Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Danmark dumpet af international foodie-liste

Danmark dumpet af international foodie-liste

For de fleste danskere ukendte Azurmendi løb med førstepladsen, da Opionionated About Dinings (OAD) liste over Europas 100+ bedste restauranter blev offentliggjort i sidste uge.

 

En anseelig bunke kokke, journalister, bloggere og andre foodies var inviteret til festivitas på hvad der ellers betegnes som en af Europas sværeste bookings pt., nemlig Albert Adrias Tickets i Barcelona. Borde var der da heller ingen af denne aften. Til gengæld stod et line up, der udover Albert Adria himself, bestod af bl.a. Bjørn Frantzen, Elena Arzak, samt listens nr. 4 og 5 Kobe Desramaults og Quique Dacosta, klar til at bombardere os med snacks – den ene mere kreativ end den anden.

 

Tickets

 

Til stede var også Christian Puglisi og ”Kadeau-drengene”. Mens Puglisi havde en plads som nr. 43 at glæde sig over, kunne Kadeau fejre en indtræden på listen som nr. 66. Men så var det ligesom også det, der var at fejre for dansk gastronomi denne aften, hvis du spørger mig. Længe har vi i Danmark, godt trukket frem af NOMAs dominans på Worlds50-listen, anset os selv som værende en gastronomisk magtfaktor og kulinarisk destination på linje med Spanien, Frankrig og Tyskland – ja nogen vil endda mene over. OAD’s liste fortæller dog en anden historie og skal man tro den, har vi vist brug for at få revurderet vores selvforståelse. NOMA er faldet tilbage som nr. 9, Geranium som nr. 36 og Søllerød kro som nr. 83. Nej vi er ikke just overrepræsenteret i top100 – og der er altså kun tale om Europas bedste!

Top 10 
  1. Azurmendi, Larrabetzu, Spanien.

  2. Troisgros, Roanne, Frankrike.

  3. L’Arpège, Paris, Frankrike.

  4. In de Wulf, Dranouter, Belgien.

  5. Restaurant Quique Dacosta, Dénia, Spanien.

  6. Alain Ducasse- Louis XV, Monte Carlo, Monaco.

  7. Diverxo, Madrid, Spanien.

  8. Le Calandre, Rubano, Italien.

  9. Noma, Köpenhamn, Danmark

  10. Etxebarri, Axpe, Spanien.

   

Al magt til super-foodies

Michelin, Worlds 50 Best, Whiteguide, Zagat – verden er fyldt med toplister over restauranter. Bag OAD står super-foodien Steve Plotnicki – en arkeamerikansk godfather-lignende karakter, der deler vandene med sin kompromisløse stil. For at det ikke skal være løgn, opfandt Plotnicki, i 80’ernes tidlige hip-hop-tid, Run-DMC og solgte senere sit pladeselskab Profile Records for et ukendt millionbeløb efter en budkrig i 1998 og rejser nu verden tynd i jagten på det ultimative måltid – ofte i selskab med sine foodie-hangarounds.

 

OAD 2015

OAD 2015

 

Selv kalder Steve OAD for et alternativ til de traditionelle lister. OAD adskiller sig fra de øvrige restaurant guides ved at basere sig på et stort antal anmeldelser (160.000 anmeldelser leveret af mere end 4.500 brugere). Steve Plotnicki kalder listen for demokratisk, men ikke alle anmeldelser vejer dog lige tungt. Listen er nemlig skruet sammen således, at brugerens anmeldelse vægtes ud fra en hemmelig algoritme, som bl.a. baserer sig på antallet af anmeldelser og ”vigtigheden” af de restauranter du har spist – kort sagt: Jo flere fine restauranter du har spist på, jo vigtigere er din stemme. Bidragsyderne har naturligvis deres egen topliste og den toppes meget passende af Steve Plotnicki selv og tæller en lang række super-foodies som Andy Hayler, Aiste Miseviciute, men også vores egen Trine Lai, som giver listen følgende vurdering med på vejen:

– Karaktersystemet er lidt kompliceret med mange trin og det kan være svært at vurdere om en restaurant er f.eks. Recommended+ eller Recommended++. Det står folk frit for at vælge og dømme og man kan spørge sig selv om det er fair? Jeg ser OAD som et alternativ til f.eks. TripAdvisor eller Google. Derfor synes jeg også, det er vigtigt at vi har danske restauranter repræsenteret uanset hvad man vil mene om listen og karaktersystemet.

Trine er i øvrigt ikke helt enig med min dom over de danske restauranter:

– Med en popularitetsliste som OAD jo er og hvor alle kan deltage og give sin holdning og vurdering til kende, synes jeg at der er fantastisk at se 3 danske restauranter i top 50 (Relæ, Geranium) og hvoraf noma er i top 10. 9 danske restauranter i alt på top 200 listen kan vi godt være stolte af.

Sådan kan vi jo se så forskelligt på tingene og Trine har trods alt spist på LANG flere af listen restauranter end de 4 gastromænd til sammen!

PS. Hvis du ikke synes at billederne lever op til vanlig standard, kan det hænge sammen med at min bagage, inklusiv kamera, aldrig nåede til Barcelona (og i øvrigt stadig ikke er i min varetægt)!

Se flere billeder på Instagram

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mikkel Steen Andersen

    Tak for en god reportage fra Barcelona.

    Efter min mening er OAD-listen dybest set et dyrt hobbyprojekt for Plotnicki og uden reel indflydelse udover for nogle relativt få velspisende mennesker. Og for dem er det formentlig også så-som-så med indflydelsen. Mon ikke de havde spist på Azurmendi og de 99% af de øvrige restauranter på listen alligevel? Det vil jeg tro.

    Det er flot at se top-kokke repræsenteret – især for den del af foodies’ne, der forguder dem som rockstjerner – men min påstand er at nogle af dem er mere draget af Albert Adriá end OAD-listen. Og sikkert super hyggeligt at mødes med ligesindede madentusiaster, men mad-mæssigt virker det som noget af en blandet landhandel. Correct me if I’m wrong.
    Jeg spiser meget gerne på Tickets igen. Og også gerne hos Franzen, In de Wulf, Arzak osv – men gerne hver for sig.

    Plotnicki er i mit kendskab en foodie i ordets kedeligste forstand – han spiser uden nogen form for kritisk tilgang til restauranternes fomåen. For at få en høj vægt i på OAD-listen, skal man have spist mange steder. Det må man sige at han gør. Men jeg kan ikke se, hvorfor det skal tælle at man spiser på den ene skod-restaurant efter den anden blot for at blive “kongen” af en ligegyldig liste.

    Det er cool med den slags filantropiske projekter – de skal bare ikke ophøjes til hverken halve eller hele sandheder.

Smid en kommentar