Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 23. juli 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: KÆMPETEST AF GRILLVINE

VIN UDEN PIS: KÆMPETEST AF GRILLVINE
Vinhjernen

Vi skal til igen. Finde den bedst grillvin. Og som jeg vistnok har skrevet nogle gange før, så afhænger vinvalget selvfølgelig af, hvad du lægger på grillen.  Håndfangede store norske kammuslinger kræver en anden vin end bbq-marinerede nakkekoteletter. Derfor er det også lidt op til forhandlerne selv, hvad der rammer anmelderhylderne til et tema som dette.

Læs også: VIN UDEN PIS: Sommerens bedste grillvine

Men lad os nu bare gå ud fra at de fleste grillaftener i det danske sommerland primært består af kød. Så kan det jo være alt fra supermarkedets alt-i-en grillbakke; som oftest en uskøn lit de parade af fersk kød og pølser med industri-gourmet-lånte fjer. ”Ramsløgs-griller”, uuuhmmmm over til kødsnobbens wagyu côte de bouef, der egentligt er betalt firmaets sommerskovtursbudget, hvor de ganske vist fik Tulip frikadeller fra frost.  Men altså, vi må regne med, at der er kød.

Hvis dit grillkød er bbq-marineret er der sikkert sukker i marinaden. Det fordrer sødme i vinen. Den zinfandel, din svoger hader dig for at købe, kommer nu til sin ret og den californiske pinot, du normalt synes er lidt for sødlig er perfekt til dine chicken wings.

Læs også: VIN UDEN PIS: DEM TIL GRILLMADEN

Vi har det med at drikke kraftige syditalienske primitivo- eller negroamaro vine til grillseancerne og her er da også både sødme, alkohol og tanniner nok til at skylle selv den fedeste gris ned, men det bliver også lidt drøjt i sommervarmen. Hvis sådanne vine lige er dig, så prøv at køle dem ned til en 12-14 grader inden det går løs. Det er en markant friskere oplevelse end hvis du tager dem 27 grader varme fra bøgetræsreolen ovenpå køkkenskabet. Generelt kan man sige at alt vin skal være koldere i varmen. Hvidvin fra køleskabet og rødvinen sval. Det virker.

Vi er på over 30 flasker vin denne gang og det er vist VUP-rekorden, tror jeg. Ved første øjekast ligner det en fint mix af både tunge drenge og lettere røde, der kan skabe kontrast og så er der sørme også et par hvide.  På med grillhandsken!

De bedste grillvine til din sommer

Domaine La Colliére ”Les Bergeronettes”  2019

Pris: 105,- v. 6 (normalpris 119,-)

Forhandler: Jysk Vin

Klassisk, omend let reduktiv Rhône-næse. Saftig mund med tæt, krydret frugt og en lakridset, let bitter finish. Til lammekølle og nakkefilet med smæk på krydringen.


30 Wishes 2018

Pris: 139,-

Forhandler: Sprit&Co

Også anmeldt til ”aprilsnar” og stadig en charmetrold. Ren tempranillo fra Valencia men læskende, parfumeret og juicy. #stillfan


Finca Sandoval “Salia” 2019

Pris: 149,- v.6 (normalpris 169,-)

Forhandler: Jysk Vin

Syrah og bobal fra Manchuela i Spanien. Næsen dufter af stald(brett) og røde bær, munden er juicy og læskende. Dejlig grillvin i den lette ende, som du skal drikke kølig i store glas til din helt egen grisefest.


Vaona Valpolicella Ripasso ”Pegrandi” 2017

Pris: 179,-

Forhandler: Sprit&Co

Moden og blommet, gavmild næse. Fyldig og rund mund med let sødme og lidt rustikke tanniner.


Makal Rioja Crianza 2017

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Behagelig næse med blid vaniljeduft. Munden savner lidt tyngde og alkoholen er lidt for dominerende.


Arzuaga Ribera del Duero Crianza 2018

Pris:  189,- v. 6 (normalpris 239,-)

Forhandler: Jysk Vin

Herlig næse, der oser af fad på oldschool Rioja-måde. Varm, spicy og velkonstrueret mund, der bare venter på en sprødstegt pattegris. Den ægte slags. Flot vin!


Pinotage South Africa 2018

Pris: 35,-

Forhandler: LIDL

Ret reduktiv og svovlet næse. Munden har let bærsødme, ru tanniner og stikkende, ubehagelig syre. Det er skidt.


Pierazzuoli Barco Reale di Carmignano ”Le Farnete” 2018

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Barco Reale di Carmignano er en DOC i Toscana og ”lillebror” til Carmignano DOCG. Her, et blend af sangiovese og cabernet sauvignon. Behagelig næse med duft af bitterchokolade og brombærlikør. Ret udviklet mund med bløde tanniner og tør finish. Bedre til det rene kød end det marinerede. Gerne fedtmarmoreret oksekød. 


Finca Meruyos Ribera del Duero Tempranillo Roble 2019

Pris: 129,-

Forhandler: Sprit&Co

Purung tempranillo uden synderligt fadpræg. Saftig, tannisk mund med frisk frugt, der drukket afkølet er en fin kontrast til dine grill-løjer. Prisen trækker lidt ned, men vinen er fin.


LUX Central Valley Zinfandel 2018

Pris: 59,- (normalpris 89,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ret jammy næse med en del vanilje. Velfungerende og grillvenlig mund, men uden den store personlighed. Glimrende til grillopgaven, dog og du kan byde den lidt af hvert. Fin til tilbudsprisen. Drik sval.


Dutschke ”Uncle” Lyndoch Barossa Valley 2016

Pris: 169,-

Forhandler: Sprit&Co

Australsk blend af shiraz, cab og merlot. Smuk, moden og udviklet næse med solbær og After Eight. Spændstig mund, blide tanniner og masser af velsmag. Drik til de bedste bøffer, du gider betale for og glem alt om U.S-rubs. Den her vin vil bare have kød.


Cabernet Sauvignon Reserva Privada 2020

Pris: 49,-

Forhandler: LIDL

Dufter af cabernet med en krydret solbærnæse. Munden har medium fylde  og alkoholen dominerer en del. Afslutter lidt bittert.


“229” Syrah Selection Parcellaire Pays d’Oc 2020

Pris: 59,- (normalpris 95.-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Tæt brombærnæse. Kraftig og krydret mund, hvor alkoholen nipper lidt. Vellavet vin, der er en prisbillig og udmærket grill allrounder.


Viña Mayor Ribera del Duero Reserva 2016

Pris: 169,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Krydret fadnæse med kokos og vanilje. Munden er tannisk stram men harmonisk og spicy. Fin vin, der kalder på lam med masser af hvidløg.


“NEO” Ribera del Duero Crianza 2016

Pris: 65,-

Forhandler: LIDL

Frugtig og frisk næse med fin duft af røde bær og egefad. Saftig mund med godt tannisk bid. Fin vin til prisen og fin til grillmad, fx nakkekoteletter.


San Pezia Appassimento Collezione Privata 2020

Pris: 59,- (normalpris 99,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næse af hårdristet fad. Sødmefuld mund med masser af frugt, men uden finesse. Fin grillvin, dog, til det røde kød og det bbq-marinerede.


Dutschke ”GHR Neighbours” Gods Hill Road Lyndoch Barossa Valley 2017 [BEDST I TEST]

Pris: 199,-

Forhandler: Sprit&Co

Ren shiraz fra Barossa. Herlig næse af brombær og viol. Vanvittig saftig mund med fin harmoni og en drinkability, der næsten bryder skalaen. Skøn vin.


Fanti Sassomagno Sant’Antimo Rosso 2018

Pris: 119,-

Forhandler: Sprit&Co

Blend af sangiovese, merlot, cab og syrah fra en DOC i Montalcino. Næsen er ret reduktiv, så giv den en tur på karaffel. Munden er tannisk, krydret og stram, så du giver den gas med de fede udskæringer.


Fabioperrone Barbera d’Asti 2018

Pris:  139,-

Forhandler: Sprit&Co

Åben næse med modne blommer. Lidt usammenhængende mund med druens vanlige syrebid og tydelig alkohol, men der mangler lidt krop.


”Elegant” Casa Benasal by Pago Casa Gran 2018

Pris: 129,-

Forhandler: Sprit&Co

Saftig og næsten æterisk let vin. Drik den kølig til hvadsomhelst fra kuglegrillen.


”Eclipse” Old Vine Zinfandel Lodi 2018

Pris: 89.- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Skal det være zin, så er eclipsen ikke et skidt bud. Den er saftig, blød og venlig og sødmen til trods ikke en kvalm vin. Den perfekte bbq-betvinger, så du giver den bare gas med rubs og muscovado. Pulled pork, anyone?


Cottas Tinto Douro 2016

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Kræver en del luft, så dekantér gerne. Næsen er krydret af  blåbær og ædeltræ. Munden er saftig og tæt. Fin douro-vin med begyndende modenhed.


Lehner Lukas Cabernet Sauvignon Reserve 2015

Pris:  149,-

Forhandler: Sprit&Co

Oser af grøn peber(pyraziner) og solbærblad. Munden er præget af grønne, umodne tanniner og markant syre. Ambitiøst cab-forsøg fra Østrig, men mere spændende end egentligt god og lidt på retur.


Bodegas Tempore Generación 20 2018

Pris: 119,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Også anmeldt i april, men den her virker mere træt. Sursød, svesket næse og tannisk og alkoholisk mund. Huset plejer at være markant bedre.


Umberto Cesari Laurento Sangiovese Riserva 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 79,- (normalpris 175,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Fra Romagna DOC i Italien. Mørk næse af moden, sort frugt og blidt fadpræg. Tæt og spicy mund med masser af tørstof og blide tanniner. Super vin til en fedtglinsende ribeye og et røverkøb til tilbudsprisen


Viña Mayor Ribera del Duero Crianza 2018

Pris: 99,- (normalpris 169,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Fin og velfungerende spanier. Stram, tannisk mund men med god balance. Kalder på grillet, krydret kød.


Les Portes du Castelas Côtes du Rhone 2016

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Ret lukket næse, der kræver en svingom. Munden er svesket og blød og ganske behagelig. Drik til grillet gris, fx revelsben.


Nucli Organic Tinto 2019

Pris: 109,-

Forhandler: Sprit&Co

Så er vi i Castilla La Mancha, syd og øst for Madrid. Druerne er tempranillo, petit verdot og syrah. Næsen dufter blidt af røde bær, munden er saftig og møgbehagelig. Drik den kølig.


Dr. Wehrheim Spätburgunder 2019

Pris: 159,-

Forhandler: Sprit&Co

Et kærkomment let pust i alt det drøje. Fin pinot-næse med jordbær og hubbabubba. Munden er læskende, syredrevet og dejlig. Drik til grillet fugl eller indmad.


J. Denuzière Côtes du Rhône 2017

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Næse af modne, røde bær og let fadpræg. Tung og krydret mund, der kalder på fed grillmad. Savner lidt egenkarakter.


Casa Benasal by Pago Casa Gran 2019

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Blend af garnacha tintoreia(alicante bouschet), syrah og monastrell(mourvedre). Flot næse af solbær og hyldegren. Saftig, læskende mund med finkornet tannin og flot balance. Drik til svin eller lam.


Botijo Blanco 2020

Pris: 69,-(normalpris 119,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Fin, floral næse af mandelblomst. Læskende og spicy mund med en vis tyngde. Grill en hummer, en perlehøne eller en pighvar.


Domäne Wachau Grüner Veltliner Prestige 2020

Pris: 79,- (normalpris 129,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Frisk næse med gule æbler og pomelo. Saftig, syrespændt og læskende mund. Grill nogle tigerrejer eller jomfruhummere.


Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar