Gintossens 4 perfekte Gin & Tonics til julen
Er du også én af dem – ligesom os hos Gintossen – der synes, at en Gin & Tonic skal smage af forår, når den drikkes i april, af sommer i august og af Jul i december? Well – så er der her 4 ualmindeligt gode bud på, hvordan dine Gin & Tonics skal se ud de næste par måneder – og nåh ja, de kan nok også udfylde opgaven, når du har brug for at få nerverne i ro igen, på bagsiden af julen og et godt stykke ind i det nye år.
Lad os bare være ærlige – julen handler om traditioner, gaver, mad, drikke & søde sager. Men julen har også en særlig smag, som vel nærmest kan betegnes som indbegrebet af den periode vi skal igennem. Og hvis vi lige ser bort fra smagen af and, rødkål & risalamande – hvad er det så, vi altid forbinder med den periode? Yep – det er stort set altid appelsin, klementiner, æbler, kanel, kardemomme, nelliker & stjerne anis.
Så derfor – lad os bringe disse ingredienser med ned i glassene, og bruge dem til at bygge en juleinspireret Gin & Tonic, der får englene til at synge, far til at danse og julen til at vare lige til påske!
Herbie Christmas
Herbie er jo mere end almindelig meget kendt, som en af pionererne på den danske Gin-scene, idet Anders & Titte Skotlander var nogle af de første der så lyset, og tidligt lavede en solid Dansk Gin, der var sin helt egen og ikke som ”alle de andre”. Men vidste du, at The Skotlanders også har lavet en Herbie Christmas Gin? Hvis ikke – så er du virkelig gået glip af noget i glasset. Modsat den originale Herbie, så er der i Herbie Christmas, skruet helt ned for noterne fra lakrids, og i stedet skruet op for noter fra bl.a. kanel, appelsinskal, æble, muskat & kardemomme. Og med hjælp fra troldmanden & Master Distiller Anders Bilgram, så har det resulteret i en Gin, der i Gintossens øjne, er med til at definere genren juleginner – og i den grad en Gin, der står på vores menukort i perioden vi er på vej igennem.
Vores bud på den perfekte servering, er klassisk og en direkte viderebygning på noterne i ginnen, med brug af både kanelstang, appelsinskal & kardemommekapsler sammen med en Fever-Tree Mediterranean Tonic. Så bliver det ikke mere jul, end det…
Four Pillars Christmas
Down under – henne i Australien – finder vi én af de efterhånden helt store spillere, nemlig Four Pillars. De er snart kendt overalt, og det er der selvfølgelig en rigtig god grund til, da de – udover at gøre alt med en klassisk Australsk glimt i øjet & smil på læben – laver nogle af de bedste ginner i verden, og derudover lige går lidt længere end de fleste andre….! Deres produktlinie tæller den ene succes efter den anden, og HELDIGVIS også en tilbagevendende tradition – nemlig juleginnen, hvori Master Distiller Cameron hylder sin afdøde mor, ved at destillere på Christmas Pudding baseret på hendes opskrift fra 1960-erne, hvilket giver et meget markant udtryk i ginnen. Og ja – vi indrømmer gerne, at det måske lyder lige Australsk nok – men HOLD DA OP, hvor det bare fungerer, med den sødme & duft der opstår fra de (forestiller vi os) halvbrændte kanter med karamel & sukker, samt noterne fra den muscat der slutteligt tilsættes for at runde ginnen af…!!! Det er ubeskriveligt lækkert, og i den grad en Gin, der også drikker sig selv, uden nogen anden tilsætning.
Men – som Gin & Tonic, får du et udtryk som du i lang tid efter jul, ikke kan undgå at tænke tilbage på, med både julehjerter & stjerner i øjnene – blot ved at tilsætte en 1724 Tonic, en kanelstang og lidt appelsinskal eller som her, et helt hjul.
Kongsgaard Raw Gin
Nu handler julen jo heldigvis, om mere end appelsiner – og heldigvis har vi i Danmark én af verdens bedste ginner med æbler som primære udtryk, nemlig Kongsgaard Raw Gin. Det er en gin som laves af Søren & Bettina Kongsgaard, der udvælger nye Danske æblesorter hvert år. Det bruger de ret lang tid på, og går derudover ret langt for at sikre, at det kun er de bedste æbler og sorter, som benyttes hver gang. Denne taktik har ikke fejlet én eneste gang, og det er derfor en fantastisk Gin, uanset hvilken ”årgang” du får fat i.
Ud over æbler har Søren og Bettina også benyttet botanicals som f.eks. kanel, ingefær og lakrids i destillatet – så der skal ikke meget fantasi til, før du ser snefald omkring glasset og får julelys i øjnene.
Når Gintossen drikker Kongsgaard Raw Gin som Gin & Tonic i årstiden omkring julemånederne, så sker det oftest med en Fever-Tree Mediterranean Tonic, 2-3 skriver frisk – gerne rødt – æble, og enten en stang kanel eller en halv flækket vaniliestang, hvor kornene ER skrabet ud.
Ginnen fungerer i øvrigt også FANTASTISK i en varm Æble Toddy – men det vender vi tilbage til i en senere artikel, i god tid inden jul, så du kan nå at smage den også – og måske servere den til dine gæster inden julemaden!
Monkey 47 Sloe
Hvis du på et tidspunkt trænger til noget, som er lidt anderledes end de serveringer vi har nævnt herover – eller blot har brug for en langsom nedtrapning fra de hårde spiritusser, du har fået hen over julen – så skal du lige spidse ører (eller øjne) og følge med her. For noget af det, vi bare ikke kan lade være med at vende tilbage til, er nemlig Monkey 47’s Sloe Gin. Hvis du ikke allerede har læst den, så tag lige et kig på Gintossens tidligere artikel om Monkey 47 her på gastromand.dk og vend så tilbage hertil, efter du har læst den – for så er du 100% sikkert klar til en Monkey 47 Sloe Gin & Tonic.
Kompleksiteten er helt uden sammenligning, når vi snakker om Monkey 47 – der jo som de fleste allerede ved, jo er destilleret på ikke mindre end 47 forskellige botanicals/ingredienser. Men – når man så hælder den destillerede Gin over slåenbær, og lader det trække nogle måneder – så opstår en helt ny dimension, hvor dybde og sødme fra bærrene, går fantastisk i spænd med Ginnen, som pga. de nye ingredienser kun er ca. 28% vol – og derfor langt fra de oprindelige 40-ish vol. procent en Gin normalt holder.
Gintossen (faktisk os begge) har for længst udskiftet portvinen til risalamanden juleaften, med Monkey 47 Sloe – men du får derudover, lige et af vores allerbedste tip her. Prøv den med Fever-Tree Mediterranean Tonic & en appelsinskal – og vi garanterer, at du får et helt nyt syn på sloegins…!
Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det visuelle, så laver du den sådan her: Fyld et tumblerglas helt op med is, og hæld forsigtigt Fever-Tree Mediterranean Tonic over, til der mangler ca. 2-2½ cm i glasset. Hæld derefter ca. 4-5cl Monkey 47 ud over bagsiden af en ske, som flytter rundt over glasset mens du hælder, så ginnen fordeles ud over hele overfladen. Hvis du har været forsigtig nok, så ligger Sloeginnnen nu som en lækker rødlig top, øverst i glasset, og du mangler nu kun at vride en bred appelsinskal ud over glasset, og derefter placere den mellem isterningerne. Smag på den, og lad og høre hvad du synes? Yes – we know…!
Så selvom der – i skrivende stund – stadig er et par uger til december måned og til at julen for alvor starter, så er vi sikre på, at disse juleserveringer vil få dig til at elske julen lidt mere, både før, under og efter december måned og at julen pludselig gerne må vare lige til påske!
Hvis du har fået mod på mere, efter at have smagt ovenstående – så finder du masser af inspiration på vores sociale profiler på Instagram & Facebook eller check vores hjemmeside på gintossen.dk
Enjoy ;)
– Gintossen
Stik os en kommentar
Smid en kommentar