Hjemmelavet Porsesnaps – fordi du kan!
Sidst afstedkom hans opskrift på hjemmelavet snaps en storm af kommentarer, så hvorfor ikke fortsætte successen? Gi’ den op for endnu en omgang med Mads Madglad!
Julen er godt nok overstået, men det er ingen undskyldning for ikke allerede nu at tænke på dette års julefrokoster og endnu vigtigere påskefrokoster! På den måde har du også en undskyldning for at starte allerede nu. Porsesnapsen er den vel nok mest udbredte kryddersnaps og det er ikke uden grund. Porsesnapsen er meget anvendelig til adskillige frokostretter, såvel sild som kødretter. Den er både mild og aromatisk og den skræmmer ikke særligt mange.
Denne snaps har en helt særlig betydning for mig. For det første var det den kryddersnaps, der startede mit “snapseprojekt”, for det andet er det en af de bedste snapse, man kan lave. Min historie omkring porsesnapsen starter da jeg er på ferie i Hustruens families sommerhus på Læsø, hvor der om morgenen af Svigermor bliver serveret et glas gullig snaps. Jeg indrømmer gerne at jeg var en smule forbeholden overfor at drikke snaps om morgenen, men det var jo ferie og skik følge… – efter at have smagt den snaps var jeg hooked! Derfor laver jeg nu mindst to gange om året porsesnaps. En på rakler og en på blade.
Porsesnapsen kan du lave enten på raklerne eller på bladene. Og hvis du har adgang til porseplanten, så kan du lave den næsten hele året rundt. Det største problem for os sjællændere er at den primært gror i Jylland og i Sverige. Der findes steder på Sjælland, hvor jorden er tilpas sur til at porsen kan gro, men stederne bliver holdt meget hemmelige af snapseentusiaster.
Den metode jeg her vil beskrive er med raklerne. Det er nemlig dem som er til rådighed om vinteren og i det tidlige forår. Omkring juni og over sommeren kan de nye blade på planten benyttes.
Ingredienser
- 1 flaske smagsneutral snaps eller vodka
- 10 gram porserakler
- 1 tsk sukker
Sådan gør du
- Placer raklerne i et stort glas med låg. Hæld snaps/vodka på og tilsæt en tsk sukker.
- Ryst godt og stil glasset til side et mørkt sted. Her skal det stå i op til tre måneder indtil du filtrerer raklerne fra og hælder snapsen på flaske – kig til den i starten, så du kan følge hvordan den stille og roligt skifter farve.
- Smag på den undervejs. Alt efter hvornår du har plukket dine rakler kan snapsen blive meget kraftig inden der er gået tre måneder. Når den rammer en smag du finder behagelig, så stopper du bare trækkeprocessen. Og hvis du kommer til at glemme den, så er det ikke en katastrofe. Bliver en snaps for stærk i smagen, så kan den altid fortyndes op med mere snaps eller vodka = mere snaps.
Hvis du nu laver denne snaps på spæde grønne porseblade, så skal du bruge ca. 100 blade til en flaske snaps/vodka. Lad dem trække i tre dage med en tsk sukker inden du filtrerer bladene fra og lad snapsen modne i en måned.
Bonusinfo
Porsen rundt om i landet smager forskelligt og der er stor forskel på porsen fra Skagen, Sverige og Læsø. Jeg foretrækker personligt porsen fra Læsø fordi duften og smagen alene kan bringe mig til terrassen på sommerhuset med udsigt over Østerby Havn og fiskekutterne, der kommer ind med friske jomfruhummere.
Når du laver din porsesnaps kan du justere smagen ved f.eks. at tilsætte appelsinskal, citronskal eller lade bladene sidde på kvistene som kommer med ned og trækker. Der er også dem som sværger til at det kun skal være bladene som er med og at de skal direkte ned i snaps/vodka, nærmest i det sekund de bliver plukket.
Porsesnapsen er en af de snapse, der bliver bedre jo mere tid den får lov til at trække. Derfor kan du med fordel lave en stor portion og gør det hellere. Jeg garanterer dig at den bliver meget populær!
Stik os en kommentar-
Ud over appelsinskræl (revet, økologisk) vil jeg anbefale nogle svesker!
-
Vor mange kviste skal man bruge pr flaske,har ikke prøvet at lave porsesnaps før.
-
Kan man bruge porse raklerne/knopper nu i februar og kan man nedsætte trække tiden ved at øge mængden af knopper fra de 10 g til? ??
-
Når i laver Porse snaps så prøv at tilsæt lidt ægte dansk bihonning istedet for sukker.
Tag en deciliter snaps eller vodka og opløs en spiseske honning i spritten.
Ryst flasken med mellemrum indtil honningen er helt opløst.
Gem honning opløsningen. Så er du klar til at tilsætte en sjat honning til den næste kryddersnaps. -
Vodka 37,5% eller helst 40%????
-
Jeg lavede Porsesnapsen kom jeg en par svesker i nogle dage sammen med lidt flydende honning, gag flot farve og blød smag
-
Jeg vil meget gerne lave porsesnaps, men ved ikke, hvordan porseplanten ser ud. Befinder mig i øjeblikket i Kandestederne.
-
Min oplevelse er, at porsesnaps lavet på nygrønne blade tilsat lidt revet økologisk appelsin- og citronskal er toppen.
Jeg bruger den billige Nordfjord Vodka som basis.
Skal det være købesnaps kan jeg anbefale Thylandiasnaps.
-
Jeg kom forbi de store “porseskove” mellem Lyne og Nørholm de blomstrer helt vildt lige nu, men der er nok af den så her behøves stedet ikke holdes hemmeligt medmindre en af snapsefabrikkerne kommer med en porsemejetærsker tak for opskriften jeg vidste ikke der skulle lidt sukker i , men den kan også drikkes uden, glæder mig til den er færdig og til mange andre snapseurter springer ud – vi ses i naturen
-
Hej,jeg har i dag plukket porse, der er både grønne blade og rakler på.! Kan man bruge begge dele på en gang til snapsen?
-
Hvis jeg vil forsøge mig med porsesnaps, hvad er då bedst at bruge i øjeblikket blade eller raklerne? Eller er det bedre at vente?
-
ELSKER porsesnaps!
Må se om jeg kan hitte noget porse her i Københavns nordvest kvarter:-)
Kommentarer