Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Jagten på Danmarks Bedste Festivalsnack: Tilbage til Tønder… Og 90’erne

Jagten på Danmarks Bedste Festivalsnack: Tilbage til Tønder… Og 90’erne

Tønder er traditonen tro, sidste stop på gastromændenes festival tour. Og på trods af en smule fornyelse hist og hér, er Tønder Festivalen også traditionernes holdeplads, når det kommer til det kulinariske udvalg på pladsen. Dette betyder at der både bydes på fine lokale specialiteter…og på knap så fine serveringer, med en solid forankring i 90’ernes fastfood-traditioner.

Tønder Festival vil altid have en særlig plads i hjertet hos Webmasteren og undertegnede. Begge er vi opvokset i lokalområdet, er kommet på festivalen i mange år og vender stadigt troligt tilbage, for at samles med vennerne fra skole- og gymnsietiden. Men pladsen i hjertet kunne nu være endnu større, hvis man kunne snacke sig igennem lækre ting på tværs af festivalpladsen. Det lykkedes os at finde nogle små guldkorn imellem, men der var desværre lidt for langt imellem snapsene, når man var på udkig efter en hapser til max 50kr. Lets get going…


Bagt kartoffel med Gyros fra Fastfood-baren
Vi startede ud med et levn fra de glade 90’ere og på trods af den umiddelbare gensynsglæde, med det, der vel bedst kan beskrives som min ungdoms svar på kebab, varede begejstringen kort. Gyroskødet, som traditionen i Jylland bød: tilberedt på en stor pande, var desværre noget kun tør. Kartoflen var faktisk ok – osten pyntede – men alibisalaten virkede malplaceret, og der manglede noget dressing.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Samosa fra Singhs Indian Food
Vi rejser fra Grækenland til Indien, og videre til noget der kunne have været så godt! For indisk mad, med god krydder på drengen, er sgu en ret fantastisk festival snack! Men godt var det ikke! En samosa som egentlig var ok krydret, var alt for dejet og tung – og samtidig på ingen måde sprød. Ærgeligt…og Singh skal nok egentlig være ret glad for, at jeg stadig var i virkeligt godt humør…ellers havde de nok ramte et stykke under de tre stjerner.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fish’n Chips fra Fish’n Chips
Tilbage til en klassiker fra frituren! Fish’n Chips som faktisk var rigtigt fornuftigt. Saftig fisk der flagede perfekt, og fin sprød panering i en passende tykkelse. Kartoffelbådene var ikke en kulinarisk åbenbaring, men omvendt gjorde de heller ikke rigtigt nogen fortræd. Tartarsaucen kunne der dog godt have været kælet en smule mere for. Alt i alt var det ret så fornuftigt!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tarteletter fra Mormors Øko Køkken
Grækenland, Indien og England…og så tilbage til fædrelandet! En elsket ret fra mormor-køkkenet, som har gjort sit indtog på mangt en dansk festival. Og det er sgu i orden, for det er altså en lækker spise. På Tønder Festivalen blev de (lidt for!) sprøde skåle serveret med ærter, gulerødder og hamburgerryg. Flot så det bestemt ikke ud og grøntsagerne var noget overkogte. Men smagen var nu ret fornuftig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Laksetatar fra Lille Fanø
Endelig et måltid, hvor man for alvor kunne smage råvarerne! Laksetatar rørt med urter og løg, Masser af smag fra urterne, rødløg med den perfekte styrke og en god laks. Ville man have banket denne hér højere på gastromandskalaen, havde man sørget for at smørriste både rugbrød og det hvide brød. Vi kommer forbi og tjekker, om I har lært det næste år ;)

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Bakskuld fra Lille Fanø
Vi blev hos Lille Fanø og gik ultra lokalt! Nu stod den på Bakskuld, saltet, tørret og røget ising. Og det smagte virkeligt fint, og med rigeligt salt til at battle festival-øllene! Lidt dyppelse ville have klædt den (flere råbte på en god gang remoulade!) og rugbrødet kunne også godt have klaret lidt mere kærlighed. Godt var det, og virkeligt fedt, at løbe ind i egnsretter på en festival. Mere af det, Tønder!!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Lammehotdog fra Rudbecks Fanø
Det var åbenbart fanikkerne, man skulle finde, hvis man skulle være sikker på, at ramme god mad på Tønder Festival! Rudbecks leverede en klasse hotdog. En crazy god pølse på lam, smukt krydret og med det helt rigtige knæk, legede super fint med den friske relish på chili og æble. Havde de præsteret et lidt bedre forhold mellem brød og fyld havde vi måske stået med en 6’er!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Butter Chicken fra Singh’s Indian Food
Tilbage til Singh og tilbage på jorden…til hele festival-tourens måske mest tarveligt udseende servering. En smule kærlighed havde altså pyntet – selv på en simreret! Bare lidt grønt og en lidt lækrere tallerken, tak! Retten smagte sådan set ok, men det kan altså ikke blive til mere end tre styks.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Solæg fra Festival Pub
Oh yes, Baby!! Naturligvis skal der solæg på bordet! Endnu en sønderjysk egsnret…og en som vi elsker utroligt højt på Gastromand. Der er bare noget utroligt smukt over noget så grimt :) Og smagen er altså uovertruffen; salt, syre, umami og fedme i een smuk mundfuld – for denne hér bider du altså ikke over!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Styrk det lokale fokus!

Efter endnu en afsluttet Tønder Festival, sidder jeg tilbage med en følelse af en festival der egentlig har formlen på kulinarisk succes, men som bare ikke følger den til dørs. Måske skyldes det svingende niveau, at langt de fleste af madboderne drives af frivillige uden nogen synderlig kompetencer udi madlavningens kunst. Måske er det en ‘Der skal være noget for alle’ – tankegang?

Men når man nu er så møg-skarp i sin musikprofil, burde det da ligge lige til højrebenet, at skærpe profilen på madsiden? Hvor kunne det være fedt, hvis endnu flere lokale madproducenter og egnsretter var at finde på pladsen! Kom så, Tønder Festival! I har allerede opskriften klar!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Suzy Espersen

    Nå, det ved jeg da ikke. Som barn husker jeg da, at vi jævnligt fik tarteletter med fiskeboller og rejer.

  2. Nikolaj

    Man kan sagtens servere butterdejsskåle med mange forskellige ting i.. Men tarteletter, det er det ikke…

    Hønse i asparges all the way!!!

  3. Janni N.

    “tarteletterne bliver serveret med hamburgerryg i stedet for hønsekød.”

    Så helt basal mad- kultur/forståelse forsvinder når man flytter til mere urbane forhold?

    Men så kan man jo nyde myrer og havtorn i stedet..

Smid en kommentar