignon og giver spændende og saftige vine.
Vinen her har herlig og frisk næse med aromatisk melon- og honning duft. Honningmelon? Munden er sitrende spændstig med blid syre og nydelig balance. Flot og interessant vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Les Favedes Chardonnay Reserve 2017

Pris: 89,25 v. 3(normalpris 119,-)

Forhandler: Propperiet

Les Favedes er chardonnay fra Pays d’Oc og smager af Californien i 80’erne med masser af eg.
Der er smæk på næsen, der er fyldig og tung med duft af fad, æble og hvide blomster. Munden er cremet og fed, med mere fadpræg, men det hænger pænt sammen og giver en smooooth mouthfeel. Server den, når du skal låne penge af svigermor og steg gerne lidt pighvar til.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Sipp Mack Pinot Blanc 2017

Pris: 89,95 v. 6 (normalpris 99.95)

Forhandler: Jysk Vin

Så ramte vi Alsace med en purung hvidvin på pinot blanc.
Behagelig næse med duft af umoden pære og grapefrugt. Munden har frisk syre men også en olieret fedme, der tilsammen skaber en fyldig, harmonisk og venlig vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Sipp Mack Riesling Vielles Vignes 2014

Pris: 125,- v. 6 (normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin

Vi er stadig i Alsace hvor riesling er kongen. Her med lidt alder på og det kan den drue sagtens tåle.
Reduktiv næse med tydelig petroleumsduft. Saftig og mundvandsprovokerende med god frugt og subtil sødme.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Riesling Jubilee Hugel 2009

Pris: 299,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Hugel-familien har lavet vin i Alsace i flere hundrede år. ”Jubilee” er deres egen betegnelse for vine fra Grand Cru marker, hvis begreb de mener er udvandet for meget.
Næsen er indbydende og smuk. Blomsterparfume, petroleum og syltet fersken. Munden er saftig og let, uden at være spinkel og der er ikke antydningen af alderspræg, nærmest tværtimod. Sart, smuk og stor vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

K.H. Schneider Marbach Spätburgunder Trocken 2013

Pris: 199,- v.6(normalpris 249,-)

Forhandler: Vinomani

Tyskland er stedet at købe pinot(spätburgunder), hvis du er blevet træt af bourgognepriserne og Schneider i Nahe er i den grad en ”rising star”.
Vinen har flot burgundernæse med syrlige små skovjordbær og våd løvskov. Munden er hamrende saftig og nærmest æterisk let i starten inden fornemmelsen af både syre, tanniner og alkohol sætter ind. Flot spätburgunder, der skal holdes relativt sval (12-14 grader) og drikkes af dine bredeste glas.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cavalli Tenuta degli Dei 2013 [BEDST I TEST]

Pris: 299,- v.6(normalpris 349,-)

Forhandler: Vinomani.dk

Toscana er nok ikke mest kendt for vine på franske druer, men familien Cavalli har stor succes med deres vingård, som de købte i 90’erne. Denne vin er et blend af cab franc, cab sauvignon og petit verdot.
Vinen byder på fantastisk, næsten bordeauxsk næse med solbær, kaffe og grønne noter. Munden har blid syre, ru tanniner og masser af saftighed. Charmerende vin med masser af personlighed.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Le Redini Tenuta Degli Dei 2015

Pris: 169,- v.6 (normalpris 199,-)

Forhandler: Vinomani.dk

Lillebror til Cavalli og lavet på et blend af alicante og merlot.
Afdæmpet og frugtig næse, der skal slynges lidt inden den giver blid solbærfrugt og tjære. Munden er uhyre harmonisk og blid med fine, let ru tanniner og masser af saftighed. Virker ung endnu og ikke helt så udviklet som samme vin i 2013, som blev anmeldt til Grill Bill-temaet. Køb og gem, med andre ord.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kolfok Querfeldein 2016

Pris: 129,- v. 6(normalpris 149,-)

Forhandler: Vinomani.dk

Denne lille østrigske perle er tidligere anmeldt i Østrig-temaet, hvor vi var glade.
Næsen er stadig småfunky , men ikke så reduktiv og med masser af rød frugt. Munden er let, saftig og tannisk med oceaner af drinkability og pleasertrang. #stillfan

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. you know my name, Dorte Pontoppidan

    Hej Gastromænd
    En anden gang, så kontakt lige os, så skal vi fortælle jer, hvilke vinhandlere der har Alsacevin, da vi arbejder konstant på sagen om at udbrede kendskabet til de fortræffelige vine fra Alsace.
    Mvh. Sopexateamet

Smid en kommentar