Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 15. december 2019

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Spansk VM special – Arroz con Bogavante (Ris med hummer)

Webmasteren

Som du måske har bemærket er vi i VM-humør og i anledningen af at de spanske VM-favoritter indtræder i turneringen, har vores gæsteblogger i det spanske David Skytte fundet en virkelig maskulin ret, der nok skal imponere dine gæster – enjoy!

Arroz con Bogavante

Efter at have været indlands med min sidste gæsteblog om Judiones de la Granja, har jeg nu bevæget mig ud til de Spanske kyster og fundet endnu et bevis på rigdommen i det spanske køkken. Arroz con bogavante (Ris med hummer) er bygget op omkring samme grundopskrift som paella, hvor man først steger de grøntsager, man ønsker at bruge og derefter hælder ris og andet fyld i. De bedste ris til retten er kaldet Arroz Bomba, som en en variant, der dyrkes i Valencia. Almindelige paella-ris fungerer dog også udmærket.

Når man skal ud og købe en hummer, så er en frisk, levende hummer helt klart at fortrække. Vælg en der er godt tung i forhold til sin størrelse, og som er sprællevende, når man vender den om.

Et stk. frisk smuk hummer…

En levende hummer indebærer dog, at man selv skal slå den ihjel. Det gøres hurtigst og lettest ved at holde dyret med et viskestykke med den ene hånd og med den anden hånd placere en skarp køkkenkniv på hovedet mellem øjnene med den skarpe side fremad. Slå kniven igennem hjernen på dyret og flæk hovedet i to.

Så er det snart go’ nat…

Det lyder brutalt, men er langt den mest humane metode. Del hummeren på langs, fjern indvoldende og separere klørerne fra kroppen.

Ja sådan kommer den altså til at se ud…

Hummeren er nu klar til brug.

Ingredienser 4-6 personer

– 1 hummer
– 4-6 jomfruhummere
– Oliven olie
– 2 fed hvidløg
– 1/2 tørret chili
– 1 løg
– 1 grøn peber
– 1 tomat, hakket
– 2 spsk tomatkoncentrat
– Safran
– 2 tsk spansk røget paprika – almindelig paprika kan også bruges
– 1 skvæt brandy
– 500 ml paella ris (Bomba ris, hvis de kan findes)
– 1 glas hvidvin
– ca. 1 l. Fiskefond
– Salt
– Friskhakket, bredbladet persille til pynt

Tilberedning

Forbered hummeren. Hak grøntsagerne. Kvas hvidløgene med et slag af en tykbundet gryde. Kom dem på en stor, bred (paella) pande sammen med oliven olien og den tørrede chili. Varm det langsomt op uden at stege det. Du er udelukkende ude på at give olien smag. Fjern hvidløg og chili, så snart det begynder at syde. Gem til senere.

Kom hummerstykkerne i olien. Steg dem med kødsiden ned af et minut eller to, vend dem og steg til de har fået en dejlig rød farve.

Smukke danske farver…

Fjern dem fra panden og steg de hele jomfruhummere et par minutter på hver side. Tag dem ud og sæt dem til side sammen med hummeren. Varm fiskefonden op i en separat gryde.

Kom de hakkede løg og grøn peber i olien. Tilsæt hvidløgene og chilien fra før og steg langsomt til grøntsagerne begynder at blive møre. Tilsæt så den hakkede tomat og tomatkoncentrat. Steg et minut eller to og tilsæt paprikaen sammen med safranen. Skru godt op for varmen og hæld brandien på, når panden er godt varm. Sæt ild til alkoholen og flamber grøntsagerne. Pas på øjenbryn og emhætter:)

Lidt flambering løfter næsten altid humøret…

Hæld risene i, steg dem et par minutter med grøntsagerne, til de begynder at lugte nøddeagtigt. Hæld så hvidvinen i og lad det reducere til halvt. Kom så lige præcist nok af den varme fiskefond i, til risene er dækket. Risene skal soppe, ikke svømme. Hold øje med væden. Så snart risene har suget en del, kom mere fond i, og bliv ved med at spæde op, indtil risene er kogt. Det tager omkring 20-25 minutter, alt efter hvilke ris du bruger. Når risene er møre, kom hummeren og jomfruhummerne ovenpå. Dæk panden til med låg, sluk for varmen og lad dem stå og dampe 15 minutter. Retten må gerne være “caldoso”, dvs. med væde. Drys friskhakket persille over og server!

Værs’go’ at servér!

Værs’go’ et stykke autentisk spansk Arroz con Bogavante!

Du kan følge Davids udskejelser i det spanske her…

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Skulle lige til at kommentere, at jeg ikke lige forbinder skaldyr med maskulin mad, da jeg fik læst resten af opskriften – med det element af fare i form af ild og ‘hummerdrab’ må jeg overgive mig :) Det ser lækkert ud.

  2. Måske et indlæg om schweiziske oste havde været mere oplagt – taget kampens resultat i betragtning ;-)

Smid en kommentar